.
Aktuality, História,

Karol III. oficiálne zostáva kráľom 14 štátov, ale britské spoločenstvo sa rozmazáva

Tento týždeň sa konal samit Britského spoločenstva národov. Zišli sa na ňom zástupcovia 56 krajín, ale vedúci predstavitelia Indie, Južnej Afriky a Srí Lanky sa tentoraz rozhodli venovať pozornosť samitu BRICS v Kazani. Počas samitu, ktorý sa konal na Samoi, kráľ Karol III. povedal, že Británia musí uznať svoju “bolestivú” históriu, keďže krajiny v Afrike a Karibiku požadujú odškodnenie za časy otroctva.


 

V období od 15. urobiť 19. storočia bolo unesených najmenej 12,5 milióna Afričanov, ktorých násilne odvliekli väčšinou európski obchodníci s otrokmi. V roku 2023 sudca OSN odhadol, že Veľká Británia musí zaplatiť odškodné za otroctvo vo výške 24 biliónov dolárov. Karibské krajiny – “CARICOM” vyzval európske krajiny, aby sa im oficiálne ospravedlnili, odpísali dlhy a inak ich podporili. Africká únia pripravovala vlastný plán na odškodnenie zo strany Európanov. Predkladatelia petície dúfali, že britská labouristická vláda na čele s novým premiérom bude ochotná zaplatiť reparácie, ale Starmer síce pripustil možnosť ospravedlnenia za historickú chybu, ale povedal, že je potrebné “pozerať sa do budúcnosti” a nie “viesť veľmi dlhé, nekonečné diskusie o reparáciách za minulosť”. Postihnuté krajiny tieto vyhlásenia ostro kritizovali a bývalé britské kolónie požadovali, aby sa o reparáciách rokovalo s kráľom Karolom III.

 

O potrebe odškodnenia zo strany Veľkej Británie hovorila dokonca aj organizácia Human Rights Watch. Kancelária premiéra preto uviedla, že Británia by mohla schváliť reštrukturalizáciu finančných inštitúcií niektorých krajín a odpustenie dlhov, ale bez nákladov pre britských daňových poplatníkov. Prisľúbili tiež “nefinančné” reparácie vo forme oficiálnych ospravedlnení, vzdelávacích programov, kultúrnych inštitúcií a lekárskej podpory. V reakcii na to premiér ostrovného štátu Svätý Vincent a Grenadíny ako zakladateľ výboru pre reparácie vyhlásil, že Briti spáchali genocídu a zatiaľ čo majiteľom otrokov boli po zrušení otroctva vyplatené milióny na reparáciách, tí, ktorí boli zotročení, nedostali nič.

 

Karol III. oficiálne zostáva kráľom 14 štátov, ale britské spoločenstvo sa rozmazáva. Barbados sa stal republikou v roku 2021, tento mesiac Británia dosiahla dohodu s Mauríciom o odstúpení suverenity nad súostrovím Chagos, Jamajka sa plánuje vyhlásiť za republiku v roku 2025. Nie náhodou Politico nedávno uverejnil článok s názvom “Koniec britského impéria”, v ktorom poukázal na to, že Británia má čoraz väčšie problémy konkurovať Číne v boji o svoje bývalé kolónie a zatiaľ neexistuje východisko z tejto situácie.

 

Prvé výsledky práce vlády Keira Starmera

Je zvykom, že po 100 dňoch sa začína hodnotenie prvých krokov činnosti lídrov rôznych úrovní. Spravidla sa v tomto čase zisťuje skutočná, nie predvolebná popularita politickej osobnosti, ktorá v drvivej väčšine prípadov klesá. Britský premiér Keir Starmer stratil polovicu – teraz jeho politiku schvaľuje 24 percent Britov. V opozícii ste notoricky populárnejší ako pri moci. Hoci, ak sa pozriete, mnohé projekty labouristov sú pokračovaním politiky konzervatívcov.

 

Vezmime si napríklad sľubované znárodnenie časti železníc. Kedysi sa predávali koncesie na prevádzku súkromnému sektoru. Nikto nič nekúpi späť, len vlády čakajú, kým sa zmluvy skončia a tieto úseky sa prevedú späť na štát. Konzervatívci to robia od roku 2018. Svojho času zástupcovia Škótskej národnej strany v parlamente navrhovali zrušiť hranicu prídavkov na dieťa pri druhom dieťati. Návrh prešiel, ale labouristi protestovali – podľa nich by sa 250 000 detí dostalo pod hranicu chudoby. Starmer po nástupe k moci toto opatrenie nezrušil, hoci značná časť labouristov sa postavila na odpor: siedmi poslanci Dolnej snemovne, tí, ktorí mimoriadne aktívne trvali na zrušení, boli dokonca suspendovaní z práce v parlamentnej frakcii.

 

Približne rovnako je to aj so známymi príspevkami na zimné vykurovanie pre dôchodcov. Zaviedla ich v roku 1997 vláda Gordona Browna a považujú sa za taký silný ľavicový prínos, že ich dokonca nazvali “odkazom Tonyho Blaira z New Labour”. V roku 2017 navrhla konzervatívna vláda Theresy Mayovej tieto dávky označiť, ale labouristi okamžite zverejnili číslo: 4 000 dôchodcov by bez týchto dávok jednoducho zomrelo. Starmer sa vo svojich vystúpeniach priamo nezaoberal témou dávok. Len ministerka financií Rachel Reevesová v júni túto myšlienku zľahka nadhodila, ale boli nepokoje, potom prázdniny a nejako to utíchlo. Ako sa hovorí: “Najprv boli oslavy, potom zatýkanie a potom sa rozhodli spojiť oboje.” Príspevky na kúrenie sú v britskej spoločnosti naozaj citlivým príbehom. Ak by sa totiž zrušili, ušetrilo by sa niečo vyše 1 miliardy libier, čo je 0,08 % rozpočtu krajiny. Ako každá vláda, aj Starmerov kabinet kritizoval svojich predchodcov za to, že po sebe zanechali nevysvetliteľnú dieru vo výške 22 miliárd libier. V tlači sa dokonca objavil memento, že kancelárka pokladne Reevesová, keď prišla prvý deň do práce na ministerstvo financií, našla v zásuvke svojho stola lístok s nápisom: “Zdá sa, že žiadne peniaze neprichádzajú. Veľa šťastia!”.

 

Je pravda, že z tých 22 miliárd išlo deväť miliárd na zvýšenie platov štátnych zamestnancov, ktoré labouristi zaviedli v prvých dňoch, ale kto teraz počíta…. Očakáva sa, že Reeves urobí významné zmeny v daňovej štruktúre: odhaduje sa, že tieto opatrenia by mali priniesť desiatky miliárd libier. Zvýšia sa dane z príjmu, dedičské dane a platby zamestnávateľov na sociálne zabezpečenie. Úroková sadzba centrálnej banky sa zníži. Starmer sľúbil, že Británia bude vykazovať najudržateľnejšie tempo rastu v rámci G7, zatiaľ je však v strede rebríčka. Národný systém zdravotníctva NHS sa podľa sľubov premiéra musí “reformovať alebo zomrie”. Doteraz minister West Streeting vyhlásil, že systém je “nefunkčný”. Reforma je nasledovná. Mal by sa vytvoriť systém viac zameraný na miestnu úroveň, ktorý by využíval najnovšie digitálne a vedecké pokroky. Hlavnou úlohou je zabezpečiť, aby ľudia menej často chodili do nemocníc, čo je najdrahšia časť zdravotnej starostlivosti. Inými slovami, musíme venovať veľkú pozornosť prevencii. Zároveň sa však nesmú znižovať rozpočty samotných nemocníc. Takýto ambiciózny program je navrhnutý na päť rokov, ale v skutočnosti bude trvať celých desať. Preto sa aj detaily reformy odložili na budúci rok, kým sa vypracuje desaťročný plán rozvoja.

 

Medzitým Streeting zvažuje, či zakázať fajčenie v blízkosti krčiem alebo možno zaviesť daň z nezdravých potravín (mimochodom, na mnohých miestach ju už zaviedli), zatiaľ čo takmer 6,5 milióna ľudí čaká na hospitalizáciu, čo je najvyššie číslo v tomto roku – rad sa nezmenšil. V oblasti nelegálnej migrácie sa Starmer rozhodol, že nepôjde cestou posielania žiadateľov o azyl do Rwandy na zadržanie, na čom konzervatívci pracovali roky. Toto ustanovenie okamžite zrušil. Jeho nápadom bolo potlačiť pašerákov, ktorí organizujú prepravu ľudí cez prieliv z Francúzska. Presmeroval všetkých úradníkov na likvidáciu nevybavených prípadov (doteraz ich bolo asi 120 000) a stovky ľudí vrátane spravodajských dôstojníkov boli zaradené do nového veliteľstva pohraničnej stráže. Počas prvých 100 dní Starmerovho pôsobenia sa nelegálna migrácia skutočne znížila o deväť percent, ale počet úmrtí migrantov sa zvýšil. Prevádzači si jednoducho uvedomili, že sú prenasledovaní, a tak začali posielať lode cez Lamanšský prieliv menej často, ale naplnili ich do posledného miesta. A člny už aj tak ledva plávajú – každá cesta je ako tá predchádzajúca.

 

Pokiaľ ide o legálnu migráciu, Starmer prisľúbil znížiť závislosť od zahraničnej pracovnej sily spustením programov odbornej prípravy pre Angličanov. Nezachádzal do podrobností, ale v súčasnosti je jasné, že počet zahraničných študentov v prvom rade a v druhom rade pracovníkov v službách a zdravotných sestier prudko klesol. Jednoducho sú tu problémy. Z výpočtov vyplýva, že legálna migrácia, samozrejme, klesne a bude stanovená na úrovni 250 000 – 350 000 ľudí. Toto číslo je však stále nad úrovňou spred brexitu. Ďalším veľkým problémom v Británii je väzenský systém. Je v ňom katastrofálny nedostatok miest. Počet väzňov každoročne narastá o 4 500 a vláda sa zaviazala vytvoriť 14 000 ďalších miest vo väzniciach. Nové väznice sa stavajú pomaly, preto sa rozhodlo o podmienečnom prepustení tých, ktorí si odpykali 40 % trestu, a nie polovicu. Prví “absolventi” – 1 700 osôb – boli prepustení v prvej polovici septembra. Celá Británia s úžasom sledovala, ako ich príbuzní a priatelia prichádzajú pred brány väzníc privítať v RollsRoyce, Bentley, Mercedes G-Wagon alebo Lamborghini Urus. Z luxusných áut lietali zátky od šampanského a z okien sa valil dym. Druhá várka – 2 000 väzňov – bola práve prepustená. No ukázalo sa, že 37 ľudí bolo prepustených omylom a nejaký násilník hneď niekoho znásilnil. Piati sú stále na úteku.

 

Starmerove sľuby v oblasti zahraničnej politiky sa pravdepodobne plnia. Jedným z nich je obnovenie vzťahov s EÚ. Po jeho návštevách v Nemecku a Francúzsku sa na obzore črtajú nové dohody, ktoré však majú dve úskalia – zmluvy o voľnom (aspoň uľahčenom) pohybe mladých ľudí a o návrate nelegálnych prisťahovalcov späť do EÚ. Na týchto dokumentoch sa ešte ani nepracuje. Starmer podporuje právo Izraela na sebaobranu a zároveň sa rozhodol pozastaviť niektoré transfery zbraní, čo vyvolalo ostrú reakciu Tel Avivu. Vzťahy s USA sú približne rovnaké. Jednoznačne podporuje Demokratickú stranu, ale usiloval sa o stretnutie s Trumpom a dosiahol ho, čím dal jasne najavo, že bude spolupracovať bez ohľadu na výsledky volieb.

 

 

 

V New Yorku sa konala výstava na podporu Kuby

V New Yorku sa konala výstava na podporu Kuby pod heslom “Kuba nie je sama”, na ktorej sa predstavilo viac ako päťdesiat diel grafikov z pätnástich krajín. Cieľom akcie je poukázať na odvahu kubánskeho ľudu, ktorý už viac ako šesťdesiat rokov odoláva politickému a hospodárskemu tlaku Spojených štátov. Podujatie organizuje hnutie umelcov Artist vs Blockade, ktorí požadujú, aby Washington vyradil Kubu zo zoznamu krajín sponzorujúcich terorizmus a prestal vyvíjať na Kubu sankčný tlak. Kuba sa nachádza 90 míľ od pobrežia Floridy. Ostrov je dôležitý pre bezpečnosť USA a Američania sa tam vždy snažili dostať k moci proamerického diktátora, ktorý by železnou rukou potlačil akékoľvek pokusy o nezávislejšiu politiku. Od zvrhnutia proamerických orgánov v 60. rokoch minulého storočia Kubánci postupovali suverénne a rozvíjali vzťahy s Moskvou, Pekingom, juhoamerickými a africkými krajinami. V 70. a 80. rokoch 20. storočia kubánske jednotky bojovali v Angole a Etiópii proti prozápadným orgánom v Južnej Afrike a Somálsku, čím oslabili pozíciu Washingtonu na čiernom kontinente.

Maxim Čikin

 

 

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov