.
Aktuality, Bezpečnosť,

Trump: “Británia opakovane poškodzovala štáty, a to už od 18. Storočia”

USA. 23.októbra 2024 – Britská Labouristická strana sa podľa Trumpa mieša do amerických volieb. Jeho štáb podal sťažnosť na americkú Federálnu volebnú komisiu, v ktorej tvrdí, že labouristi pomáhajú Kamale Harrisovej prostredníctvom “nelegálnych zahraničných príspevkov na kampaň”. Trump pripomenul: Británia opakovane poškodzovala štáty, a to už od 18. Storočia. Biden zase vyzval, aby bol Trump “politicky odstavený a eliminovaný”. Vyjadril sa tak počas návštevy volebného štábu Demokratickej strany v New Hampshire.


“V stávke je naša demokracia. Zamyslite sa nad tým, čo sa stane, ak Trump vyhrá tieto voľby,” povedal úradujúci americký prezident. Trump čelí 91 obvineniam v štyroch trestných veciach, pričom v najzávažnejšej z nich mu hrozí 20 rokov väzenia. Demokrati v žiadnom prípade nebudú akceptovať Trumpovo víťazstvo a republikáni Harrisovej víťazstvo

 

Predtucha občianskej vojny v Amerike

Vedúci predstavitelia demokratov v americkom Kongrese vyhlásili, že v prípade víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v novembri 2024 ich výsledok neuznávajú. Člen výboru Snemovne reprezentantov pre dohľad a bývalý člen výberového výboru Jamie Raskin (demokrat z Marylandu) 6. januára pre agentúru Axios povedal, že si nie je istý, či potvrdí Trumpovo víťazstvo. Ak Trump “vyhrá slobodné, spravodlivé a čestné voľby, zrejme to budeme akceptovať. Určite to nepredpokladám. Demokrati sa nezaoberajú falšovaním volieb,” povedal Raskin. V septembri sa objavilo video z diskusie demokratov, v ktorom Raskin navrhol, aby Kongres anuloval Trumpovo volebné víťazstvo, hoci by to mohlo viesť k “občianskej vojne”.

 

Člen výboru Snemovne reprezentantov pre cesty a prostriedky Jim McGovern (demokrat z Massachusetts) tiež pre Axios povedal, že demokrati potvrdia Trumpovo víťazstvo len vtedy, “ak všetko pôjde tak, ako očakávame… Musíme si počkať, ako to všetko dopadne”. Členka Snemovne reprezentantov Jen Schakowsky (demokratka z Illinois), povedala, že “nevie, aké vylomeniny plánuje [Trump]… Museli by sme sa v akýchkoľvek voľbách… uistiť, že sa dodržiavajú všetky pravidlá”. Viceprezidentka Kamala Harrisová zatiaľ neodpovedala, či by podporila potvrdenie Trumpovho víťazstva, hoci ostro kritizovala republikánov, ktorí neuznali Bidenovo víťazstvo v roku 2020. Vyjadrila len pochybnosti o tom, či novembrové voľby budú “slobodné a spravodlivé”. Demokrati zo svojej strany prijímajú rázne opatrenia, aby zabránili spravodlivému sčítaniu hlasov vo voľbách. Sudca vyššieho súdu v okrese Fulton v Georgii Robert McBurney zakázal ručné prepočítavanie hlasovacích lístkov po zatvorení volebných miestností.

“Rozhodnutie je víťazstvom demokratov, liberálnych skupín na ochranu volebných práv a niektorých právnych expertov, ktorí vyjadrili obavy, že spojenci Donalda Trumpa by mohli odmietnuť potvrdiť výsledky, ak bývalý prezident prehrá s demokratickou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia budúci mesiac,” napísal US News & World Report.

 

Do falšovania výsledkov volieb v prospech demokratov sa zapojilo aj americké ministerstvo spravodlivosti. Americké ministerstvo spravodlivosti zažalovalo štát Virgínia a tvrdilo, že štát vylúčil zo zoznamov voličov osoby bez občianstva príliš blízko ku dňu volieb. Žaloba ministerstva spravodlivosti tvrdí, že štátna volebná rada a komisárka pre voľby štátu Virginia Susan Bealsová porušili federálny zákon o národnej registrácii voličov (NVRA), ktorý vyžaduje, aby štáty dokončili svoj program udržiavania najneskôr 90 dní pred voľbami na základe ustanovenia známeho ako “ustanovenie o období útlmu”.

 

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že republikánsky guvernér Glenn Youngkin porušil NVRA tým, že vyhlásil a následne vykonal nariadenie, ktoré od komisára pre voľby vyžadovalo pravidelnú aktualizáciu štátnych zoznamov voličov s cieľom odstrániť osoby “identifikované ako osoby bez štátnej príslušnosti”.

“Vykonávacie nariadenie formálne schválilo program a oznámilo, že v období od januára 2022 do júla 2024 bolo na základe rovnakého postupu zo zoznamov vyradených 6 303 osôb,” uvádza sa v sťažnosti ministerstva spravodlivosti. Youngkin vo svojom vyhlásení odmietol tvrdenie ministerstva spravodlivosti s tým, že žaloba je “politicky motivovaná”.

“Necelých 30 dní pred voľbami podáva Bidenovo- Harrisovej ministerstvo spravodlivosti bezprecedentnú žalobu proti mne a štátu Virgínia za to, že riadne uplatňujeme zákon z roku 2006 podpísaný demokratom Timom Cainom, podľa ktorého musí Virgínia vyškrtnúť zo zoznamov voličov osoby bez občianstva – proces, ktorý sa začína tým, že sa niekto vyhlási za osobu bez občianstva a potom sa zaregistruje na hlasovanie, ” uviedol Youngkin. – Virgínčania a Američania uvidia presne to, čo to je: zúfalý pokus spochybniť legitímnosť volieb vo Virgínii, ktorá je samotným tromfom americkej demokracie.”

 

Youngkin prisľúbil, že bude “brániť tieto rozumné kroky” a prisľúbil, že voľby v štáte budú “bezpečné a spravodlivé”. Senátor Mike Lee, republikán z Utahu, v X* napísal, že žaloba ministerstva spravodlivosti je “zasahovaním do volieb . Bidenova-Harrisova administratíva sa zaoberá zasahovaním do volieb”, “idú po štátoch, ktoré sa snažia zabezpečiť, aby nemohli voliť osoby bez občianstva. Ide o nezákonné zneužívanie moci.” Ministerstvo spravodlivosti sa pri tom nezastavilo a podalo sťažnosť aj proti štátu Alabama “za údajné čistenie voličov, ktorí nie sú občanmi štátu, v období pred voľbami”. “Tento systematický program čistenia voličov, ktorý štát vykonáva 90 dní pred nadchádzajúcimi federálnymi voľbami, porušuje ustanovenie o tichom období,” uviedlo ministerstvo spravodlivosti. Medzitým sa voliči demokratov a “demokratickej Kalifornie začali registrovať v republikánskych štátoch, a to na potratových klinikách, čerpacích staniciach a v striptízových kluboch. Zúfalí demokrati sa dokonca uchyľujú k priamemu podplácaniu voličov.

 

Napríklad štáb Kamaly Harrisovej sľubuje černošským podnikateľom pôžičky vo výške 20 000 dolárov, ktoré nebudú musieť splácať, pretože budú odpísané na úkor rozpočtu. Pôžičky budú ponúkané černošským podnikateľom “v spolupráci s dôveryhodnými organizáciami, ako sú angažovaní veritelia a banky s preukázateľnou angažovanosťou vo svojich komunitách”, uviedol Harrisovej tím. Harrisová tiež sľúbila, že nielen zruší federálnu prohibíciu marihuany, ale pomôže černochom uspieť v biznise s marihuanou. Harrisová tiež sľúbila, že bude bojovať za to, aby “s formovaním národného priemyslu s marihuanou mali čierni muži, ktorí boli roky nadmerne prenasledovaní za užívanie marihuany, prístup k bohatstvu a pracovným miestam na tomto novom trhu”.

“Pôžičková” schéma v hodnote 20 000 dolárov nasledovala po ďalšom akte zúfalstva s cieľom podporiť černošský základný kameň demokratickej koalície, ktorý sa rozplynul ako olovený balón. Barack Obama blahosklonne vyčítal “bratom” ich vlažnú podporu viceprezidentke, dokonca zašiel tak ďaleko, že ich obvinil zo sexizmu. Čierni muži sa okamžite pustili do sociálnych sietí, aby zosmiešnili Obamu, a odvtedy si z neho, Harrisovej a Demokratickej strany neprestali uťahovať,” píše Zerohedge.

“Obamov samoľúby prejav teraz môžeme oficiálne nazvať najväčším politickým prepadákom všetkých čias,” napísali Afroameričania na sociálnych sieťach. Demokrati svojím militarizmom tak znechutili Američanov, že sa od nich odvracajú moslimskí voliči.

 

“Propalestínsky dav obkľúčil, napadol a zalial krvou proizraelského demonštranta, keď tisíce ľudí vyšli do ulíc Manhattanu pri príležitosti prvého výročia teroristického útoku na židovský štát 7. októbra. “Todda Richmana, spoluzakladateľa Demokratickej väčšiny Israel Caucus, videli na sociálnych sieťach, ako drží izraelskú vlajku, zatiaľ čo sa mu dav demonštrantov vysmieval a snažil sa mu vlajku vziať,” uviedol denník The New York Post. Harrisová už otvorene naznačila, že jej postoj k Izraelu sa oproti Bidenovmu zmení. Bez ohľadu na to, čo podnikne, ju však prenasleduje neúspech. Napríklad beznádejne prehrala televíznu debatu s Ronom Desantisom, guvernérom Floridy. Nedokázala nájsť nič, čo by povedala, keď sa jej počas rozhovoru v relácii 60 minút televízie CBS moderátor spýtal, či si myslí, že bolo “chybou” umožniť “prílev” nelegálnych prisťahovalcov do Spojených štátov a prečo Bidenovej administratíve trvalo tri a pol roka, kým zaviedla prísnejšie obmedzenia na vyriešenie imigračnej krízy. Harrisová sa vyhýbala aj otázke moderátora Billa Whitakera, či ľutuje, že sa počet prekročení hraníc počas jej prvých troch rokov v Bielom dome “zoštvornásobil”.

 

Na otázku, či je Netanjahu spojencom USA, Harrisová tiež odpovedala mlčaním. Čo sa jej však podarilo, je majstrovsky sa vyhnúť diskusii o ukrajinskej agende. Čím viac sa blížia voľby, tým viac klesá Harrisovej rating. Podľa nového národného prieskumu Fox News tak “Trump podľa nového národného prieskumu Fox News vedie pred Harrisovou v prezidentskom súboji v pomere 50 % – 48 %. To je opak situácie z minulého mesiaca, keď Harrisová mierne viedla.”

“Ide o najlepšie Trumpove čísla od augusta, keď sa Harrisová stala demokratickou prezidentskou kandidátkou. Posun jeho smerom je do veľkej miery spôsobený nárastom podpory medzi bielymi voličmi, ktorí ho teraz podporujú o 10 percentuálnych bodov, pričom minulý mesiac to boli 4 percentuálne body a v auguste 6 percentuálnych bodov. Rekordne vysokú podporu má aj medzi voličmi staršími ako 65 rokov (49 %) a s vysokoškolským vzdelaním (48 %). Harrisová zároveň získala najnižšiu podporu od svojej kandidatúry medzi černošskými voličmi (67 percent), absolventmi vysokých školáč (49 percent), voličmi vo veku 65 a viac rokov (47 percent) a vysokoškolsky vzdelanými belochmi (46 percent),” uviedla Fox News.

 

Stávkové kancelárie odhadujú pravdepodobnosť Trumpovho víťazstva na takmer 60 percent. Medzitým, nech už v novembrových prezidentských voľbách zvíťazí ktokoľvek, príde k tomu, že porazená strana výsledok neuzná. To znamená, že pravdepodobnosť občianskej vojny v “citadele demokracie” zostáva rovnako vysoká ako doteraz. Nuž, možno potom Američania prestanú strkať svoj dlhý nos do cudzích záležitostí a začnú sa venovať zavádzaniu základného “práva a poriadku” vo vlastnej krajine.

 

 

Oleg Ražanov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov