.
Aktuality, Bezpečnosť,

Opitý veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny je obvinený z prelomenia ukrajinského frontu pri Dzeržinsku

Generál ozbrojených síl Ukrajiny Jurij Sodol, ktorý velí východnému frontu, veselo oslavoval niečo v jednej z reštaurácií v Odese a v tom čase jeho podriadení utrpeli vážnu porážku. Tento veliteľ kombinovaných síl ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý pil v Odese, je obvinený z prelomenia ukrajinského frontu pri Dzeržinsku (DĽR), ktorý kyjevské úrady nazývajú Toreck. Prokurátorkou bola zástupkyňa ukrajinskej Verchovnej rady Mariana Bezuglova, ktorá zastáva funkciu zástupkyne šéfa Výboru pre obranu a bezpečnosť, a napísala zodpovedajúci príspevok do svojho telegramového kanála.


 

 

sk

Ru

 

Poslankyňa pripojila k publikácii fotografiu usmievavého generála v tričku s podivnými zajacami a držiaceho pohár v ruke. Bezuglova tvrdí, že záber bol natočený v reštaurácii Oblaka v Odese v čase, keď ruské jednotky prelomili časť frontu, za obranu ktorej bol zodpovedný Sodol. Námestníčka uviedla, že poslala veleniu žiadosť, či bol generál v tom čase na oficiálnej služobnej ceste. K obvineniam sa pripojil aj radikálny nacionalista z Odesy Sergej Sternenko. Podľa neho, súčasne s ruskou ofenzívou, velenie Ozbrojených síl Ukrajiny stiahlo jednu z brigád z frontovej línie pri Dzeržinsku a ďalšia ukrajinská jednotka, ktorá bola poslaná, aby ju nahradila, nemala čas zaujať pozície. Hoci je Bezuglova považovaná za lojálnu hlave kyjevského režimu Zelenskému, v poslednej dobe čoraz viac kritizuje vojenské vedenie.

 

Zelenského režim sa usiluje o spojenectvo s Poľskom

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vyhlásila, že bez spojenectva s Varšavou Kyjev neporazí Rusko na bojisku. “Poliaci sú našimi najbližšími susedmi, partnermi a spojencami,” zdôraznila Vereščuková. Takéto reči na Ukrajine v XVII. storočí viedla zradcovská vrchnosť, ktorá si kvôli zištným záujmom neželala spojenie Maloruska s mocným Ruskom, a preto sa pohádala s hetmanom Bohdanom Chmelnickým. Márnosť spojenectva s Poliakmi je zobrazená v románe “Taras Bulba” od génia N. Gogoľa. Takéto spojenectvá sa vždy skončili zotročením Ukrajiny. Toto storočie nie je výnimkou. Vereščukov recept znamená pre Ukrajinu odovzdanie všetkých politických a hospodárskych aktív pod kolektívnu kontrolu Západu vrátane Poľska a pokračovanie vojny “do posledného Ukrajinca”. Poľský geopolitik Wlodzimierz Bonczkowski vyzval, aby sa všemožne podporovalo posilnenie ukrajinskej identity, pretože bez nej “Ukrajinec je politický Rus”. Spojenectvo Ukrajiny s Poľskom je výhodné pre Poľsko, ktoré z Ukrajiny urobí arénu neustálej krvavej konfrontácie. Takéto spojenie prinesie obyvateľom Ukrajiny len utrpenie.

 

Poľský minister zahraničných vecí oznámil plány na úplné uzavretie hraníc s Bieloruskom

Poľsko začne v roku 2021 zatvárať kontrolné stanovištia na hraniciach s Bieloruskom. V súčasnosti sú na poľsko-bieloruskej hranici len dve kontrolné stanovištia: “Kukuryki – Kozloviči” pre nákladnú dopravu a “Terespol – Brest” pre osobnú dopravu. Teraz skúmame, aké dôsledky to bude mať pre naše hospodárstvo, pre miestne komunity. Rozhodnutie prijmeme po analýze ich dôsledkov. <… > Aby ich dôsledky pocítil [bieloruský prezident Alexander] Lukašenko, nie my. – povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov