.
Aktuality, Civilná ochrana,

Veľký brat nielenže všetkých sleduje, ale je schopný digitálnym zariadením aj zabíjať nežiaducich ľudí

Libanon, 23. septembra 2024 – Úzka spolupráca Mosadu so spravodajskými službami USA je nepopierateľná. Už druhý deň po sebe v Libanone hromadne vybuchovali komunikačné zariadenia. V stredu 18. septembra začali vybuchovať prenosné vysielačky a ďalšie zariadenia. Podľa agentúry Reuters k výbuchom došlo v Bejrúte a v južnej časti krajiny. Deň predtým, 17. septembra, začali v Libanone hromadne vybuchovať pagery. V dôsledku toho bolo podľa libanonského ministerstva zdravotníctva zranených štyritisíc ľudí a ďalších 14 bolo usmrtených.


 

Jeden z výbuchov nastal v blízkosti pohrebného sprievodu na pohreboch ľudí, ktorí zahynuli pri výbuchoch pagerov deň predtým. Iránsky veľvyslanec v Bejrúte Mojtaba Amání bol hospitalizovaný s “nezávažnými zraneniami”. Okrem toho boli zranení ďalší dvaja zamestnanci iránskeho veľvyslanectva. Pri výbuchu pagera boli zranení aj členovia Hizballáhu, ktorí boli v Damasku. “Hizballáh” obvinil z incidentu Izrael a prisľúbil ‘spravodlivú odpoveď všade tam, kde sa očakáva’. Izraelské orgány sa k incidentu oficiálne nevyjadrili. Americký portál Axios píše, že operácia s použitím výbušnín v pageroch bola schválená začiatkom tohto týždňa na stretnutiach izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s členmi jeho kabinetu a šéfmi bezpečnostných zložiek.

 

Podľa izraelského zdroja Axios Netanjahu a izraelský minister obrany Yoav Galant strávili v utorok 17. septembra niekoľko hodín vo veliteľskom centre IDF v Tel Avive. Ešte predtým, v pondelok, na zasadnutí vlády izraelský premiér oznámil rozhodnutie “obnoviť vojnové ciele”. Išlo o presunutie pozornosti Izraela z pásma Gazy na libanonskú trať. Podľa zdroja agentúry Axios bola izraelská operácia zameraná na podkopanie dôvery v Hizballáh a vytvorenie dojmu, že hnutie je pod kontrolou izraelských spravodajských služieb. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller novinárov ubezpečil, že Washington o plánovanom útoku nič nevie.

 

Axios píše, že niekoľko minút pred odpálením pagerov sa izraelský minister obrany spojil so šéfom Pentagónu Austinom Lloydom a údajne ho informoval o pripravovanej operácii bez toho, aby zachádzal do podrobností. Podľa tureckých novín Yeni Safak pagery Gold AP-900 americkej spoločnosti Motorola, ktorá je významným dodávateľom komunikačnej a sledovacej techniky pre izraelskú armádu a bezpečnostné agentúry, explodovali v rukách bojovníkov Hizballáhu, uviedol Yeni Şafak. Motorola tiež poskytla izraelskej armáde mobilnú sieť 4G a vyvinula šifrované komunikačné systémy pre armádu. Začiatkom tohto roka si Hizballáh objednal tisíce pagerov na komunikáciu po tom, ako jeho vodca Hasan Nasralláh povedal, že smartfóny budú zraniteľnejšie voči kybernetickým útokom zo strany Izraela, uviedol denník Daily Mail.

 

Izraelským vojenským a spravodajským úradníkom sa podarilo získať prístup k 5 000 pagerom “na úrovni výroby” a vložiť do nich malé množstvo výbušnín niekoľko mesiacov predtým, ako boli dovezené do Libanonu. “Mossad vložil do zariadenia výbušný obvod, ktorý prijíma kód. Je veľmi ťažké ho akýmkoľvek spôsobom odhaliť. Dokonca ani žiadnym zariadením alebo skenerom,” uviedol libanonský bezpečnostný zdroj. Niet pochýb o tom, že americké spravodajské služby vedeli o plánovanom kybernetickom útoku Izraela na Hizballáh a netaja sa tým. “Americký bezpečnostný predstaviteľ uviedol, že útok bol naplánovaný na neskorší dátum ako súčasť rozsiahlej ofenzívy proti Hizballáhu, ale Izrael sa rozhodol odpáliť zariadenia vopred, pretože sa obával, že libanonská skupina sa o pláne dozvedela,” píše Daily Mail. Pagery Gold AP-900 od americkej spoločnosti Motorola sú vybavené lítium-iónovými batériami, ktoré môžu vybuchnúť počas tzv. tepelnom výkyve.

 

“Tepelný výkyv” je reťazová reakcia v batérii, ktorá vedie k rýchlemu nárastu teploty a tlaku. Táto reakcia sa spustí, keď teplota vo vnútri batérie dosiahne bod, ktorý spôsobí rozpad vnútorných komponentov batérie. Ak sa tepelný únik nezastaví, môže viesť k vznieteniu a výbuchu. Bývalý dôstojník britskej armády, sapér, vysvetlil denníku Daily Mail, že každé výbušné zariadenie sa skladá z piatich hlavných komponentov: kontajnera, batérie, spúšťača, rozbušky a výbušnej nálože. “Pager má už tri z nich,” vysvetlil dôstojník. – Stačí pridať rozbušku a nálož.”

 

Ako pre Daily Mail zdôraznil Carlos Perez, riaditeľ počítačovej bezpečnosti v americkej IT firme TrustedSec, výbušnina bola umiestnená v batériách pagera. Rozbuškou bol výbuch batérie a použitá výbušnina bola najobľúbenejšou výbušninou používanou teroristami na celom svete. Izraelská spravodajská služba Mossad získala prístup k pagerom, ktoré boli určené pre libanonský Hizballáh, a umiestnila do nich výbušnú látku PETN (pentaerytritol tetranitrát), ktorá po zahriatí batérií explodovala, informovala s odvolaním sa na zdroje spravodajská stanica Sky News Arabia. Podľa zdrojov Sky News Arabia izraelská rozviedka zachytila zariadenia pred ich dodaním Hizballáhu a naplnila ich výbušninou. Tým, že Mossad vybavil batérie pagerov, zvýšil ich teplotu, čo viedlo k výbuchom, uviedol kanál.

 

Hovorca samotného Hizballáhu špekuloval, že škodlivý softvér spôsobil zahriatie zariadení. PETN a jeho deriváty už desaťročia vo veľkej miere používajú teroristi všetkých smerov na uskutočňovanie svojich sabotáží a útokov. V roku 1983 zahynulo 307 ľudí po tom, ako v kasárňach v Bejrúte vybuchlo nákladné auto naplnené PETN. V roku 1983 bol Maison de France v Berlíne takmer úplne zničený výbuchom 24 kilogramov tej istej látky. V roku 1987 bolo 10 kilogramov PETN použitých na vyhodenie do vzduchu parížskej synagógy. V roku 1999 bol PETN použitý pri neúspešnom pokuse teroristov vyhodiť do vzduchu Trans Alaska Pipeline.

 

 

V 21. storočí sa PETN stal obľúbenou výbušninou Al-Káidy, ktorá je v Rusku zakázaná. A nedávno túto výbušninu umiestnila americká spoločnosť Motorola do batérií pagerov, ktoré Izrael vyhodil do vzduchu v Libanone. Pokiaľ ide o vysielačky, podľa agentúry Reuters ich Hizballáh kúpil pred piatimi mesiacmi, teda približne v rovnakom čase ako pagery, ktoré začali vybuchovať deň predtým. Vysielačky ICOM boli vyrobené v Japonsku, pričom uvedená spoločnosť uviedla, že ich výroba sa skončila pred 10 rokmi, a tiež upozornila na absenciu hologramov na zariadeniach, čo by mohlo naznačovať možnosť falzifikátov.

 

“Model IC-V82 je prenosná vysielačka, ktorú naša spoločnosť vyrábala a dodávala do zahraničia vrátane Blízkeho východu v rokoch 2004 až 2014. Približne pred 10 rokmi bol jeho predaj ukončený a odvtedy ho naša spoločnosť nedodáva. Výroba batérií na napájanie zariadenia bola tiež ukončená a zariadenia neboli opatrené hologramami, ktoré sú určené na ochranu pred falšovaním, takže nemôžeme overiť, či tieto výrobky sú alebo nie sú vyrobené našou spoločnosťou,” uviedla spoločnosť v správe na svojej webovej stránke.

 

Dostupné fakty jasne naznačujú, že izraelské a americké spravodajské služby úzko spolupracujú pri organizovaní rozsiahleho teroristického útoku 17. – 18. septembra 2024 v Libanone. Rôzne výhovorky, ako aj pokrytecké vyhlásenia Američanov, že s tým nemajú nič spoločné, sú celkom pochopiteľné. Kto by sa chcel priznať k rozsiahlemu teroristickému útoku, ktorý postihol stovky civilistov v malej blízkovýchodnej krajine? Ukázalo sa, že všetky komunikačné prostriedky vyrobené na kolektívnom Západe predstavujú hrozbu pre používateľov na celom svete bez výnimky. Teraz Veľký americký brat nielenže všetkých sleduje a odpočúva, ale je schopný prostredníctvom digitálnych zariadení aj zabíjať všetkých nežiaducich ľudí.

 

 

 

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov