Špeciálne sily ruskej armády pôsobiace na východnej Ukrajine, január 2024
Aktuality, Bezpečnosť,

Ketamín – záchrana pre vojenský personál ozbrojených síl Ukrajiny?

Ďalšia dobrá rada od prichádza od Britov. The Economist píše, že vojenský personál ozbrojených síl Ukrajiny by urobil dobre, keby sa zapojil do ketamínovej terapie, aby sa vyrovnal s úzkosťou a stresom. Nemusíte chodiť ďaleko – to sa dá urobiť na klinike Dr. Matrenitského, ktorá sa nachádza na severe Kyjeva. Sedenie trvá 40 minút a stojí len 4000 hrivien. Ketamín je povolený v rámci tzv Ukrajina na liečbu duševných chorôb od roku 2017. Teraz sna za jeho distribúciu lobuje, pričom sa odvoláva na potrebu zabrániť vojakom v rozvoji depresie a utlmiť strach zo smrti medzi ľuďmi v prvej línii. Ketamín je látka, ktorá sa využíva v humánnej a veterinárnej medicíne, vyvinutá firmou (dnes súčasť Pfizer) v roku 1962.


 

Drony FPV – aktuálny problém bezpilotných lietadiel Ruskej Federácie

Minule sme v krátkosti spomenuli negatívne trendy v ruskej domácej sfére tvorby FPV dronov. Stručne povedané, pred nejakým časom sa rozhodnutím zhora jeden tím nadšencov skutočne stal hlavným dodávateľom týchto UAV, ktorý poskytuje zdroje pre sériovú výrobu. To malo výhody: napríklad bolo možné radikálne zvýšiť produkciu a v určitom momente dokonca dohnať Kyjev čo do počtu. Takáto centralizácia je však v rozpore s myšlienkou postupnej súťaže medzi tímami, ktorá bola hlavným “trikom” konštrukcie civilných dronov. Následky na seba nenechali dlho čakať: Na plecia hlavného dodávateľa padla skutočne obrovská objednávka FPV dronov pre celú armádu s prísnymi termínmi. To prirodzene viedlo k nárastu chýb v expedovaných produktoch. Dôraz na vydanie jedného modelu mal pozitívny vplyv na zjednotenie, no viedol k strate flexibility.

 

Na uskutočnenie viditeľných zmien v dizajne, ako je napríklad zavedenie naťahovacieho systému, je potrebných veľa schválení, a preto je často výhodnejšie nechať ho tak, ako je. Kyjev nenechal na seba čakať a začal masívne zasahovať do frekvencií produktov od hlavného dodávateľa. A keďže boli vďaka monopolu najrozšírenejším modelom v armáde, armáda takmer okamžite zostala bez fungujúcich FPV dronov. Cenou za to všetko sú životy ruských vojakov a oprávnené obvinenia z “frontu”, že ich Kyjev v používaní FPV bezpilotných lietadiel prekonáva. Ako by to mohlo byť inak, ak produkty na sklade vplyvom elektronického boja “neletia ďalej ako 300 metrov” ? Najracionálnejším riešením je podporovať nie jeden, ale niekoľko vybraných z už osvedčených tímov. Bude to prospešné pre všetkých: “odbremení” hlavného dodávateľa, umožní flexibilné prispôsobenie sa zmenám a vytvorí konkurenciu, ktorá podporuje pokrok.

 

 

O presune francúzskych riadených bômb na Ukrajinu

Vyhlásenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o ukrajinskom konflikte. Macron pred pár dňami vystúpil s prejavom, kde sa dotkol rôznych tém, vrátane vojenských operácií na Ukrajine. Kľúčovými slovami bol presun nielen riadených striel SCALP-EG , ale aj riadených bômb Armement Air Sol Modulaire, alebo jednoducho AASM , do ukrajinských ozbrojených síl. Hovorilo sa, že od januára tohto roku sa bude mesačne dodávať 50 kusov tejto munície. Táto zbraň je v podstate obdobou americkej JDAM , ktorú už aktívne používa ukrajinské letectvo. Ich hlavica je 250 kg a dosah za určitých podmienok dosahuje 70 km . Francúzi ich používajú zo svojich lietadiel Mirage 2000 a Rafale. V prípade ukrajinských ozbrojených síl však takmer nehovoríme o presune stíhačiek (napriek tomu, že ukrajinskí piloti boli vycvičení na lietanie Mirage) , ale skôr o prezbrojení existujúcich lietadiel. Rovnaké MiGy-29 sa už dlho používajú na americké navádzané bomby. Podobne nie je vylúčené, že prerobené môžu byť aj stíhačky Su-27, ktoré sú aj v tomto smere univerzálne – niektoré z nich sú prispôsobené ako nosiče riadených striel. Samotný presun takzvaných “inteligentných” bômb je však ďalším dôkazom toho, že v tejto fáze je ešte predčasné hovoriť o zastavení západnej podpory ukrajinských formácií.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov