foto: tass
Aktuality, Námorníctvo,

Bojoví plavci Kaspickej flotily – elitné sily ruského námorníctva. Video

Rusko, 15.máj 2020 ( AM, MO RF ) – Ruské ministerstvo obrany zverejnilo video z výcviku svojich bojových potápačov. Bojoví plavci – potápači zo sekcie protiponorkových sabotážnych síl a prostriedkov Kaspickej flotily vykonávali zostup do hĺbky, manipuláciu s nákladom počas špeciálneho taktického výcviku. Scenár zahŕňal uvoľňovanie zariadení v hĺbke 2 až 6 metrov. Práce pod vodou námorníci uskutočňovali pomocou potápačského zariadenia SVU-3.


 

 

Elita ruského námorníctva – bojoví plavci – potápači vykonávajú misie na obranu námorných základní a lodí, môžu sa zúčastňovať na vyloďovacích a pátracích a záchranných operáciách. V posledných rokoch dostali ruské námorné špeciálne sily najnovšie podvodné vybavenie a moderné zbrane. Anti-sabotážne činnosti sa teraz stali obzvlášť dôležitými, hovoria odborníci. Podľa nich patrí medzi úlohy vojenských potápačov ochrana krymského mosta a zátoky Sevastopoľa.

 

 

Vojenskí potápači sú špecialisti na vykonávanie podvodných bojových, odmínovacích, sabotážnych a proti sabotážnych aktivít. Hlavným cieľom bojujúcich plavcov je chrániť pobrežnú infraštruktúru, najmä námorné základne, a chrániť lode počas plavby. Najčastejšie potápači skúmajú vodnú plochu a dno kvôli odhaľovaniu mín. Ak bojový plavec nájde výbušné zariadenie, vykoná previerku po prijatí príslušného rozkazu.

 

 

Prieskum dna sa vykonáva dvoma hlavnými spôsobmi, napríklad potápačským prieskumom pomocou vlečných sietí (používa sa v podmienkach zlej viditeľnosti) a potápačským prieskumom pozdĺž bežiaceho konca, keď sa potápač pohybuje pozdĺž spodnej časti a drží sa na lane (pôda sa skúma sondou alebo inými špeciálnymi prostriedkami). Potápanie sa môže uskutočňovať z lode, člna, helikoptéry, ako aj z lietadla po výsadku.

 

V chladnom období prebieha výcvik bojových plavcov vo vzdelávacích komplexoch na území námorných základní. Všetky komplexy sú vybavené bazénmi, ktoré napodobňujú bojové prostredie. V blízkej budúcnosti sa v Dagestane na 137. oddelení podmorských sabotážnych síl a prostriedkov Kaspickej flotily dokončí výstavba prvého ruského komplexu s podvodnou strelnicou.

 

Výber v radoch potápačov je veľmi prísny. Okrem zdravotného stavu a vytrvalosti sa vojenskému personálu ukladajú osobitné psychologické požiadavky. Ponorenie do vody, najmä do hĺbky desiatok metrov, je obrovským stresom nielen pre telo, ale aj pre ľudskú psychiku. Vojak musí byť schopný vyrovnať sa s vnútorným vzrušením a prirodzeným  strachom, ktoré vznikajú počas potápania do hĺbky. Najdôležitejšia vec je bezpečnosť. Vojenský personál preto všetky činnosti na mori zdokonaľuje automatizáciou v bazéne a potom v prírodnom prostredí.

 

Prvá jednotka bojových plavcov bola vytvorená počas Veľkej vlasteneckej vojny v auguste 1941 na obranu Leningradu a lodí Baltickej flotily. Iniciátorom potápačskej skupiny bol admirál Fotij Krylov. V povojnovom období sa potopenie bojovej lode Novorossijsk (bývalého Giulio Cezare z talianskeho námorníctva) stalo motiváciou pre rozvoj bojových plaveckých jednotiek – podľa oficiálnej verzie bol Novorossijsk vyhodený do vzduchu nemeckou podvodnou mínou. Loď sa 29. októbra 1955 potopila v severnom zálive Sevastopoľ. Tragédiu vtedy neprežilo viac ako 600 námorníkov. Smrť bojovej lode preukázala potrebu záchranných zariadení a odmínovacích a proti sabotážnych špecialistov.

 

V 50-tych rokoch sa v ZSSR začalo s vytváraním špeciálnych síl na boj proti podmorským sabotážnym silám a prostriedkom. V modernom Rusku sú rozmiestnené na základniach flotíl Severného, ​​Tichého oceánu, Baltického mora, Čierneho mora a kaspickej flotily. Okrem námorníctva sú súčasťou ruskej gardy aj jednotky bojových plavcov.

V súčasnosti sú jednotky vyzbrojené najmodernejšou technológiou, ktorá zaisťuje bezpečnú prevádzku v hĺbke. Potápači používajú najmä diaľkovo ovládané podvodné vozidlo Obzor-150 vyvinuté Ústavom morskej biológie. Komplex sa používa na detekciu rôznych podvodných objektov. Skladá sa zo základného modulu so štyrmi motormi a dvoma TV kamerami. Zábery z nich sú prenášané na monitor.

 

Podľa úlohy bojoví plavci používajú rôzne druhy potápačských oblekov. Najčastejšie používajú univerzálne vybavenie SVU-3 s dýchacím prístrojom AVM-12K. Výstroj je vybavený otvoreným dýchacím systémom – výdych sa vykonáva priamo do vody a vzduch sa vdychuje. Hmotnosť zariadenia s jednou fľašou je 18 kg a s dvoma – 25 kg. Na prácu v podmienkach znečistenia vody vrátane ropných produktov a nízkych teplotách sa používa zariadenie SVU-5. Je vybavené špeciálnym núdzovým systémom, ktoré začne fungovať v prípade prerušenia prívodu vzduchu z povrchu. Maximálna pľúcna ventilácia potápača je 60–90 litrov za minútu. Na ochranu hydraulických štruktúr, vykonávanie tajných inžinierskych prác a bojových sabotáží v hĺbkach až 40 metrov používajú bojoví plavci špeciálne potápačské vybavenie s uzavretým dýchacím systémom Amphora (nie na chrbte, ale na hrudi vojaka). V závislosti od hĺbky môže byť potápač pod vodou až niekoľko hodín.

 

Štandardnou výzbrojou bojových plavcov je APS (špeciálna automatická puška ) a pištoľ SPP-1M. Praktický dosah tejto zbrane závisí od hĺbky a tlaku vody. APS a SPP-1 však spĺňajú požiadavky armády na zasahovanie podvodných cieľov v zóne viditeľnosti, ktorá sa môže meniť od dvoch až 30 metrov. Na streľbu sa používajú špeciálne náboje s projektilom v tvare ihly (obyčajné projektily strácajú svoju škodlivú silu pod vodou vo vzdialenosti jedného metra). Na prekonanie odporu vody je potrebný pretiahnutý tvar, umožňuje dostatočne veľký rozsah a presnosť. Kapacita zásobníka samopalu je 26 nábojov, zásobník pištole je na štyri náboje.

 

Pištol SPP-1M

 

Významnou nevýhodou APS a SPP-1M sú zlé vlastnosti na súši. V posledných rokoch potápači začali dostávať samopal ADS s odpaľovačom granátov granátu A-91. Vďaka usporiadaniu bullpup je ADF kompaktnejšia a ergonomickejšia zbraň a hlave má šesťkrát účinnejší dosah na pevnine (600 metrov oproti 100 metrov).  Za zmienku stojí, že nejde o zbraň hromadnej výroby, je určená iba výlučne pre špeciálne sily.

 

APS špeciálna automatická puška

 

Zvýšenie spôsobilosti bojových plavcov je spôsobené povahou potenciálnych a skutočných hrozieb pre civilnú a vojenskú infraštruktúru v Rusku. Napríklad na pozadí hrozieb, ktoré pravidelne vyjadrujú ukrajinskí politici, sa venuje veľká pozornosť ochrane krymského mosta a zátoky Sevastopoľ.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov