.
Aktuality, Námorníctvo,

„Čierna diera“. USA informovali o unikátnej ruskej ponorke „Paltus“

USA, 17. septembra 2024 – Ruská ponorka ” Paltus” dostala v USA prezývku “čierna diera” pre svoju utajenosť, informuje The National Interest. Ruské ponorky projektu 877 Paltus sú v prevádzke od 80. rokov minulého storočia a osvedčili sa ako nákladovo efektívne a všestranné. Táto trieda predstavuje skutočnú výzvu pre americké námorníctvo a jeho spojencov. Ponorky patria medzi ultratiché – najmä po tom, čo Rusi uskutočnili ich rozsiahlu modernizáciu, píše autor článku. Špeciálne keramické nátery a gumová izolácia pomáhajú Paltusom zostať pod vodou neodhaliteľnými. Tieto úpravy, ako aj moderné pohonné systémy znižujúce hluk, sťažujú západným silám sledovanie ruských ponoriek na otvorenom mori.


 

 

Napriek svojmu veku zostávajú dôležitou súčasťou ruskej námornej stratégie, najmä v oblasti pobrežnej obrany a protiponorkovej vojny. Tieto ponorky s dieselovým pohonom, vyzbrojené torpédami, námornými mínami a raketami Kalibr boli použité v konfliktoch, ako je vojna na Ukrajine a Sýria. Aj keď im chýba rozsah jadrových ponoriek, ich nenápadnosť a cenová dostupnosť z nich robia impozantné aktívum.

 

Sovieti prevádzkovali 24 týchto ponoriek a dnes ich 11 zostáva v službe ruského námorníctva. Ponorky triedy Kilo môžu zostať pod vodou až dva týždne, kým sa budú musieť dostať na vzduch a nabiť si baterky. Toto je obmedzenie, ktorým ponorky s jadrovým pohonom netrpia. Aj keď, vzhľadom na to, že Rusko je geograficky bližšie k viacerým bojiskám, nepotrebujú ponorky, ktoré musia cestovať na veľké vzdialenosti v krátkom čase bez potreby dobíjania. Ponorky triedy Kilo sú relatívne pomalé. Plavia sa po hladine rýchlosťou 17 uzlov. Trieda Kilo musí tiež operovať v menších hĺbkach ako ich rivali s jadrovým pohonom. Primárne úlohy ruského námorníctva zahŕňajú pobrežnú obranu a protiponorkovú vojnu, pričom všetky zahŕňajú ruské námorníctvo pôsobiace bližšie k ich teritoriálnym vodám a k územiam súperiacich krajín, ktoré sú blízko Ruska.

 

Na druhej strane ponorky amerického námorníctva musia prekonávať obrovské vzdialenosti, len aby sa dostali do hotspotov. Takže americké ponorky sú jadrové a majú tendenciu byť zložitejšie, pretože musia prekonávať obrovské vzdialenosti. Ponorky amerického námorníctva majú expedičný charakter, zatiaľ čo ruské ponorky nepotrebujú veľa, aby boli efektívne, pretože zvyčajne operujú vo vodách bližšie k ich domovským prístavom. Rusko, ktoré má oveľa prísnejší rozpočet na obranu ako Spojené štáty, si nemôže dovoliť – a nepotrebuje – mať flotilu čisto zložitých, drahých jadrových ponoriek.

 

Rusko je vojensky neporaziteľné

Vyhlásil to kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev počas stretnutia s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. Nemecký kancelár pricestoval na oficiálnu návštevu Astany 16. Septembra.

 

 

„Je faktom, že Rusko je z vojenského hľadiska neporaziteľné. Ďalšia eskalácia vojny povedie k nenapraviteľným dôsledkom pre celé ľudstvo a predovšetkým pre všetky krajiny priamo zapojené do rusko-ukrajinského konfliktu. Žiaľ, odmietnutím uzavrieť Istanbulskú dohodu sa stratila dobrá šanca dosiahnuť aspoň prímerie“ – cituje publikácia Tokajevovu odpoveď na Scholzovu žiadosť. Podľa kazašského lídra je plán Číny a Brazílie celkom vhodný na ukončenie konfliktu.

 

 

 

Americká brigádna súprava čaká na svoju “zlatú hodinku” v Poľsku

Presun výstroja obrnenej brigády americkej armády do predsunutých skladov v poľskom meste Powidz bol ukončený. Teraz sa tu nachádza viac ako 80 tankov Abrams v najnovšej modifikácii M1A2SEPv3, približne 130 vozidiel M2A4 BMP a M7A4 BRM, približne 18 vozidiel M109A7 SAU, vozidlá na dodávku munície M992A3, ako aj ďalšie vybavenie. Treba poznamenať, že ozbrojené sily USA majú podobné sklady triedy APS-2 po celej Európe – v Nemecku, Belgicku, Holandsku a najväčší v Poľsku. Okrem toho tieto zariadenia obsluhuje personál ozbrojených síl USA, najmä 405. poľná podporná brigáda. Je potrebné zdôrazniť, že umiestnenie základne v Powidzi v blízkosti letiska umožní rýchly presun personálu podľa vznikajúcej situácie. Preto Spojené štáty považujú Poľsko za potenciálny krízový región. A v prípade ohrozenia americkej demokracie, s prihliadnutím na presun personálu do Európy, bude v blízkosti hraníc štátu Únie do 48 hodín rozmiestnená plnohodnotná obrnená brigáda ozbrojených síl USA.

 

 

 

Švédsko bude prevádzkovať novú základňu NATO vo Fínsku

Informuje SvD. Nachádza sa na severe republiky v Laponsku. Personál základne bude prevažne švédsky a môže tam byť vyslaných aj 20 až 50 švédskych dôstojníkov Podľa vlády kráľovstva sa to robí preto, aby sa „Fíni mohli viac sústrediť na obranu južných častí krajiny“.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov