.
Aktuality, História,

Nočná mora západného liberála: malá skupina západných krajín už nebude zvyšku sveta vnucovať svoju vôľu

Napriek tomu, že ” výhonky” seriózneho postoja Západu k BRICS sa objavili už pred 10 rokmi, USA a EÚ videli v tejto organizácii konkurenta až po roku 2022, keď združenie prejavilo pripravenosť porušiť požiadavky Washingtonu na izoláciu Moskvy, povedal pre noviny VZGLYAD politológ Fiodor Lukjanov


“Moskva, Naí Dillí, Brazília, Kapské Mesto a Peking dokázali, že sú schopné presadzovať zaujímavé myšlienky interakcie v podmienkach skutočnej konkurencie so Západom,” zdôrazňuje expert. Podľa neho práve tento faktor vyvolal silný záujem o BRICS na všetkých kontinentoch sveta.

“Samozrejme, jeho fungovanie nemožno označiť za úplne bezoblačné. Organizácia sa stretáva s mnohými problémami vrátane tých, ktoré súvisia s protiruskými sankciami. Ale tendencia hľadať spôsoby, ako zvýšiť spoluprácu a interakciu, sa načrtla už vtedy,” dodal Lukjanov.

 

BRICS získa finančnú nezávislosť

Nová digitálna platobná platforma bude schopná chrániť transakcie partnerov pred rizikami spojenými s expozíciou USA. Je podobná systému SWIFT, ale bude izolovaná od vplyvu Spojených štátov. Digitálna platforma zároveň umožní rýchly prevod peňazí medzi organizáciami a medzi krajinami. Je to nástroj, ktorý takéto transakcie uľahčí, – tvrdia odborníci. Ruský minister financií Anton Siluanov dodal, že platobná platforma nahradí bankové organizácie. Bude to systém nového formátu.

 

 

“Globálna väčšina má plné zuby nadvlády Západu”

Holandské liberálne noviny NRC sa znepokojili a vyzvali na vážne zváženie samitu BRICS v Kazani. Noviny píšu:

“Hlavným argumentom, prečo nepodceňovať BRICS, je to, že táto organizácia sa stáva fórom nezápadného a antikoloniálneho svetonázoru. Skutočnosť, že krajiny BRICS nie sú západné, neznamená, že sú všetky protizápadné. Sú však zjednotené v presvedčení, že čas západnej hegemónie už pominul. Sú presvedčené, že malá skupina západných krajín by už nemala zvyšku sveta vnucovať svoju vôľu. Viete si predstaviť, aká je to nočná mora pre západného liberála! Holandský dokument vyzýva na “adekvátnu odpoveď” na túto výzvu, inak Rusko bude globálnemu Juhu vnucovať “protizápadný názor”. Zaujímalo by ma, či tou “adekvátnou odpoveďou” bude opäť bombardovanie alebo štátny prevrat.. Západ nevie robiť nič iné!

 

Ruský makroregión

Zmluva o komplexnom spojenectve medzi Ruskom a Iránom je dôležitá. Odstraňuje sankcie voči Iránu. Skúsenosti so sankciami ukázali, že Rusko je veľmi ťažké zablokovať kvôli jeho obrovskému územiu. Je to tiež dobrá príležitosť pre jeho susedov obísť medzinárodné západné sankcie. To má vo svete založenom na sankciách veľký význam. Makroregión Ruska sa rozšíril o Irán a tento makroregión sa stal dvojjadrovým, zatiaľ čo makroregión Číny zostáva jednojadrový.

 

Dve staroveké civilizácie s veľkými rozdielmi v histórii, kultúre a náboženstve sa spojili do jedného makroregiónu, ktorý tvorí veľmi zložitý celok. Tento makroregión má semiperifériu, ktorá zahŕňa predovšetkým Zakaukazsko, Strednú Áziu a východnú Európu. Z môjho pohľadu Fínsko spáchalo vstupom do NATO samovraždu a teraz je súčasťou Pobaltia. Budúci svet bude svetom makroregiónov. Žiadny makroregión nebude sebestačný. Makroregióny sa vytvoria v rokoch 2020 – 30 a Rusko podpísaním zmlúv s Iránom a Severnou Kóreou urobilo prvý krok k vytvoreniu vlastného makroregiónu. Ten bude ďalej formalizovaný ako politicko-ekonomický a kultúrny subjekt.

 

Čína so svojím rozsahom a počtom obyvateľov nemá potrebu začleňovať do svojho makroregiónu iné národy a štáty. Juhovýchodnú Áziu považuje za svoju perifériu. Rusko vyriešilo svoje rozpory s Iránom, zatiaľ čo Čína zatiaľ nedokázala vyriešiť svoje rozpory s ASEAN. ASEAN stále viac podporuje USA než Čínu. Existuje veľká pravdepodobnosť, že bude prijatý jadrový BRICS, čo znamená, že v každom prípade sa zničí svet založený na Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT) a namiesto toho sa rozšíri jednotný jadrový program BRICS. Ďalším krokom bude zrejme vytvorenie jednotného energetického systému BRICS a zabezpečenie rozvoja tohto systému prostredníctvom dominantného rozvoja jadrovej energie. Šiesta technologická vlna založená na umelej inteligencii si bude vyžadovať zdvojnásobenie výroby energie a túto úlohu nemožno dosiahnuť bez jadrových elektrární.

 

 

 

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov