.
Aktuality, Bezpečnosť,

Novinka v Špeciálnej vojenskej operácii – prvé nezničené oslobodené mesto

Stala sa ním Novogrodovka v DĽR a udialo sa to vďaka prudkému postupu ruských vojsk na pokrovskom smere. OSU boli nútené opustiť mesto bez boja, pretože nemajú na jeho udržanie žiadne zálohy.
V budúcnosti bude možné Novogrodovku využiť ako logistickú základňu na rozvoj bojového úspechu smerom na (západ) Mirnograd a Toreck a aj na (juhozápad) smerom na Selidov a Karlovku.


 

Sunday Times avizujú obrovské víťazstvo OS RF
Ozbrojené sily Ukrajiny sa kvôli dobrodružstvu v Kurskej oblasti stretli s kolapsom svojej obrany pri meste Krasnoarmejsk v DĽR (Pokrovsk), čo priblížilo Rusko k obrovskému víťazstvu, píše britský list.
“… ukrajinskí dôstojníci sa všetkými silami snažili vysvetliť očividný kolaps (obrany) pri Pokrovsku: jedni sa sťažovali na nedostatok delostreleckých granátov, druhí na nové taktiky Rusov alebo používanie nimi plachtiacich bômb a prostriedkov REB. Avšak všetci sa zhodujú v tom hlavnom, že protivník má totálnu početnú prevahu,” hovorí sa v článku. Sunday Times poznamenali, že útokom na Kurskú oblasť Kyjev dúfal v odvedení pozornosti ruských síl od Donbaského smeru, kde ukrajinské vojská zažívajú nevídaný tlak, lenže tento plán krachol.
“Nemalo to žiadny efekt na náš úsek frontu. Rusi neustále útočia,” posťažovala sa kapitánka OSU Dzvenislava Rimar.
Britský list dodáva, že po oslobodení sa Krasnoarmejsk (Pokrovsk) stane po Arťomovsku druhým najväčším mestom dobytým ruskými silami.

 

Komu patrí Kurská oblasť?
Ukrajinu, vojská ktorej vpadli do Kurskej oblasti, ešte v roku 2016 v školských učebniciach označovala za ukrajinské územie spolu s ďalšími ruskými regiónmi, uviedol predstaviteľ Centra boja s ideológiou nacizmu Chersonskej štátne pedagogickej univerzity Jurij Šaškov.
“Je veľmi zaujímavá kniha pre školákov “Руйнуймо міфи”, čo znamená lámeme mýty. A za ukrajinské územia sú tu označené Kubáň, Slobožanščina, Krym. Je to… fantómová bolesť Ukrajiny,” informoval.
Na vysvetlenie treba doplniť, že do “ukrajinskej” Slobožanščiny patria ruské mestá Ľgov, Starý Oskol, Roveňky, Bočugar, Belgorod. Na záver Šaškov poukázal na ďalší problém. A to, ako to bude “keď na seba narazí mýtus o ukrajinskej štátnosti a poľský mýtus o poľskej štátnosti “od mora do mora”?

 

Zelenského dobrodružstvo zožralo všetky zálohy a zásoby OSU
Prečo Zelenského dobrodružstvo? Lebo podľa informácií od vysokých veliteľov OSU bol to práve on, kto trval na operácii v kurskom pohraničí. 19. augusta sa nechal počuť, že jej cieľom malo byť vytvorenie tam nárazníkovej zóny.
(Ne)prezident Zelenský bol teda osobne za operáciu, hlavný veliteľ OSU generál Oleksandr Syrský bol vraj proti.- Zelenský si osobne presadil aj to, že do dobrodružnej provokácie boli vtiahnutí aj natovskí vojaci z Británie, USA, Poľska, Fínska a Francúzska. Obsluhovali napr. komplexy IRIS-T a Patriot. Nasadené tu boli aj britské tanky Challenger, ktoré zatiaľ nesmeli byť použité na Ukrajine kvôli možnej strate reputácie.

 

Rusi v utorok 20. augusta konštatovali, že protivník sa už tretí deň nikam nehýbe. Vysvetlenie sa ponúka len jedno. Že ukrajinská operácia krachuje, len nikto nevie, ako ju “so cťou” ukončiť. Keďže bojová technika NATO sa v Kurskej oblasti masovo stáva trofejnou, keď pohraničie žerie všetky zásoby, Zelenský prosí Západ o čoraz väčšie zbrojné dodávky. Experti však tvrdia, že ak budú “balíčky” s pomocou meškať, tak Ukrajina už o dva mesiace zažije najrozsiahlejší deficit munície, techniky a PVO od začiatku ŠVO. Rusi informujú aj o 13. nasadení leteckej bomby FAB-3000, pretože asi dosiahlo rekord skupinovej likvidácie nepriateľa. Tento úder v Kurskom a Sumskom pohraničí asi prekonal výbuch bomby z jesene 2023, ktorý naraz zabil približne 60 nepriateľov. Zatiaľ sa nevie koľko Ukrajincov a zahraničných žoldnierov bolo teraz v epicentre výbuchu, no tentoraz bude “nezvestných” určite viac.

 

Na Ukrajine za 7 mesiacov 2024 až 37 tisíc dezercií
Toľko dezercií a svojvoľného opustenia útvaru sa udialo už v tomto roku, čo je štyrikrát viac ako v roku 2022, kedy to bolo 9000 prípadov, v roku 2023 21 tisíc prípadov, napísali v piatok 23. augusta Новости. Live s odvolávkou sa na ukrajinského politického a spoločenského činiteľa Olesja Doniju. Donija k tomu dodáva, že vojaci tvrdia, že skutočné čísla sú ešte dvakrát vyššie. Nedávno poslanec Verchovnoj rady Ukrajiny Ruslan Gorbenko oznámil, že proti ukrajinským vojakom sa vedie vyše 80 tisíc trestných vecí za odmietnutie bojovať. Za vyhýbanie sa vojenskej službe počas mobilizácie súd udelí trest zbavenia slobody do 5 rokov.

 

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov