Mirko Nešpor
Aktuality, História,

Na mučenie a zabitie Nešpora sme nepotrebovali nemeckých nacistov, vystačili sme si sami!

Medzi smutné udalosti spred 78 rokov patril 17. december 1944, kedy dotĺklo srdce študenta Stavebnej fakulty Vysokej školy technickej Mirka Nešpora, ktorú si každý rok na cintoríne v Slávičom údolí pripomínajú členovia bratislavskej oblastnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.


 

Mirko Nešpor chcel byť stavbárom, chcel stavať mosty, ktoré spájajú ľudí, mestá i krajiny. Žiaľ, študoval tu iba dva semestre. V lete bol vyslaný na prax na Oravu, kde sa začala stavať priehrada. Keďže politická situácia už vrela, dal sa dokopy s partizánmi, ilegálnymi pracovníkmi a podieľal sa na zakladaní ilegálnych národných výborov… Chodil medzi vojakov do kasární a vyzýval ich na spoluprácu s protifašistickým odbojom.

 

Pietne podujatie Bratislavčanov sa pri Nešporovom hrobe

 

V tomto momente vypuká SNP. Nešpor začína pôsobiť ako spojka medzi Oravou a Banskou Bystricou, na Orave sa vraj zaplietol aj do nejakých bojových zrážok. Keď povstanie ustúpilo do hôr, M. Nešpor vážne ochorel a na odporúčanie sa pobral domov.
Niekoľko týždňov sa schovával v Skalici, no potom dostal avízo, že jeden z kamarátov, s ktorým bol na Orave, ho udal. Vybral sa teda do Bratislavy v nádeji, že tam sa skôr stratí.

 

Gardisti ho však chytili v momente, ako chcel 13. decembra nastúpiť na vlak. Dva dni ho vypočúvali v Skalici, ale keďže z neho nič nedostali, tak ho poslali „vyššie“ do Bratislavy na Vlčkovu ul. 35, kde mala ÚŠB vilu a v nej svoju neblahú pivnicu. V nej ho vypočúvali dva dni a zrazu o ňom vyhlásili, že v pivnici sa sám obesil. Nikoho netrápilo, že mal reťazou zviazané ruky… Neskôr sa ukázalo, že jeho telo bolo popálené ohorkami od cigariet a na krku bol škrtený nejakým škrtidlom. Zomrel teda vo veku 20 rokov a pár týždňov. Narodil sa totiž 26. 11. 1924.
Pre nás nech je určitým ponaučením, a Mirko Nešpor je toho dôkazom, že niektorí Slováci nepotrebujú na mučenie a likvidáciu svojho rodáka ani Nemcov, ani gestapo. My sme si na to vystačili sami! S našimi gardistami, s našou ÚŠB.

 

Čo hovorili Nemci o svojich spojencoch?

 

Niekedy sa stretávam s názorom, že by nám malo byť vzorom zmierenie, aké dosiahli Francúzi a Nemci. Lenže podstata je v tom, že Nemci a Francúzi sa po rokoch zmierili na antifašistickom základe. „No my sa predsa so žiadnymi fašistami, neofašistami a ich novšími výhonkami zmierovať nebudeme,“ vyhlásil svojho času bratislavský oblastný predseda SZPB Martin Krno.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov