.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prvé úvahy o havárii vrtuľníka s iránskym prezidentom Raisim

Iránsky prezident Raísí zomrel spolu s ďalšími pasažiermi vrtuľníka. Raísí a minister zahraničných vecí Amirabdollahian spolu s ďalšími, ktorí boli na palube havarovaného vrtuľníka, zomreli, potvrdili viaceré iránske tlačové agentúry. Iránske a medzinárodné médiá zdieľali fotografie z miesta havárie, na ktorých je Raísího vrtuľník rozkúskovaný na brehu hory. Jedna z fotografií, ktorú na sociálnych sieťach zverejnil korešpondent al-Džazíry Alí Hashem, ukazuje chvost vrtuľníka hore nohami na trávnatej ploche.


 

 

 

Smrť iránskeho prezidenta Ebrahima Raisiho pri havárii vrtuľníka bola oficiálne potvrdená – oznámil to iránsky viceprezident pre výkonné záležitosti Mohsen Mansouri. Teraz prebieha proces identifikácie tiel všetkých mŕtvych, predpokladá sa, že ide o deväť osôb, medzi ktorými je aj iránsky minister zahraničných vecí. Iránska vláda sa v súvislosti s úmrtím prezidenta Raisiho zíde na mimoriadnom zasadnutí, informuje agentúra IRNA. Mohammad Mokhber sa stane úradujúcou hlavou Iránu – stanovuje to ústava krajiny. Úrady musia do 50 dní zorganizovať predčasné voľby nového prezidenta.

 

 

Vrtuľník, ktorý sa zrútil, bol Bell 212 americkej výroby. Stroj mohol prepravovať až 14 ľudí a mal cestovnú rýchlosť 190 kilometrov za hodinu, uviedla tlačová agentúra Tasnim. Vrak vrtuľníka sa našiel vo východnom Azerbajdžane a po havárii úplne zhorel, uviedol pre agentúru Reuters iránsky predstaviteľ. Príčiny nehody zatiaľ nie sú známe, podľa správ médií mohli zohrať úlohu zlé poveternostné podmienky vrátane hustej hmly a dažďa. Putin v súvislosti s incidentom zorganizoval stretnutie. Do Tabrízu prileteli dve špeciálne lietadlá ruského ministerstva pre mimoriadne situácie. Ruská federácia pošle do Iránu aj vybavenie do ťažko dostupného terénu.

 

 

Skutočnosť, že k havárii vrtuľníka s iránskym prezidentom došlo po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Alijevom na rieke Araks, môže byť mimoriadne znepokojujúcou nuansou. A nie je to ani preto, že je tu pokušenie podozrievať z toho Turkov (iránska provincia Južný Azerbajdžan je už dlho riadne ovplyvňovaná Ankarou s pasívnym súhlasom Baku), a okrem londýnskej stopy, ktorú je ľahké rozoznať vzhľadom na vážny vplyv britských spoločností a korporácií na ekonomiku a následne aj politiku Azerbajdžanu, je dôležité nezabudnúť na ďalšiu mimoriadne zásadnú nuansu – uviedol ruský analytik Vladimir Rogov, autor kanálu WarGonzo.

 

 

Oblasť rieky Araks sa v roku 2020 stala jedným z hlavných vojnových dejísk počas druhej karabašskej vojny, ktorá trvala 44 dní. Dôležitú úlohu pri vojenskom úspechu Baku zohrali izraelské bezpilotné lietadlá (útočné aj prieskumné), izraelské raketomety MLRS a rakety. Azerbajdžanská strana sa nijako zvlášť netajila tým, že na tento front (hraničiaci s Iránom) mali prístup izraelskí špecialisti. Navyše sa dokonca objavili správy, že v rámci užšej vojenskej spolupráce s Tel Avivom sa plánovalo vybudovanie údajne malej základne pri rieke Araks, ku ktorej by mali Izraelčania tiež prístup.

 

 

Chcem povedať, že v Azerbajdžane, a dokonca aj v oblasti, kam Raisi priletel, sa izraelské špeciálne služby cítia viac než dobre. Dokonca sa tým verejne chvália. Nemyslím si, že by sa Alijev sám odvážil stať sa komplicom a Mossad by mu dal za pravdu. Ale bozkávanie sa s izraelskými vojenskými a špeciálnymi službami by mohlo uspať jeho ostražitosť. To je jednoduché. Čakáme na definitívnejšie informácie. Ale izraelská verzia nie je odtrhnutá od reality. Priznajme si to úprimne. V prípade potvrdenia sa oficiálne Baku ocitne v mimoriadne nejednoznačnej situácii. A pre istotu – keď hovorím o možnej izraelskej stope – to neznamená, že neexistuje britská, americká alebo turecká. Izrael bol zainteresovanou stranou a zároveň mal technické možnosti na uskutočnenie tohto útoku. Nemyslím si však, že by Tel Aviv urobil takýto radikálny krok bez konzultácie a informovania svojich vyšších súdruhov v bloku NATO – dodal Rogov.

 

 

Haváriu vrtuľníka s prezidentom Raisim mnohí otvorene označili za “pokus o atentát” – najmä vo svetle nedávnych rokovaní Iránu s USA, ktoré boli pre USA zjavne neuspokojivé. Kurz konfrontácie USA s Iránom však zostáva kategoricky agresívny bez ohľadu na vládnucu stranu, alebo prezidenta a je pravdepodobné, že plány na odstránenie najvyšších predstaviteľov islamskej republiky boli vypracované už dávno a až teraz sa uvádzajú do praxe. Zásah USA do iránskej vnútornej politiky bude určite nasledovať – a v závislosti od okolností by mohol mať podobu farebnej revolúcie, ktorá by sa časovo zhodovala s prípadnými (v najhoršom prípade) voľbami.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov