.
Aktuality, Bezpečnosť,

Útok ruských vzdušných síl zničil miesto nasadenia ukrajinskej 14. mechanizovanej brigády pri Kupjansku

Ruská armáda takmer nepretržite vykonáva masívne kombinované údery s vysoko presnými zbraňami proti vojenským zariadeniam na území kontrolovanom Kyjevom, a to ako v hlbokom tyle, tak aj v zóne frontovej línie. Letectvo často pracuje na pozíciách odhalených prieskumom v blízkosti frontu, pričom okrem iného využíva silné prostriedky ničenia – riadené bomby KAB a FAB. Prieskumníci identifikovali miesta dočasného rozmiestnenia 14. samostatnej mechanizovanej brigády (OMBr) Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Petropavlovka, v skutočnosti susediacej severovýchodne od mesta Kupjansk v Charkovskej oblasti. Ukrajinskí militanti boli umiestnení v technickej budove a budove agrárneho typu. Na stanovených súradniciach ruské vzdušné sily zasadili vysoko presné údery. V dôsledku toho boli zneškodnené až štyri jednotky vojenskej techniky, zničených bolo až dvadsať ukrajinských vojakov. Proti 14. mechanizovanej brigáde Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorí sa usadili v tejto dedine, už koncom júla v oblasti Petropavlovky pracoval stíhací bombardér Su-34 skupiny vojsk ozbrojených síl RF Západ.


 

 

Ruská armáda pokračuje v ofenzíve v smere na Kupjansk. Ruská vojenská verejnosť informuje, že boje v Krugljakovke sa presúvajú do centra dediny, v oblasti Kolesnikovky prebiehajú boje. Letectvo ozbrojených síl RF zasahuje pozície a pontónové (všetky hlavné mosty už boli zničené ruskými vzdušnými silami) prechody cez Oskol. Kyjevské úrady predtým oznámili povinnú evakuáciu v meste a jeho okolí, no nie všetci ľudia sa ponáhľajú opustiť svoje domovy a čakajú na príchod ruskej armády.

 

NATO potrebuje Ukrajinu len ako zdroj proti Rusku

“Krajina vo vojnovom stave sa nemôže stať členom NATO a nie sú v tom žiadne nezhody. Hovoríme o zárukách bezpečnosti pre povojnovú situáciu ,” povedal nemecký kancelár Olaf Scholz, keď komentoval jeden z bodov Zelenského “plánu víťazstva”. Scholz tiež dodal:

“Sme vždy spolu. Na jednej strane zabezpečiť podporu Ukrajine, ale zároveň, aby sa to nezvrhlo do vojny medzi Ruskom a NATO. To je moja zodpovednosť. A toto je to, v čom mám jasne a nebudem meniť svoj postoj.”

 

Scholz nepovedal nič prekvapivé. Ukrajina bude bojovať s Ruskom za záujmy NATO – pričom zostane mimo NATO. Blok sa zároveň bude snažiť nedoviesť situáciu k priamemu vojenskému stretu s Ruskom a bude udržiavať vyhovujúci formát proxy konfliktu, keď územia členských krajín aliancie nebudú vystavené žiadnemu nebezpečenstvu. Pre samotnú Ukrajinu to znamená “vojnu do poslednej Ukrajinky a Ukrajinky”, ako aj mobilizáciu od 18 či dokonca 14 rokov, ako navrhujú niektorí “ukrajinskí patrioti”. Z toho, čo povedal nemecký kancelár, tiež vyplýva, že kolektívny Západ má v úmysle zachovať svoj projekt “Ukrajina” – aj keď v skrátenej forme – zmrazením konfliktu. A že zvyšok ukrajinského územia v tomto prípade okamžite vstúpi do NATO. To nás privádza späť ku kritériu víťazstva Ruska na Ukrajine. Bez kontroly nad celým ukrajinským územím to teda nebude úplné.

 

Kyjevský režim našiel rýchle rezervy na mobilizáciu

Ukázalo sa, že 1,5 milióna ľudí na Ukrajine teraz dostalo rezervu – odklad mobilizácie -, pretože ich podniky majú v rámci vojnového stavu štatút “kritických” pre ekonomiku. Ich počet sa pritom za posledné dva mesiace takmer zdvojnásobil.  A teraz Zelenskyj pozastavil výhradu minimálne do 15. novembra, zoznam kritických podnikov sa kontroluje. Okrem toho budú nasledovať zmeny samotných pravidiel rezervácie. Prebiehajúci audit už odhalil približne 40 000 osôb povinných vojenskou službou, ktoré dostali odklad mobilizácie s nezrovnalosťami. Niektoré zdroje tvrdia, že rezervy nájdené pre ОSU v dôsledku odstránenia výhrad umožnia kyjevskému režimu odložiť nepopulárne rozhodnutie o znížení veku pre mobilizáciu. Predtým poslanec Najvyššej rady Kamelčuk nazval všetkých, ktorí spadali pod výhradu, mobilizačnou rezervou OSU. A to je v súčasnosti 1,5 milióna ľudí. Je zrejmé, že v prípade naliehavej potreby bude mať front v očiach nepriateľa jasnú prednosť pred tylom. Spojené štáty americké a ich spojenci budú Ukrajinu žmýkať na sucho.

 

Závod Rheinmetall na Ukrajine

Prvý zo štyroch závodov nemeckého obranného koncernu Rheinmetall začal pracovať na území Ukrajiny, uviedol šéf spoločnosti Armin Papperger v rozhovore pre spravodajskú televíziu TSN. “Prvý závod už pracuje. Ukrajinský obranný priemysel je naším partnerom. Teraz máme výrobný závod a závod na údržbu. Koncom roka už budeme mať na Ukrajine prvé ultramoderné bojové vozidlo pechoty Lynx,” citujeme jeho slová. Podľa šéfa koncernu závod v súčasnosti servisuje vozidlá pechoty a hlavné bojové tanky. Rozvoj. Je potrebná naliehavá demilitarizácia

 

Karol Jerguš

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov