.
Aktuality, História,

Glorifikácia ustašovského nacizmu v mlčaní úradov

Po tom, čo rakúske úrady zakázali stúpencom ustašovcov zhromažďovať sa v Bleiburgu, našli nacisti z celého Balkánu nové miesto zhromažďovania v Bosne, kde počas druhej svetovej vojny trpeli státisíce občanov rukami okupantov. Na jar 1945 utiekli tisíce chorvátskych kolaborantov pred Červenou armádou a Juhoslovanskou ľudovou armádou do Blieburgu v nádeji, že ich západné krajiny privítajú. Ustašovci (30 000 až 60 000 osôb) však boli obkľúčení a odovzdaní juhoslovanským partizánom a niektorí boli zastrelení. Odvtedy sa v Bleiburgu začali zhromažďovať prívrženci ustašovcov, aby si uctili pamiatku “nevinných chorvátskych obetí komunistického režimu”. Rakúska vláda roky ignorovala nacistické podujatie vo svojej krajine a ospravedlňovala ho tým, že akcia “nemala politický charakter” a konala sa s aktívnou podporou katolíckej cirkvi


 

Od roku 2019 platí v Rakúsku zákaz používania nacistických a ustašovských symbolov, preto v roku 2020 organizátori pod zámienkou pandémie presunuli podujatie do Sarajeva. Miestne orgány nemali žiadne námietky. Srbská cirkev, židovská a moslimská komunita v meste namietali a dokonca zorganizovali protestné pochody, ale ich hlasy neboli vypočuté. V dôsledku toho Rakúsko oficiálne zakázalo zhromaždenie ustašovcov v Bleiburgu, a tak sa rozhodlo, že sa tento rok opäť uskutoční v Bosne a Hercegovine.

 

V Radimlje, neďaleko mesta Stolać, sa zhromaždenie konalo pod záštitou Chorvátskeho národného zhromaždenia BiH, organizácie strán s “chorvátskou identitou”, na čele ktorej stál vládnuci Chorvátsky demokratický zväz. Na oslavách sa zúčastnila aj chorvátska vládna delegácia vedená ministrom zahraničných vecí Gordanom Grlicom-Radmanom. Nikto zo Sarajeva nereagoval na skutočnosť, že sa na území štátu konalo zhromaždenie na podporu ustašovcov. Predseda Strany demokratického pokroku Branislav Borenovič povedal, že podujatie “Bleiiburg Memorial” v Stolači je z civilizačného hľadiska krokom späť: “Jediným miestom na svete, kde sa okrem Chorvátska môžu oslavovať ustašovci a nacizmus, je, žiaľ, Bosna a Hercegovina.” Mimochodom, toto miesto nebolo vybrané náhodou. Radimlje je dedina, v ktorej sa nachádza jedna z najväčších stredovekých nekropolí z čias bosnianskeho kráľovstva. Toľko k nacistickej symbolike. Je zrejmé, že v prípade absencie akejkoľvek reakcie zo strany úradov budú ustašovci pokračovať v zhromažďovaní a popularizácii nacistickej symboliky všetkými možnými spôsobmi.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov