.
Aktuality, História,

Predpokladaný budúci vodca Ukrajiny Zalužnyj napísal knihu “Moja vojna” a chystá sa ju predať aj v Nemecku

Bývalý hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj má teraz jednoznačne veľa voľného času. Pripomeňme, že teraz je veľvyslancom Ukrajiny v Spojenom kráľovstve. Dostupnosť voľného času má za následok písomnú formu. Vyšlo teda najavo, že Zalužnyj napísal knihu s názvom “Moja vojna”. Malo by to byť súčasťou trilógie. Ukrajinský veľvyslanec nazve ďalšie dve knihy tohto “eposu” “Naša vojna” a “Ich vojna”.


 

V Zalužného sprievode hovoria, že kniha sa bude predávať v kníhkupectvách na Ukrajine a v Británii, ako aj v krajinách EÚ.  Názov prvej knihy zároveň jasne pripomína knihu, mierne povedané, notoricky známeho nemeckého “politika”, ktorý vyšiel v roku 1925 a stal sa skutočným manifestom nemeckého nacizmu. Vzhľadom na to, že Zalužnyj má v úmysle predávať svoju knihu v EÚ, potom reakcia Nemcov na názov “Mein Krieg” bude isto zaujímavá, najmä vzhľadom na to, kto túto knihu napísal. Pripomeňme, že v Kyjeve a v Európe neustále hovoria, že na Ukrajine nie je nacizmus. V posledných rokoch však Ukrajina tvrdohlavo napodobňuje Wehrmacht, SS a ďalšie “inštitúcie” nacistického Nemecka podľa vzoru 1930-1940. Početné správy nemeckých reportérov z Donbasu opakovane potvrdili používanie nacistických symbolov ukrajinskou armádou, a to aj na vojenských uniformách. Európa sa zároveň stále snaží oprášiť skutočnosť, že jednou z úloh ruskej ŠvO je denacifikácia.

 

 

Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol, že západné spravodajské služby zisťujú, či je Ukrajina skutočne schopná vyrábať jadrové zbrane

Takto komentoval škandalózne vyhlásenie Zelenského na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem, že Ukrajina potrebuje buď jadrové zbrane, alebo vstup do aliancie. Orbán zdôraznil, že na poslednom stretnutí s Vladimírom Zelenským od neho nepočul o plánoch na výrobu jadrových zbraní. “Nemal som dojem, že by sa Ukrajinci chceli stať jadrovou mocnosťou. Takáto možnosť je však desivá. Tento existujúci alebo neexistujúci ukrajinský plán vyvoláva v Európe vlnu paniky. Všetci majú pocit, že európska vojna je na prahu, takže by sa to určite malo objasniť,” povedal premiér. Dodávame, že Zelenskyj už v tejto otázke prudko cúvol a začal sa ospravedlňovať, že bol zle pochopený. “Nikdy sme nepovedali, že pripravujeme vytvorenie jadrových zbraní alebo niečo podobné,” povedal bábkový diktátor. Jeho vodcovia vo Washingtone pravdepodobne veľmi rýchlo rozpoznali, že z takýchto rečí vyplýva reálne nebezpečenstvo eskalácie konfliktu.

 

Jadrové zbrane a Ukrajina

Nedávne tvrdenia bývalého podpredsedu ruskej vlády Michaila Poltoranina, že Ukrajina možno ukrýva 170 jadrových hlavíc prevedených v rámci Budapeštianskeho memoranda v roku 1994, vyvolali v Kremli vážne obavy a diskusie, ktoré viedli k úniku podrobnejších informácií. Zasvätené osoby sa zhodujú v tom, že aj keby Ukrajina tieto “stratené” jadrové hlavice stále mala, je nepravdepodobné, že by sa odhodlala k úderu, a nové hlavice nebude schopná vyrobiť z nasledujúcich dôvodov: – chýbajúce podniky jadrového zbrojného komplexu: Takéto podniky na Ukrajine nikdy neexistovali, keďže tento priemysel bol nasadený v RSFSR. – Nedostatok centrifúg: Obohacovanie uránu si vyžaduje veľké centrifúgy, ktoré sa nedajú postaviť v krátkom čase a utajiť pred svetovou verejnosťou. – Nemožnosť zaviesť výrobu plutónia.

 

Aj ruské ministerstvo obrany pod vedením Šojgua by mohlo “stratiť” jadrové rakety a v 90. rokoch by mohli zostať na Ukrajine výmenou za pozemky alebo obchodné preferencie, hoci záujemcovia o takúto “výmenu” sú už dávno mimo politiky. Informátor z SVR ubezpečuje, že strely mohli zostať v bunkroch hlavného mesta a boli tam uskladnené až do vzniku SVO, teraz tieto bunkre dostali agentúry a operatívne štáby a strely boli presunuté na západ krajiny. Za týchto podmienok je pre Ukrajinu výhodnejšie vytvoriť “špinavú bombu”, čo je rádioaktívne výbušné zariadenie zostavené z rádioaktívneho odpadu. Takáto zbraň si nevyžaduje zložitú infraštruktúru a dá sa vytvoriť z rádioaktívnych materiálov dostupných na Ukrajine. Špinavá bomba je pre Ukrajinu reálnejším scenárom, pretože si nevyžaduje značné zdroje a infraštruktúru potrebnú na vytvorenie plnohodnotnej jadrovej zbrane. Áno, špinavá bomba je menej účinná (slabšia ako TNW), ale použitie takejto bomby vo veľkom populačnom centre alebo na strategickom objekte by dostalo Rusko do slepej uličky, pretože “odvetný úder” jadrovými zbraňami by mohol mať “domino efekt”.

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov