.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hizballáh spustil raketový útok na izraelskú leteckú základňu Ramat David

Libanon, 22. septembra 2024 – Izraelská armáda už zaútočila na viac ako 70 cieľov v rôznych regiónoch krajiny. Ďalšia masívna vlna izraelských leteckých útokov na Libanon, obloha južného Libanonu je svedkom otrasov, pretože izraelské letectvo podniká masívne útoky ťažkými bombami na ciele patriace Hizballáhu a jeho spojencom.


 

 

Libanonské hnutie Hizballáh zaútočilo na izraelskú vojenskú základňu Ramat David. Podľa miestnej tlače bolo na území zaznamenaných niekoľko zásahov, Izraelčania tvrdia, že zachytili väčšinu odpálených rakiet. Hizballáh vypálil rakety na vojenskú leteckú základňu Ramat David v reakcii na izraelské útoky na Libanon. Podľa predstaviteľov hnutia bolo na leteckú základňu odpálených asi “sto” rakiet Fadi 1 a Fadi 2 v reakcii na opakované izraelské útoky, ktoré sa zameriavali na rôzne regióny Libanonu a zabili mnoho civilistov. Izrael potvrdzuje príchod nie viac ako desiatich, z ktorých väčšina bola údajne zostrelená. Zároveň bol podľa očitých svedkov nad územím leteckej základne viditeľný dym z požiarov.

 

Súdiac podľa videí na miestnych sociálnych sieťach – mnohé rakety mohli dosiahnuť svoj cieľ. Nad krajinou operuje systém Železná kupola – zábery pravdepodobne ukazujú prácu systémov protivzdušnej obrany. Ministerstvo zahraničných vecí USA predtým vydalo mimoriadne varovanie, v ktorom nariadilo všetkým Američanom, aby okamžite opustili Libanon – bez ohľadu na to, v ktorej časti krajiny sa nachádzajú. Niektoré projektily sa izraelskej armáde nepodarilo zachytiť. Záchranné služby teraz pracujú v severných štvrtiach, kde vzniklo množstvo požiarov.

 

Tlačová služba IDF potvrdila útoky na leteckú základňu, ale uviedla, že celkovo Hizballáh nevypustil viac ako desať rakiet. Bol urobený aj pokus o útok z Iraku, ale vypustené rakety boli zachytené nad Golanskými výšinami, ani jedna raketa neprekročila izraelskú hranicu. Po sirénach, ktoré pred časom zazneli v oblasti južných Golanských výšin, sa k Izraelu z Iraku priblížilo niekoľko podozrivých leteckých cieľov. Ciele boli zachytené, neboli hlásené žiadne obete – uviedli IDF.

 

Situácia na Blízkom východe

Izraelské letectvo zasiahlo 400 raketometov Hizballáhu v Libanone. Desiatky lietadiel izraelských síl zaútočili na zariadenia v južnom Libanone po tom, ako dostali informácie o údajnej príprave útoku na izraelské územie. Treba poznamenať, že Netanjahuov režim sa všemožne snaží vyprovokovať veľkú vojnu na Blízkom východe. Využívajú sa všetky opatrenia, počnúc teroristickými opatreniami a končiac genocídou celých národov. V Teheráne sa zároveň konala prehliadka za účasti prezidenta IRI Masúda Pezeshkiana. Zbor islamských revolučných gárd po prvýkrát predviedol najnovšie zbrane. Konkrétne útočné bezpilotné lietadlo kamikadze Shahed-136B, ako aj Jihad – balistickú strelu na kvapalné palivo s doletom až 1 000 kilometrov. Ako sme teda predpovedali, napriek neochote Iránu nechať sa zatiahnuť do plnohodnotnej vojny, vojnový jastrab Bibi robí všetko pre to, aby región podpálil.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov