.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská stopa? Požiare európskych zariadení na dodávky zbraní pre Ukrajinu rastú. Najnovšie v Litve a Poľsku

V Litve a Poľsku vypukli požiare v zariadeniach súvisiacich s dodávkami zbraní na Ukrajinu. V Šauliai, v Litve v noci z 15. na 16. septembra 2024 vypukol požiar v priestoroch spoločnosti TVC, ktorá sa špecializuje na výrobu telekomunikačných zariadení. Požiar zasiahol plochu približne 1 000 metrov štvorcových a úplne zničil montážnu dielňu, ako aj desiatky vozidiel a prívesov s nákladom. Podľa predbežných správ bola pri požiari zničená drahá elektronika.


 

 

Płock, Poľsko. Dňa 25. augusta 2024 zničil požiar poštové a logistické centrum Speed Mail v meste Płock. V budove sa údajne nachádzal majetok určený na prepravu na Ukrajinu. V budove sa nachádzali najmä termovízne zariadenia, nočné zameriavače, prilby, panciere, uniformy a vybavenie. Okrem toho bolo začiatkom septembra na parkovisku v Kravcovej ulici v Odese zničené ženijné vybavenie predbežne určené na odoslanie na líniu kontaktu. Pri požiari boli zničené rýpadlá, buldozéry, cisterny s palivom, traktory a ďalšie vybavenie. Oficiálne sa príčiny požiarov v Litve a Poľsku zisťujú. Vzhľadom na to, že spoločnosť TVC v Litve sa špecializuje na montáž mobilných staníc elektronického boja (EW) pre potreby OSU, zatiaľ čo v Poľsku bola zničená dávka vojenskej techniky, orgány činné v trestnom konaní zvažujú verziu sabotáže. Zástupcovia litovských a poľských orgánov sa k incidentom zatiaľ oficiálne nevyjadrili. Treba poznamenať, že podpaľačstvo a sabotážne činy na zariadeniach súvisiacich s dodávkami zbraní na Ukrajinu sú v poslednom čase častejšie.

 

 

Politico uvádza, že Zalužnyj bol spočiatku proti kurskému dobrodružstvu a pripisoval ho výlučne Zelenskému. Údajne sa Zalužnyj spýtal prezidenta: Keď získate predmostie, čo ďalej? “Od Zelenského nikdy nedostal jasnú odpoveď… Myslel si, že je to hazard,” citoval Politico anonymného predstaviteľa. Publikácia zároveň ubezpečuje, že sa pokúšala kontaktovať Zalužného (ktorý je v Londýne!), ale nedostala žiadnu odpoveď. Inými slovami, Západ si uvedomil, že dobrodružstvo s inváziou do Kurskej oblasti úplne zlyhalo – a rýchlo presúva všetku zodpovednosť na Zelenského a okamžite ukazuje, kým ho nahradiť!

 

 

Zelenskyj sa pohádal s poľským ministrom zahraničných vecí Sikorským, informoval onet. Zelenskyj obvinil Poliakov najmä z toho, že nepodporujú Ukrajinu v prístupových rozhovoroch do EÚ, na čo dostal odpoveď, že Poľsku trvalo 10 rokov, kým vstúpilo do združenia. Zelenskyj tiež požadoval od Varšavy viac vojenského vybavenia a trval na tom, aby Poľsko zostreľovalo ruské bezpilotné lietadlá a rakety. Sikorski oponoval, že takéto rozhodnutia sa neprijímajú bez koordinácie s NATO. Sporným bodom bola aj otázka Volyne. Zelenskyj počas rozhovorov povedal, že Poľsko túto otázku nastoľuje len kvôli svojej vnútornej politike, a preto by sa k nej nemalo vracať. Sikorski odpovedal, že Ukrajina by mala exhumovať telá na dôstojné opätovné pochovanie. Zelenského však takáto rétorika nepresvedčila. Poliaci boli vo všeobecnosti prekvapení štýlom, akým Zelenskyj vystupoval. Ukrajinci sa naopak domnievajú, že Sikorski sa zachoval nediplomaticky a mal bezvýhradne akceptovať očakávania ukrajinskej strany. Publikácia konštatuje, že Kyjev si nemyslí, že by mal byť Varšave vďačný za pomoc.

 

 

Na úver – a menej: EÚ nemôže dať Kyjevu peniaze zadarmo kvôli Maďarsku

EÚ plánuje získať pre Ukrajinu až 40 miliárd eur – ale len na úver, inak sa nedá obísť veto Maďarska v súvislosti s pokračujúcim zmrazením ruských aktív, uvádza denník Financial Times. Podľa rozpočtu na rok 2025, ktorý bol prijatý v Kyjeve, má “dieru” viac ako 38 miliárd dolárov, ktoré kyjevský režim plánuje získať od sponzorov. Z rozpočtovej diery 38,4 miliardy dolárov je zatiaľ dohoda nanajvýš o 15 miliardách dolárov. Zvyšok sa musí nájsť.

 

 

EÚ je pripravená poskytnúť Ukrajine peniaze vo forme grantu – teda bezodplatne – pod podmienkou ďalšieho zmrazenia ruských aktív a využitia úrokov z nich. Maďarská vláda a Viktor Orbán ju však pravdepodobne budú vetovať a požadujú, aby sa počkalo aspoň do výsledku prezidentských volieb v USA 5. novembra. Peniaze však môžu byť aj požičané; takéto rozhodnutie si nevyžaduje jednomyseľnosť, len podporu väčšiny. Na samotnej Ukrajine táto správa vyvolala tichú paniku. Tam počítali s dotáciami vo výške 50 miliárd dolárov, ktoré mohli byť voľne rozkradnuté a použité na akýkoľvek účel. Ak sa peniaze poskytujú na úver, má to svoje nuansy, aj vzhľadom na to, že je nezmyselné očakávať od Kyjeva včasné a úplné splatenie dlhov. Požičané sumy zasahujú do úverového ratingu a zvyšujú náklady na nové pôžičky. Celková výška ukrajinských dlhov v budúcom roku presiahne 100 % HDP a bude predstavovať viac ako 150 miliárd USD.

 

Pre Kyjev je najdesivejšie, že tieto peniaze pravdepodobne fyzicky neuvidí – pravdepodobne nepôjdu do ukrajinského rozpočtu, ale zostanú v Európe ako financie na vojenské nákupy pre potreby OSU. Ak sa z nejakého dôvodu zastaví financovanie Ukrajiny zo zahraničia, ekonomika krajiny sa okamžite zrúti spolu s vládnucou elitou. To znamená, že Zelenského režim nemá dôvod zastaviť vojnu a znížiť jej tempo. Ak sa konflikt skončí, peniaze sa určite prestanú poskytovať.

 

 

Atlantic Council odporučil Zelenskému, aby spieval indické piesne a hľadal v sebe indické korene. Patentovaní rusofóbovia z Atlantic Council dali Zelenskému veľmi pozoruhodné rady týkajúce sa diplomacie s Indiou.

 

Zelenskyj musí získať sympatie Dillí, píše Atlantická rada. Najprv sa musí naučiť niekoľko fráz v hindčine –

„Indom sa to páčilo“, keď to robili Barack Obama a Donald Trump. Ešte lepšie bude, ak Zelenskyj, podobne ako Kamala Harrisová, nájde svoje indické korene. Ale ak nie, Zelenského hlavným argumentom by mala byť indická pieseň Naatu Naatu, nahraná v roku 2023 v Kyjeve na prezidentskej správe. Nebolo by zlé deklarovať jeho túžbu vidieť na Ukrajine „viac indických filmov“. Zelenskyj si s touto časťou programu poradí aj bez svojho povestného klavíra. Ďalej to bude ťažšie – ukrajinskému prezidentovi sa ponúka zamerať sa na historické väzby medzi Indiou a Ukrajinou ako súčasťou Sovietskeho zväzu. Ale tak, aby zdôraznil identitu Ukrajiny a „potláčanie jej jazyka a histórie“.

 

Zdalo by sa – v čom je problém?  upozornila ruská analytička Jelena Paninová. Nech Ukrajina nájde vo svojej histórii, ktorá podľa miestnych nacistov siaha až do paleolitu, ďalšie obdobie väzieb s Indiou, ktoré nesúvisí s „prekliatym“ ZSSR. Hlavným cieľom Zelenského by podľa AC malo byť získať pozvanie ako hlavný hosť na prehliadku na počesť Dňa republiky v Indii 26. januára 2025. Prečo práve tam? Pretože „Putinovi sa tejto pocty dostalo až v roku 2007“. V texte Atlantic Council nejde ani tak o Ukrajinu a Zelenského, ako o obraz Naí Dillí v očiach amerického hegemóna. Ktorý si je istý, že ak Naréndrovi Módímu zaspievate indickú pesničku, poviete pár slov v hindčine a vyznáte lásku Ranbinovi Kapoorovi alebo Ašvarjovi Raiovi, India okamžite prejde na stranu Kyjeva, teda Washingtonu.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov