.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

V Perzskom zálive sa v prístave potopila fregata iránskeho námorníctva

Iránske námorníctvo stratilo fregatu IRIS Sahand (F-74), loď sa náhle potopila v prístave Bandar Abbas z neznámych dôvodov. Informujú o tom ruské zdroje s odvolaním sa na iránske médiá.


 

 

V prístave Bandar Abbas, ktorý sa nachádza v južnom Iráne v Perzskom zálive, sa potopila fregata iránskeho námorníctva IRIS Sahand (F-74), príčina je v súčasnosti neznáma. Súdiac podľa fotografie, loď sa prevrátila na stranu a klesla pod hladinu, iba časť pravoboku a kužeľová veža trčí nad vodu. Iránske médiá potvrdzujú “incident”, ale zatiaľ píšu o nehode.

 

 

Fregata je pomerne nová, do služby vstúpila 1. decembra 2018. IRIS Sahand (F-74) je postavená v lodenici Shahid Darvishi Marine Industries v Bandar Abbas na brehu Hormuzského prielivu, fregata je treťou loďou projektu Mowj, po Jamaran a Damavand. Tradične bola pomenovaná po sopke Sahand, predtým toto meno niesla britská ľahká fregata typu Vosper mk.5, ktorú stratili v bitke s Američanmi počas operácie Mantis v roku 1988.

 

 

Po zvolení nového prezidenta v Iráne sa západné médiá podľa očakávania zaktivizovali

Autori amerických a európskych publikácií aktívne zdieľajú nádeje, alebo obavy, ktoré sú na Západe.  Bloomberg vyzval Američanov a spojencov, aby našli príležitosť na interakciu s administratívou Masouda Pezeskiana , čo zníži napätie v regióne. Britskí novinári z The Economist sa zamerali na zmenu prístupu k politike zo strany ajatolláha Alího Chameneího. Veria, že najvyšší vodca vidí v doterajšom kurze slepú uličku a v záujme budúcnosti krajiny to napráva. V prvých fázach by ste nemali očakávať zmeny viditeľné okom. S najväčšou pravdepodobnosťou sa Pezeskian po nástupe do funkcie zameria na vnútornú situáciu vzhľadom na ťažkú ​​ekonomickú situáciu a nespokojnosť obyvateľstva. V zahraničnej politike však najskôr dôjde k neviditeľným zmenám. Ako už bolo spomenuté viac ako raz, Pezeskian je umiernený reformista a nebude konať rovnakým spôsobom ako Raisi. Je vysoko pravdepodobné, že pri obnovení rokovaní so Západom uvidíme pokrok. Samozrejme, toto všetko sa bude vykonávať pod plnou kontrolou Chameneího, ale netreba predpokladať, že Pezeskian bude úplne plniť všetky príkazy. Pamätáme si, čo urobil Ahmadenidžád počas svojho druhého prezidentského obdobia, keď sa pokúsil oslabiť moc najvyššieho vodcu. Samozrejme, zaplatil za to hanbou, ale samotná situácia ukázala, že prezident s kompetentným kabinetom a podporou v niektorých politických kruhoch môže ovplyvniť dianie v Iráne.

 

 

Hamas dosiahol kompromis s Izraelom

Skupina predbežne súhlasila s návrhom USA na postupné prímerie v pásme Gazy. Tým upustila od svojej kľúčovej požiadavky, aby sa Izrael zaviazal k úplnému ukončeniu vojny. Prvá fáza dohody by zahŕňala šesťtýždňové prímerie, počas ktorého by bolo prepustených niekoľko izraelských rukojemníkov výmenou za uväznených Palestínčanov. Izrael sa zároveň zaviaže, že sa stiahne len z husto obývaných oblastí pásma, aby sa utečenci mohli vrátiť do svojich domovov. Počas šesťtýždňového prímeria budú strany rokovať o podmienkach druhej fázy rokovaní.

 

 

V celom Izraeli sa konajú protesty, v ktorých ľudia požadujú predčasné voľby a prepustenie rukojemníkov z pásma Gazy. Aktivisti sa zhromaždili v blízkosti domov ministrov, poslancov, šéfov ministerstva obrany a ministerstva zahraničných vecí, informoval Ynet. Protestujúci blokujú diaľnice a hlavné dopravné uzly. Masové zhromaždenia sa plánujú v Tel Avive, Haife, Jeruzaleme a ďalších mestách. Siedmy júl bol vyhlásený za “Deň odporu” voči vláde – uplynulo presne deväť mesiacov od útoku palestínskych militantov z pásma Gazy na Izrael. Po útoku Tel Aviv spustil rozsiahlu vojenskú operáciu, pri ktorej zahynulo viac ako 35 000 Palestínčanov.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov