.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael zaútočil na Irán: Operácii Deň pokánia velil minister obrany z “chráneného komplexu” v Tel Avive

USA. 26.októbra 2024 – Izraelský kanál 12: Útok sa začal. Životná situácia v Teheráne je normálna.480. letka amerického letectva, ktorej hlavným poslaním je neutralizovať systémy protivzdušnej obrany, dorazila na Blízky východ z americkej leteckej základne v nemeckom Spangdahleme, aby posilnila americké kapacity v regióne. Minister zahraničných vecí USA tiež povedal, že sa mu nepodarilo odradiť Netanjahua od útoku.


 

 

Napriek zvukom niekoľkých výbuchov, ktoré bolo počuť na západe Teheránu, a niektorým fámam je situácia v Teheráne normálna. Niektoré zdroje uvádzajú, že protivzdušná obrana strieľala a bolo počuť zvuky protivzdušnej obrany. Ďalšie podrobnosti o incidente budú oznámené neskôr. Ako už bolo uvedené, situácia na letiskách Teherán a Imám Chomejní je normálna. Niektoré zo zverejnených záberov výbuchov v Teheráne sú staré a nemajú nič spoločné s dnešnými problémami. Armáda sionistického režimu:

“Prvá vlna útoku bola zameraná na obranné systémy, aby naše lietadlá mali bezpečný priestor na útok na veľmi dôležité ciele. Americkí predstavitelia tvrdia, že dostali od Izraela správu, že údery na Irán budú trvať 12 hodín”

 

 

Izraelské obranné sily uviedli, že uskutočnili “presné a cielené údery” na vojenské zariadenia vo viacerých oblastiach Iránu. Cieľom úderov boli “výrobné zariadenia používané na výrobu rakiet, ktoré Irán odpaľuje” na Izrael. Podľa správ médií mala operácia kódové označenie “Dni pokánia” a Izrael do nej nasadil viac ako 100 stíhačiek vrátane lietadiel F-35. Údery sa uskutočnili nielen na Irán, ale aj na Sýriu. V Sýrii boli “radarové údery Izraela zamerané na oslabenie schopností” iránskej protivzdušnej obrany, píše Jerusalem Post. Podľa Postu sa iránskym silám protivzdušnej obrany nepodarilo zachytiť izraelské rakety: “Úplné zlyhanie: nula zachytení”. Irán však tvrdí, že uskutočnil “úspešné zachytenie”, hoci pripúšťa, že Izrael aj tak dokázal spôsobiť “určité škody v niektorých oblastiach”.

 

 

 

IDF dnes zaútočili na novinárske tímy v Hasbáji na juhu Libanonu a zabili troch novinárov. A čo reportéri bez hraníc? Bude vyhlásenie, protest, odhalenie?

 

Sto napadnutých lodí a viac ako miliarda dolárov na protiraketové strely

Trochu konkrétnych informácií o aktivitách Húsíov v Červenom mori. Za 9 mesiacov vypálila USS Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group (IKECSG) takmer 800 protiraketových striel na bezpilotné lietadlá a rakety Húsíov. Minister námorníctva Carlos Del Toro v apríli 2024 oznámil, že len jeho ministerstvo od októbra 2023 vynaložilo na operácie proti Húsíom a na obranu Izraela najmenej 1 miliardu USD. Uvádzalo sa, že do februára tohto roku námorníctvo vypálilo 100 rakiet Standard. Takže do dnešného dňa je to miliarda a pol až dve miliardy. Samotný Izrael koniec koncov neodráža údery dronov a rakiet zadarmo. Od októbra minulého roka Húsíovia zaútočili na viac ako 100 lodí, pričom dve potopili, mnohé poškodili a ďalšie zajali. Touto loďou bola loď Galaxy Leader plávajúca pod bahamskou vlajkou. Denník Wall Street Journal potvrdzuje, že útoky Húsíov narušili celosvetovú lodnú dopravu a prinútili spoločnosti využívať oveľa dlhšie a drahšie trasy okolo Mysu dobrej nádeje na južnom cípe Afriky.

 

Podľa námornej spravodajskej spoločnosti Windward bol počet tankerov prechádzajúcich cez prieliv Bab el-Mandeb v auguste 2024 o 77 % nižší ako v októbri 2023. USA sa obávajú, že Rusko by mohlo situáciu ešte zhoršiť tým, že by Húsíom poskytlo protilodné alebo protilietadlové rakety (bolo by nemožné húsíov beztrestne bombardovať), ako aj ďalšie zbrane Môže a malo by. Každý pokus o transfer zbraní na Ukrajinu by mal automaticky znamenať nové “zuby” Húsíov. A vôbec všetkých utláčaných, ktorým len nedostatok potrebných nástrojov nedovoľuje začať bojovať proti kolonializmu tak, ako si zaslúži. Západ je “kolektívny” a jeho predstavitelia sami opakovane zdôrazňovali jednotu názoru, že Rusko treba strategicky poraziť. Takže aký zmysel má, aby sme riešili to, čo Francúzsko, Británia a USA rozdali. Kolektívna túžba zasiahnuť Rusko musí znamenať kolektívnu zodpovednosť.

 

 

Peter Nagy

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov