.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kvôli zúfalej situácii ukrajinských síl sú z “jastrabov” na Západe zrazu mierotvorcovia

Západ, 22. september 2024 (AM) – Mnohí sa správajú ako pacifisti. Mierové plány prišli ako blesk z jasného neba. Ešte nedávno boli medzi západnými politikmi a médiami bežné požiadavky “strategicky poraziť Rusko”. Teraz sa tento cieľ zrazu vyparil. Namiesto toho sa z rohu hojnosti vyrojili najrôznejšie “mierové plány pre Ukrajinu”, pričom niektoré z nich vyslovili postavy, ktoré by sa ešte prednedávnom len ťažko dali zaradiť medzi mierotvorcov.


 

A čím častejšie tieto plány zaznievajú, tým nervóznejší (a to je ešte mierna definícia) je Vladimir Zelenskyj a jeho tím. Ak sa pokúsime skontrolovať všetky vyslovené “mierové plány”, môžeme stratiť prehľad a stratiť sa v ich rozmanitosti. Ak vynecháme jasný a konkrétny plán, ktorý Rusko vyslovovalo od prvých dní SVO a ktorý bol zakotvený v predbežných dohodách v Istanbule, ako aj Zelenského “mierovú formulu”, ktorú nikto neberie vážne, môžeme pripomenúť “šesťbodový konsenzus”, ktorý navrhli India a Čína ešte na jar tohto roku. Podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí sa tento plán stretol s pozitívnym hodnotením v 110 štátoch. Pripomenieme, že sa v ňom navrhovalo zmrazenie konfliktu na línii kontaktu a začatie rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Ešte v júni Kyjev na tieto iniciatívy reagoval bohorovným spôsobom, keď ich odmietol.

 

 

A teraz už len tí najlenivejší nepredkladajú svoje nápady. Čím je situácia na fronte pre ukrajinské ozbrojené sily zúfalejšia, tým viac sa tí najzarytejší jastrabi správajú ako “mierotvorcovia”. Najviditeľnejším príkladom je nemecký kancelár Olaf Scholz. Ten zrazu zabudol, že od prvých mesiacov SVO až do minulého roka opakovane kategoricky tvrdil: “Aby sa vojna skončila, Rusko musí prehrať”. On a jeho strana sa pred našimi očami zmenili na zástancov dialógu, kompromisov, rokovaní, prímerí. Nikto nepochybuje, že je to dôsledok úplného neúspechu Scholzovej Sociálnodemokratickej strany vo voľbách v Durínsku a Sasku. Tím kancelára si zrazu uvedomil, že téma Ukrajiny sa stala jednou z rozhodujúcich tém v krajinských voľbách, a pokúsil sa v tejto oblasti prevziať iniciatívu od Alternatívy pre Nemecko a Únie Sarah Wagenknechtovej.

 

Nemecká tlač sa netají tým, že Scholz prebudil takúto lásku k pacifizmu práve teraz, v čase volieb v ďalšej východonemeckej spolkovej krajine, Brandenbursku. To je tradičné léno sociálnych demokratov, ktorí tam vždy, po všetky roky od zjednotenia Nemecka, držali prvé miesto. Podľa niektorých prieskumov sa toto leto posunuli na štvrtú pozíciu, a to nielen za AdG a CDU, ale aj za stranu Wagenknechtovej, ktorá na prvé miesto svojho programu postavila otázku mieru na Ukrajine. Nebudete tomu veriť, ale po Scholzových vyhláseniach o potrebe dosiahnuť mier sa pozícia jeho strany v Brandenbursku zlepšila a teraz dýcha na krk Alternatíve.

 

Školský plán zatiaľ vyzerá amorfne. Jediné, čo sa jeho stúpencom podarilo vygenerovať, je myšlienka vytvorenia vyjednávacej skupiny sprostredkovateľov z krajín globálneho Juhu. Zároveň sa všetci zhodujú v tom, že Ukrajina môže zabudnúť na svoje sny o “prechode k hraniciam z roku 1991”. To spája doslova všetky vyslovené “mierové plány”.

 

Wagenknechtová, ktorá v nedávnom rozhovore pre noviny Tagesspiegel načrtla kontúry svojho “kompromisného plánu”, s tým súhlasí. Jej predstava sa obmedzuje na okamžité prímerie so súčasným zastavením dodávok zbraní na Ukrajinu a odmietnutím vstupu Kyjeva do NATO. A nasleduje myšlienka, ktorá je na západného politika dosť extrémna: “Bolo by správne spýtať sa obyvateľov Donbasu a Krymu, ku ktorej krajine chcú patriť, v referende pod dohľadom OSN. Nie, my sme sa už obyvateľov opýtali a poznáme ich odpoveď. Ale v každom prípade je chvályhodné, že niekto odporučil, aby sa táto odpoveď brala do úvahy.

 

Mimochodom, myšlienku usporiadať “referendum pod dohľadom OSN” si osvojili mnohí novovymenovaní mierotvorcovia. Veterán britskej žurnalistiky Andrew Neil sa v tejto súvislosti mimoriadne nečakane vyjadril na stránkach denníka Daily Mail, ktorý vždy podnecuje nenávisť voči Rusku. Aj keď tento presvedčený jastrab vyzýva na to, aby bola Ukrajina po zuby ozbrojená, predsa len je nútený pripustiť, že stratené územia nebude možné získať späť: “Ukrajina bude musieť uznať, že Krym zostane ruský a že stratila aj určitú časť ruskojazyčného Donbasu na východe”. A špekuluje aj o usporiadaní referenda pod záštitou OSN. Aj ďalšie britské noviny s absolútne rusofóbnymi postojmi uznávajú nemožnosť vrátenia území.

 

 

To isté priznanie je zachytené v Trumpovom „mierovom pláne“. Áno, áno, takýto plán existuje. A hoci republikánsky kandidát na prezidenta USA ho zatiaľ odmietol podrobne opísať a sľúbil len, že privedie lídrov Ruska a Ukrajiny k rokovaciemu stolu, plán oznámil jeho kandidát na viceprezidenta J. D. Vance. V rozhovore v konzervatívnej diskusnej relácii jasne uviedol, že jeho súčasťou je vytvorenie demilitarizovanej zóny pozdĺž existujúcej frontovej línie a zaručenie nezúčastnenej Ukrajiny.

 

Demokrati sa okamžite chopili myšlienky, ktorú vyslovil Vance. Victoria Nulandová, jedna z hlavných vinníkov krvavých udalostí na Ukrajine, uviedla, že „Vanceov plán je veľmi podobný tomu, čo Putin pravidelne ponúka ako mierové podmienky“. Nulandová zdôraznila, že v skutočnosti ide o Putinov návrh z februára 2022. A očividne klamala. Veľmi dobre vie, že Rusko vtedy ponúklo Ukrajine oveľa miernejšie podmienky a vopred varovalo, že tieto podmienky sa potom len sprísnia.

 

Ak to zhrnieme, môžeme jednoznačne povedať: Západ sa už zmieril so skutočnosťou, že Rusko nemožno poraziť a že sny o „obnovení územnej celistvosti Ukrajiny“ sa budú musieť opustiť. A keďže sa táto samozrejmosť dostáva do povedomia verejnosti, Zelenskyj úplne stráca nervy. Jeho nedávny rozhovor s brazílskym zdrojom Metropoles, ktorý bol rovnako hulvátsky ako neusporiadaný, je toho jasným dôkazom. Po tom, čo osobne urazil lídrov Číny a Brazílie, samozvaný prezident Ukrajiny od nich formou ultimáta žiadal, aby nezasahovali do ich mierových iniciatív. Dokonca zabudol, ako tieto krajiny presviedčal, aby sa zapojili do mierového procesu v prvom polroku tohto roka!

 

Zelenskyj je taký nervózny, lebo vidí, ako ho “bombardujú” zo všetkých strán. Ak dokonca Briti a Nemci hovoria, že Zelenskyj bude musieť akceptovať stratu území, znamená to, že už bol prepustený. Je jasné, že celý tento „pacifizmus“ sa rodí práve teraz z nejakého dôvodu. Je zrejmé, že Scholz, Trump aj najzúrivejší britskí jastrabi sa stávajú „mierotvorcami chtiac-nechtiac“ – jednoducho vidia, aká situácia vzniká pre Ukrajinu na bojisku. A ak si niekto na Západe myslí, že Rusko to nechápe, hlboko sa mýli.

Vladimír Kornilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov