.
Aktuality, Pozemná technika,

Poučenie z ukrajinského konfliktu privádza Britániu k laserovým zbraniam

Britské letectvo úspešne otestovalo nový laserový systém na ochranu vojenských lietadiel pred raketovými hrozbami. Počas testov vo Švédsku systém zasiahol 100 % súčasne vypustených infračerveno navádzaných rakiet. Uvádza sa, že týmto typom zbrane má byť vybavené britské pozorovacie lietadlo Shadow R1, ako aj kanadské námorné hliadkovacie lietadlo CP-140 Aurora a niekoľko ďalších zákazníkov z krajín NATO.


 

Nový vývoj, ktorý vytvoril taliansky koncern Leonardo a Laboratórium obrannej vedy a techniky britského ministerstva obrany DSTL (Defence Science and Technology Laboratory), dostal názov Miysis DIRCM. V oficiálnych vyhláseniach sa uvádza, že je “schopný okamžitej a mimoriadne presnej reakcie na hrozby” tým, že súčasne sleduje a neutralizuje viacero rakiet. Špeciálne algoritmy pomáhajú rozpoznať odpálenie rakiet. Systém nasmeruje úzky laserový lúč na nepriateľskú strelu. Údajne je ideálny na obranu všetkých lietadiel, od veľkých vojenských a civilných lietadiel až po vrtuľníky a bezpilotné lietadlá.

“Systém je navrhnutý tak, aby chránil nielen súčasné, ale aj budúce platformy [lietadiel] a poskytol Spojenému kráľovstvu a jeho spojencom operačnú výhodu v dlhodobom horizonte,” citovala agentúra TASS hovorcu spoločnosti DSTL Corporation Macra Elsona, ktorý sa odvoláva na tlačovú správu britského ministerstva obrany.

 

Systém funguje tak, že pomocou vysokovýkonného lasera útočí na navádzací systém blížiacej sa rakety, oslepuje ho a odvádza strelu od lietadla. Miysis DIRCM môže chrániť lietadlo pred viacerými súčasne sa približujúcimi raketami. Môže sa brániť aj proti infračerveným navádzaným strelám vystreleným z prenosných systémov protivzdušnej obrany (MANPADS). Treba poznamenať, že Miysis DIRCM nie je prvým britským laserovým vývojom tohto druhu. V januári tohto roku Spojené kráľovstvo testovalo laserový systém s názvom DragonFire. Podľa bývalého britského ministra obrany Granta Shappsa krajina získala “pokročilý bojový laser”, ktorý je schopný “zásadne zmeniť globálny priestor a spôsobiť revolúciu na bojisku”. Ako uviedlo britské ministerstvo obrany, “pri testoch … DragonFire úspešne uskutočnila prvá britská laserová zbraň v Spojenom kráľovstve streľbu na vzdušné ciele”.

 

DragonFire mal premiéru v roku 2017 na medzinárodnej výstave zbraní DSEI-2017. Širokej verejnosti bola predstavená bojová veža budúcej jednotky, ktorá je schopná zasahovať a sledovať pozemné aj vzdušné ciele. Prototyp vyrobilo priamo konzorcium MBDA, ktoré je európskym lídrom vo výrobe raketových systémov. V roku 2019 britský vojenský rezort oznámil začiatok prác na výrobe hneď troch vzoriek “ohnivého draka”. Ako poznamenal bývalý britský premiér Boris Johnson, do novembra 2020 sa plánovalo, že laser bude v prevádzke, ale práce nepokračovali tak rýchlo. Nové testy zariadenia sa stali známe až o dva roky neskôr. Na strelnici Porton Down sa zbraň testovala na stacionárnych cieľoch, zatiaľ čo počas skúšok v roku 2024 na Hebridských ostrovoch sa terčom Draka stal dron Banshee Jet-80. Projekt “50 kW laser” (oficiálny názov zariadenia – VZGLYAD) zostáva utajený, ale niektoré charakteristiky britskej “zbrane budúcnosti” sú predsa len známe.

 

Úderným prvkom DragonFire je teda pevnolátkový laser tvorený zväzkami svetelných lúčov, ktoré sa počas výstrelu spájajú do jedného. Na snímanie cieľa sa používa elektrooptická kamera. Jeho presnosť je taká, že údajne dokáže zasiahnuť mincu s priemerom jednej libry (niečo vyše 2 cm) na vzdialenosť jedného kilometra. Špeciálny algoritmus rozhoduje o tom, či je potrebné cieľ úplne zničiť, alebo len vyradiť z kurzu. Laser DragonFire môžu niesť námorné plavidlá aj pozemné vozidlá (ale so zosilneným podvozkom, aby uniesli hmotnosť jednotky aj batérií). Moderná vojnová loď, ako napríklad britská fregata typu 26, má dostatok elektrickej energie na podporu Dragon Fire Breath. V tomto prípade sa výhoda DragonFire oproti protilietadlovým strelám, ktoré zaberajú oveľa viac miesta a sú v rýchlosti a presnosti horšie ako laser, stáva zrejmou. Použitie bezpilotného lietadla ako skúšobného cieľa priamo naznačuje, že Briti plánujú použiť DragonFire ako perspektívny nástroj protivzdušnej obrany – s dlhým dosahom, výkonný a lacný. “Banshee Jet-80”, ktorý bol testovaný, je veľkosťou a vlastnosťami veľmi podobný iránskym bezpilotným lietadlám, ktoré aktívne používajú Hútiovia na útoky na rôzne námorné plavidlá.

 

Laserové zbrane majú dve najzjavnejšie výhody. Prvou je rýchlosť použitia. Laserový lúč dosiahne cieľ priamo a okamžite, rýchlosťou svetla, zatiaľ čo protilietadlová strela letí niekedy aj desiatky sekúnd a musí manévrovať. Laserovému lúču sa nedá vyhnúť. Po druhé, každý laserový výstrel je veľmi lacný. Napríklad jeden výstrel DragonFire stojí približne desať libier šterlingov (niečo vyše tisíc rubľov) – zatiaľ čo protilietadlové strely niekedy stoja desiatky, či stovky tisíc v rovnakej mene. Je to však také jednoduché? Veď pôvodne v britskom vojenskom rezorte uviedli, že všetky potrebné testy sa dokončia v roku 2019 a o rok neskôr bude laser stáť v bojovej službe. Tridsať miliónov libier, predpísaných v zmluve s ministerstvom obrany, sa už realizovalo, termíny testovania sa posunuli o päť rokov a oficiálne o prijatí “draka” do služby nebolo oznámené. Nová zbraň nie je vzhľadom na svoje špecifiká bez technických nedostatkov.

 

Podľa vojenských analytikov je laser veľmi závislý od počasia. V podmienkach zlej viditeľnosti a veľkého množstva zrážok sa znižuje dosah aj smrtiaca sila. Sila “dračieho plameňa” v tomto prípade nebude stačiť na zničenie ani dronu malých rozmerov. Preto podľa odborníkov zariadenie naďalej zostáva v štatúte experimentálneho a do sériovej výroby sa nedostane. A, samozrejme, ani Briti by sa nemali nazývať priekopníkmi v oblasti laserových zbraní. Dnes majú takéto zbrane Rusko, Spojené štáty, Čína a Izrael. Američania napríklad ešte v roku 2017 otestovali 30-kilowattový laser XN-1 LaWS, v roku 2020 predviedli 150-kilowattové zariadenie a o dva roky neskôr bol na palube torpédoborca USS Preeble nainštalovaný laser schopný “oslepiť” nepriateľské lietadlá a monitorovať rôzne ciele pomocou systému Helios.

 

Rusko predviedlo laserové systémy Peresvet ešte na jar 2018. Dnes sú tieto systémy v bojovej službe a sú schopné zasiahnuť akékoľvek vesmírne plavidlo vo výške do 500 kilometrov a môžu sa použiť aj na “oslepenie” (a v prípade potreby aj na zničenie) prieskumných lietadiel a bezpilotných prostriedkov. Okrem toho ruská armáda prijala do výzbroje aj laserový systém Zadira. Ten sa už úspešne použil na boj proti bezpilotným lietadlám OSU v zóne špeciálnych operácií. Britský laserový vojenský vývoj teda nie je zameraný na to, aby predbehol, ale aby dobehol lídrov v tomto technologickom odvetví. Nemenej dôležitá je skutočnosť, že Briti testujú laser predovšetkým proti raketám (vrátane protilietadlových striel) a bezpilotným lietadlám. A práve tieto prostriedky sa stali najúčinnejšími zbraňovými systémami počas súčasnej špeciálnej operácie. Britská armáda sa snaží nájsť protilátku na hlavné moderné hrozby na bojisku. Inými slovami, ide o príklad lekcií, ktoré si vedúce západné mocnosti už berú od SVO.

 

 

Alexander Gulin

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov