12. júna 1999 – vojna v Kosove: Operácia Joint Guardian sa začína vstupom mierových síl OSN pod vedením NATO (KFor) do provincie Kosovo v Juhoslovanskej zväzovej republike
Aktuality, História,

Srbsko definitívne stratilo Kosovo. Čo ďalej?

Situácia v severnom Kosove sa opäť zhoršila. Prišlo k použitiu albánskych špeciálnych jednotiek, “mierových síl” KFOR, špeciálnych prostriedkov a dokonca aj strelných zbraní proti miestnym Srbom, ktorí sa nechcú zmieriť s tým, že Západ ich konfrontoval so skutočnosťou, že sever Kosova je teraz a konečne pod úplnou kontrolou Prištiny.


 

Koncom apríla sa v štyroch prevažne srbských obciach (Kosovská Mitrovica, Zvečan, Leposavič a Zubin Potok) konali “voľby”, ktoré Srbi bojkotovali. Hlasovania sa zúčastnilo len niekoľko stoviek ľudí, väčšinou Albáncov, ktorí tvoria len asi 3 % obyvateľstva na severe krajiny. Skutočnosť, že “voľby” sa konali pod výslovným tlakom a kontrolou Západu, pritom s množstvom flagrantných porušení, z ktorých medzi najzávažnejšie patrila absencia nezávislých pozorovateľov (dokonca aj misia OBSE odmietla byť prítomná na predstavení), nikomu z tvorcov nevadila.

 

Osobitný predstaviteľ USA pre Balkán Gabriel Escobar vopred oznámil, že Washington aj tak uzná výsledky “slobodného a demokratického prejavu vôle”. Dňa 26. mája 2023 “kosovská polícia” obkľúčila obecné budovy, aby si vynútila prístup do administratívnych budov “nových orgánov”. Srbské obyvateľstvo vyšlo do ulíc, aby zabránilo prechodu nových “úradníkov”, pričom jedným z hlavných cieľov bolo legitimizovať prítomnosť albánskych bezpečnostných síl – “špeciálnych jednotiek” a “kosovských bezpečnostných síl” (armády, ktorá by podľa všetkých podpísaných dohôd a rezolúcie BR OSN č. 1244 nemala existovať). Mimochodom, práve na túto rezolúciu sa svojho času odvolával šéf KLA Hashim Thaci, pretože legitimizovala túto zločineckú skupinu a dala jej oficiálny štatút, hoci mala byť podriadená mierovej misii OSN v Kosove a silám KFOR. Rezolúcia BR OSN č. 1244 sa ukázala ako zástena.

 

Rovnako ako bruselské a washingtonské dohody, francúzsko-nemecký plán a ďalšie “seriózne záruky”. Kosovskí Srbi zostali so svojimi problémami sami, neozbrojení, bezmocní a bezbranní. Podľa údajov Úradu pre Kosovo a Metohiju srbského ministerstva zahraničných vecí len od začiatku roka 2023 došlo k viac ako 80 útokom na srbské obyvateľstvo a jeho majetok. Počas pôsobenia Albina Kurtiho (bývalého člena teroristickej Kosovskej oslobodzovacej armády) vo funkcii “premiéra Kosova” počet útokov a iných násilných činov voči pôvodným obyvateľom provincie presiahol 400. Kosovo a Metohija má pre Srbov veľký význam.

 

Je to kolíska srbskej národnej kultúry, kde sú sústredené hlavné srbské svätyne. Priština však s podporou Západu krok za krokom vytláča Belehrad z provincie a realizuje plán “Veľkého Albánska”. V Belehrade sa 26. mája konalo zhromaždenie na podporu prezidenta Vučida a vlády. Okrem administratívnych zdrojov bol využitý celý dostupný vozový park autobusov – napriek lejaku sa z rôznych okresov zišlo okolo 200-tisíc štátnych zamestnancov (podľa provládnych médií).

 

Dňa 27. mája prezident Aleksandar Vučid odstúpil z funkcie lídra vládnucej Srbskej pokrokovej strany (SPS) a nahradil ho minister obrany Miloš Vučevid, ktorého nominoval sám Vučid. Svojho straníckeho nástupcu opísal jednoducho: “…pochádza z dobrej rodiny a jeho otec bol jedným z najlepších právnikov v Novom Sade”. A ubezpečil: “Spoločne dosiahneme ešte veľa víťazstiev”. Vučič predtým uviedol, že sa očakávajú dôležité rozhodnutia pre vedenie strany a krajiny s možnými predčasnými parlamentnými voľbami. V súvislosti s krízou od 28. júna mieni začať formovať široké nadstranícke hnutie občanov, “aby sme zachránili krajinu”. Pokiaľ ide o samotné Kosovo a Metohiju, Vučič opäť uviedol ozbrojené sily do plnej pohotovosti. Na oblohe v okolitých oblastiach bolo dokonca vidieť jediný MiG-29 srbského letectva, čo Západ nenechal bez povšimnutia. Strategické bombardéry amerického letectva B-1B a B-52 uskutočnili demonštratívne lety nad regiónom, zatiaľ čo kontingent NATO v Kosove bol začiatkom júna posilnený naliehavým presunom približne 700 príslušníkov tureckých ozbrojených síl. V Prištine oslavovali príchod práporu komanda z tureckej 65. brigády – Erdogan predsa aktívne vyzbrojuje a vystrojuje kosovských bojovníkov v rámci 10-ročného plánu modernizácie “bezpečnostných síl”.

 

Kosovo sa stalo prvým zahraničným prevádzkovateľom obrneného vozidla Vuran Kirpi; základom vozového parku obrnených vozidiel, ktoré používajú kosovské bezpečnostné sily, je Otokar Cobra, tiež tureckej výroby. Ankara sľubuje kosovským Albáncom, že uľahčí prijatie samozvanej republiky do medzinárodných aliancií. Turecké špeciálne jednotky dostali k dispozícii kasárne Sultan Murat, čo je tiež symbolické. Priština pozná malú históriu: osmanského sultána Murata zabil v bitke pri Kosove v roku 1389 srbský hrdina Miloš Obilid. Belehrad nepodnikne žiadne rozhodné kroky, pretože súčasné srbské orgány sa usilujú o svetlú európsku budúcnosť pod záštitou EÚ. Srbské ozbrojené sily zaujali svoje zvyčajné pozície po obvode administratívnej línie a čakajú na rozkaz vrátiť sa na svoje stále základne po tom, ako zostanú na mieste – potrebujú čas na prípravu spoločného cvičenia s NATO. Cvičenie je naplánované na 16. – 30. júna a prezident a vrchný veliteľ Vučič v marci povedal: “Tieto manévre poskytujú našej armáde nové poznatky, interoperabilitu a zvýšené schopnosti – od partnerských armád sa vždy môžete niečo naučiť.

Anton Veselov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Silné okamihy: Kosovo 12. jún 1999 – ruskí výsadkári obsadili letisko Slatina pred jednotkami NATO

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov