.
Aktuality, Bezpečnosť,

Mali: Úspešný vojenský puč – povstalci zatkli prezidenta, predsedu vlády a ministrov, prezident oznámil demisiu

Mali, 20. august 2020 (AM) – Lídri vzbúrených vojakov v Mali tvrdia, že zatkli prezidenta Ibrahima Boubacar Keita a predsedu vlády Bouboua Cissého. Uvádza to agentúra France-Presse. Skôr miestne a západné médiá informovali o vzbure, ktorá sa odohrala na vojenskej základni v blízkosti tamojšieho hlavného mesta, Bamako. Povstalci zatkli rad ministrov a vysoko postavených dôstojníkov.


 

 

“Môžeme vám povedať, že prezident a predseda vlády sú pod našou kontrolou. Zatkli sme ich v prezidentovej rezidencii. Prezident a predseda vlády sa teraz nachádzajú v obrnenom vozidle, ktoré ich  vezie do Kati, “povedal agentúre hovorca povstalcov.

Práve v oblasti Kati sa nachádza vojenská základňa, kde vzbura v pondelok ráno začala. Už skôr tamojšia vláda vydala vyhlásenie rebelom, v ktorých požadovala upokojenie situácie a dialóg. Výzvu podpísal predseda vlády.
Podľa správ miestnych médií povstanie vedú plukovníci Dyau a Kamara, rovnako ako generál Shayk Fantamady Dembele.

 

.

 

Mali sa nachádza v ostrej politickej kríze. Opozícia požaduje demisiu prezidenta a odmieta akékoľvek kompromisné riešenie. Počas protestov zomrelo najmenej 14 ľudí. Vojaci oboch politických lídrov zatkli v utorok v Bamaku po tom, ako začali vzburu a zmocnili sa základne v Kati. V Mali od začiatku júna prebiehajú protesty, účastníci ktorých žiadajú prezidentovo odstúpenie.

 

V súvislosti so situáciou v Mali sa v stredu uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Pokus o prevrat v tejto Africkej krajine v utorok odsúdil i vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

 

„Európska únia odsudzuje pokus o štátny prevrat, ktorý prebieha v Mali po tom, ako sa vojaci vzbúrili a zatkli politických lídrov krízou zmietanej krajiny,“ uviedol Borrell vo vyhlásení.

Keita bol v roku 2018 znovuzvolený na druhé funkčné obdobie. Obyvatelia krajiny sú však podľa BBC nahnevaní v súvislosti s korupciou, zlým riadením hospodárstva a zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou súvisiacou s džihádistickým násilím.

 

Nízkorozpočtový armádny výcvik “streľby z RPG v Mali

 

Organizácia Spojených národov v utorok odsúdila zatknutie politických lídrov Mali. Generálny tajomník OSN António Guterres a Komisia Africkej únie (AÚ) žiadali „okamžité prepustenie“ prezidenta. V súvislosti so situáciou v Mali sa v stredu uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Podporovatelia opozície podľa AFP Keitu obviňujú zo zastrašovania a kupovania hlasov počas parlamentných volieb v apríli 2020, v ktorých jeho vláda získala väčšinu.

 

Včera nakoniec prezident Ibrahim Boubacar Keïta oznámil v televízii svoju rezignáciu a rozpustenie parlamentu a vlády – Video:

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov