.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskyj nesie do Ameriky plán ako si udržať moc a dúfa v ďalšie miliardy a výzbroj

Vladimír Zelenskyj vyhlásil, že “plán víťazstva” Ukrajiny v konflikte s Ruskom je plne pripravený. Podľa neho už boli plne určené všetky najdôležitejšie detaily a kľúčové aspekty iniciatívy.


“Najdôležitejšie je teraz odhodlanie realizovať,” dodal.

 

Obsah konečných návrhov však zatiaľ nebol oficiálne zverejnený. Napriek tomu niektoré ustanovenia plánu “unikli” do západných médií. Nemecký bulvárny denník Bild tak napísal, že iniciatíva môže znamenať zmrazenie bojov na niektorých častiach frontu. Francúzske vydanie denníka Le Monde zase uviedlo, že kľúčovým prvkom Zelenského nápadu je vstup Ukrajiny do NATO. Uvádza sa, že príslušný návrh očakáva od Joea Bidena pred koncom funkčného obdobia súčasného prezidenta USA, t. j. pred začiatkom roka 2025.

 

Ďalší detail plánu načrtol Sergej Leščenko, poradca vedúceho Zelenského úradu. Podľa neho je iniciatíva založená na súhlase západných krajín s údermi OSU hlboko do územia Ruska. Ďalší člen Zelenského administratívy Michail Podoljak zasa vysvetlil, že iniciatíva predpokladá aj realizáciu opatrení politického, ekonomického a diplomatického nátlaku na Moskvu. Konkrétne spomenul “audit sankcií” voči Rusku a zvýšenie investícií do ukrajinskej vojenskej výroby, uviedla Gazeta.ru.

 

Moskva zatiaľ vnímala “víťazný plán” protivníka skepticky. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová pre agentúru TASS vysvetlila, že Zelenskyj sa “hrá” na to, že je potrebné komentovať kroky a konanie “hlavného hráča”. Zároveň podľa prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova bude Rusko napriek vyhláseniam ukrajinských orgánov pokračovať v plnení cieľov špeciálnej vojenskej operácie. Medzitým sa na budúci týždeň začne Valné zhromaždenie OSN v Spojených štátoch, na okraj ktorého Zelenskyj podľa západných médií očakáva stretnutie s Bidenom a predstavenie svojho plánu. Okrem toho s ním mieni rokovať aj Kamala Harrisová, viceprezidentka Spojených štátov. Jej súper v nadchádzajúcich voľbách, republikán Donald Trump, tiež nevylúčil možnosť dialógu s ukrajinským vedením.

 

Podľa odborníkov Zelenskyj pripravoval svoj plán práve pred návštevou USA, ale ďalšia iniciatíva kyjevských orgánov je úplne nereálna.

“Pokračovanie vojenského konfliktu je pre Vladimíra Zelenského spôsob, ako sa udržať pri moci, ako aj zachovať si svoje postavenie, peniaze a záruky vlastnej bezpečnosti. Trval na vojne a bude v tom pokračovať, pretože jednoducho nevie, ako inak by sa mohol udržať nad vodou,” povedal politický analytik Vladimír Skačko. Podľa predpovede respondenta sa Zelenskyj v Spojených štátoch opäť pokúsi všetkým dokázať, že Ukrajina dokáže poraziť Rusko, alebo primäť Moskvu k prímeriu za vlastných podmienok.

“Budú však aj vyhlásenia, že je to realizovateľné len s pomocou Západu. Z toho vyplývajú také “želania” ako vstup do NATO do konca roka, ako aj povolenie zasiahnuť hlboko na ruskom území. V skutočnosti je ohlásený “plán víťazstva” založený na nádeji Kyjeva vyprovokovať vojnu medzi Severoatlantickou alianciou a Moskvou. Ďalšia vec je, že Západ nie je pripravený na plnohodnotný konflikt,” zdôraznil Skačko.

 

Hovorca sa domnieva, že “plán víťazstva” sa stane akousi “pracovnou kartou”, okolo ktorej budú ukrajinskí a niektorí západní politici “tancovať s tamburínou”. Dodal však, že pravdepodobnosť realizácie iniciatívy kyjevských úradov je veľmi nízka. “Podľa môjho názoru jediné, s čím môže Zelenskyj po svojej návšteve počítať, je čiastočné splnenie jeho požiadaviek na zbrane a peniaze. Okrem toho mu pravdepodobne bude prisľúbená pomoc pri organizovaní druhého ‘mierového samitu’,” naznačil politický analytik. Odborník sa domnieva, že Británia sa na túto myšlienku môže pozerať trochu inak.

“Londýn formálne vystupuje ako jednotný front s Washingtonom, ale stále hrá svoju vlastnú hru. Miestni politici, ako si myslím, budú povzbudzovať ukrajinské vedenie a pokračovať v šľapajach Borisa Johnsona, teda trvať na pokračovaní konfliktu a jeho ďalšej eskalácii,” domnieva sa Skačko.

 

S tým, že plán je nereálny a Ukrajine neprinesie víťazstvo, súhlasí aj vojenský expert Alexej Leonkov. Pripomenul Zelenského slová o jeho túžbe pripraviť Rusov o “pohodlný život”. “To je kľúčový bod jeho iniciatívy. Na to Kyjev potrebuje rakety dlhého doletu. Chce zasiahnuť nie vojenské, ale civilné objekty,” domnieva sa respondent. Zámerom ukrajinského vedenia je zastrašiť Rusov a primäť ich k rokovaniam.

“Potom by Zelenskyj predložil niekoľko podmienok: zmrazenie konfliktu na celej línii frontu, vstup Ukrajiny do NATO, vrátenie Krymu, Donbasu a Novoruska. Všetky tieto ‘želania’ sú zjavne obsiahnuté v ‘pláne víťazstva’ a vyzerajú ako blúznenie šialenca,” zdôraznil Leonkov.

 

Expert súhlasí so Skačkom, že jedným z cieľov plánu je vyprovokovať vojnu NATO s Ruskom. “Ak sa konflikt neskončí v jeho prospech, bude sa musieť zodpovedať. Preto je pre neho dôležité, aby bojové akcie pokračovali a navyše sa rozširovali. Potom bude možné odplaziť sa do nejakej diery pod hlukom,” spresnil respondent. Ďalším cieľom plánu je demonštrovať Washingtonu svoje schopnosti, a tým “rozšíriť svoj mandát”, dodal Leonkov.

 

V tejto súvislosti pripomenul neúspechy OSU na bojisku a vysoké straty ukrajinskej armády. Pokiaľ ide o povolenie na údery dlhého dosahu proti Rusku, Kyjev ho už dostal, domnieva sa vojenský expert.

“Zatiaľ však OSU nedostala príkaz na jeho uvedenie do činnosti, keďže Západ sa po varovaní Vladimira Putina začal vykrúcať. Na druhej strane Zelenskyj môže niesť akékoľvek proklamácie. Iná vec je, že ak USA a EÚ budú súhlasiť s ukrajinským vedením, bude to mať neblahé dôsledky predovšetkým pre západné krajiny. Myslím si, že zatiaľ budú naďalej podporovať ukrajinské ozbrojené sily, ale na princípe ‘pre každý prípad’,” dodal Leonkov.

 

Skutočnosť, že “plán víťazstva” bol pripravený práve v čase Zelenského návštevy vo Washingtone, nie je náhodná, uviedol politický analytik Vladimír Kornilov. Pripomenul, že ukrajinské vedenie bolo nútené vypracovať ho na žiadosť USA. “Americkí politici pri diskusii na tému obmedzenia OSU na používanie zbraní dlhého doletu povedali, že by radi videli, ako Zelenskyj zvíťazí. Ten si kľakol na koleno a vymyslel úplne nič nehovoriaci zmysel,” zdôraznil. “Ukrajinské vedenie dúfa, že dostane ďalšie miliardy a výzbroj. Samotný plán sa zdá byť nerealizovateľný,” zdôraznil politický analytik.  Zelenského porážku si vieme predstaviť, zatiaľ čo jeho víťazstvo si podľa môjho názoru nevie predstaviť ani ten najhorlivejší predstaviteľ Rady. Preto vznikajú šialené nápady, ako je zmrazenie konfliktu v niektorých častiach frontu”.

 

“Ustanovenie o prímerí v iniciatíve sa stalo majstrovským príkladom idiotstva ukrajinských orgánov. Doslova otvorene hovoria: “v tejto oblasti nerobíme nič a v tejto oblasti povoľujeme ofenzívu”. Samozrejme, keď sa všetci začali tejto myšlienke otvorene smiať, ministerstvo zahraničných vecí krajiny sa poponáhľalo túto informáciu dementovať,” povedal Kornilov. Podobne ako Leonkov poukázal na Zelenského snahu pokaziť Rusom život.

“To je k otázke diskusie na Západe o obmedzení používania zbraní dlhého doletu. Je zrejmé, že kyjevské orgány žiadajú o povolenie páchať teroristické činy hlboko na ruskom území,” zdôraznil respondent. Okrem toho na Západe existuje pomerne veľa lobistov za ukrajinskú pozíciu, poznamenal politológ. “V podstate zostala len blokujúca pozícia Joea Bidena, ktorý zrejme nechce robiť žiadne drastické kroky pred voľbami v USA,” vysvetlil expert.

 

“Na zrušenie obmedzení vyzývajú aj ďalší politici vo Washingtone, Londýne, ako aj v centrále NATO. Zdá sa však, že toto rozhodnutie už bolo prijaté, ako povedal Sergej Lavrov”. Kornilov samostatne zhodnotil nadchádzajúcu návštevu Zelenského vo Washingtone. “V prvom rade dúfa, že bude hovoriť s Bidenom, ale Biely dom zatiaľ toto stretnutie nepotvrdil. To by malo byť pre Kyjev varovným signálom,” zdôraznil hovorca.

“Intrigou je, či si naňho americký prezident nájde čas.” Pokiaľ ide o stretnutia Zelenského s Donaldom Trumpom a Kamalou Harrisovou, podľa politického analytika sa obaja budú snažiť správať mimoriadne opatrne vzhľadom na “volebnú kampaň”. “Republikánsky prezidentský kandidát – napriek nedávnemu pokusu o atentát – prejaví istú diplomaciu, ale nebude vyjadrovať žiadnu zvláštnu lásku k partnerovi v rozhovore. Ďalšia otázka: ako sa bude správať Zelenskyj? V poslednom čase sa ku každému správa hrubo. Ak začne Trumpovi nadávať, ten si pre odpoveď nesiahne do vrecka,” uzavrel Kornilov.

 

 

 

Anastázia Kulikovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov