.
Aktuality, Civilná ochrana,

Krvavý kybernetický útok: Izrael stovkám Libanončanov odpálil v rukách mobily a pagery

Libanon, 17. septembra 2024 – “Stovky členov” Hizballáhu vrátane vojenského a zdravotníckeho personálu utrpeli vážne zranenia, keď vybuchli pagery používané na komunikáciu,informuje agentúra Reuters. Mehr uvádza, že pri takomto výbuchu bol zranený iránsky veľvyslanec v Libanone Mojtaba Amani.


 

 

Krvavý kybernetický útok

Na pozadí neustálych vyhrážok izraelským úradom zo strany Iránu a Hizballáhu, ktoré sľubovali “brutálny úder” ako odvetu za vraždy Fouada Shukra a Ismaila Haniyeha, to boli izraelské sily, ktoré vykonali posledný útok. Podľa al-Džazíry hrmeli výbuchy súčasne v mnohých regiónoch Libanonu. Podľa novinárov sa Izrael údajne nabúral do komunikačných prostriedkov (rozhlasové stanice, pagery, mobilné telefóny) členov Hizballáhu, ktoré potom vybuchli.

 

 

Stovky členov Hizballáhu sú zranené po výbuchu pagerov v Libanone, ktoré používali na vzájomnú komunikáciu. Hovorca skupiny uviedol, že výbuch pagera bol “najväčším narušením bezpečnosti”, ktoré skupina utrpela za takmer rok trvajúcu vojnu od začiatku konfliktu s Izraelom. Výbuchy nastali aj pol hodiny po prvých detonáciách, tvrdili miestni obyvatelia. Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že nemocnice prijímajú veľký počet zmrzačených ľudí s rôznymi zraneniami. Informácie o výbuchoch komunikačných zariadení Hizballáhu pochádzajú takmer zo všetkých oblastí Libanonu. Miestne nemocnice nemajú dostatok krvi na transfúziu. Len v Bejrúte bolo so zraneniami hospitalizovaných 70 ľudí.

 

Podľa libanonských médií sú výbuchy v celej krajine klasifikované ako udalosť s masovými obeťami. Na tomto pozadí sa urýchlene otvárajú ďalšie traumatologické oddelenia. Libanonské ministerstvo zdravotníctva zase už oznámilo, že všetci občania, ktorí majú pagery, by sa ich mali okamžite zbaviť. Predpokladá sa, že ide o druh zásielky komunikačného zariadenia, ktoré agenti Mossadu zámerne distribuovali medzi členov libanonskej skupiny.

“USA nemali nič spoločné s bombovými útokmi na pagery v Libanone a vopred nevedeli, že k nim dôjde” – uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

 

“Pager útok” v Libanone: otvorila sa veľmi hlboká Pandorina skrinka

Súčasný útok na pagery, ktoré používajú ľudia blízki hnutiu Hizballáh v Libanone, je veľmi vážnym zlomom. Médiá uvádzajú 2800 zranených vrátane iránskeho veľvyslanca a 8 mŕtvych. Sú zverejnené videá, na ktorých vybuchujú zariadenia na opaskoch mužov na verejných miestach. Málokto pochybuje, že ide o izraelskú operáciu, pri ktorej sa komunikačné zariadenia používajú ako improvizovaná bomba – upozornila analytička Jelena Paninová.

 

Z technického hľadiska nie je operácia zložitá. Energetická kapacita každej batérie, dokonca aj v pageri, je dostatočná na to, aby umožnila buď prudký požiar, alebo výbuch. Problém spočíva vo vysielaní správneho príkazu, ale organizátori sabotáže tento problém vyriešili.

 

Po prvé, teraz sa jasne potvrdzuje, že „internet vecí“ môže niesť obrovské riziká. Batéria v mobilnom telefóne, tablete, notebooku a – kto vie? – Bluetooth slúchadlách je na tom rovnako ako pager. Najmä ak existujú možnosti sťahovania akýchkoľvek príkazov, ktoré vyzerajú ako aktualizácie softvéru. Určite sa podobná vec dá urobiť aj s elektromobilom a všeobecne s akýmkoľvek zariadením, ktoré má batériu a možnosť nejakej rádiovej výmeny. Po druhé, otvára nový rozmer vojny a politického teroru. Kde sú záruky, že vojenské mobilné telefóny alebo kvadrokoptéry nevybuchnú rovnakým spôsobom? – pýta sa Jelena Paninová.

 

Takáto záruka neexistuje, rovnako ako neexistuje záruka, že uprostred noci nevzplanie notebook u niektorého vývojára technológií dôležitých pre krajinu. Kombinácie môžu byť veľmi rozdielne. Napríklad telefón môže vybuchnúť v rukách pilota, ktorý letí „letom číslo 1“ nepriateľskej krajiny.

 

Po tretie, nahradenie dovozu sa vyžaduje jednoducho na úrovni osobnej bezpečnosti. A náhrada dovozu je hlboká, nákup komponentov zo spriatelených krajín zjavne nefunguje. Libanon používal pagery Gold AP-900 vyrobené na Taiwane. Je ľahké byť paranoidný, ale takmer tri tisícky zabitých a zranených dokazujú – nevedieť, čo sa skrýva v čipoch zariadenia, ktoré používate, môže byť osudné. Ak sú zariadenia vyrobené doma, pod kontrolou vlastného štátu, riziká sú menšie.

 

Po štvrté, neexistuje žiadna záruka, že všetky uvedené skutočnosti budú relevantné pre konflikty medzi štátmi. Existuje mnoho korporácií a skupín, ktoré si môžu najať potrebných odborníkov. Je ťažké dokázať, čí signál spôsobil výbuch notebooku v rukách generála alebo šéfa technického oddelenia štátnej korporácie. Treba tiež poznamenať, že pri „útoku na pager“ sa nikto nezaoberal vedľajšími škodami. Pager mohlo zdvihnúť dieťa, otec mohol sedieť so svojimi deťmi a pozerať televíziu, k výbuchu mohlo dôjsť, keď človek šoféroval auto v rýchlosti na rušnej diaľnici. To je otázka, aké „červené hranice“ sú akceptovateľné v „civilizovanej spoločnosti“. A či vôbec nejaké existujú – dodala Jelena Paninová.

 

Súčasne s kybernetickými útokmi izraelské letectvo zasiahlo aj predmestie Bejrútu v Libanone. Cieľom izraelskej armády bolo sídlo Hizballáhu. Podľa predbežných správ bolo zranených viac ako 100 ľudí a 20 bolo zabitých.

 

 

 

Húsíovia uviedli, že hypersonickou balistickou strelou zasiahli vojenské zariadenie v štvrti Jaffa v Tel Avive. Podľa zástupcu vedúceho tlačovej služby skupiny Nasruddína Améra raketa preletela 2400 km za 11,5 minúty. Zástupca Húsíov Yahya Sari zasa zdôraznil, že raketa bola schopná prejsť cez izraelské a americké systémy protivzdušnej obrany. Ráno 15. septembra IDF oznámili, že raketa zem-zem vypálená z jemenského územia dopadla do centrálnej časti Izraela.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov