.
Aktuality, Pozemná technika,

Američania skúsili fintu ako by získali toľko žiadané ruské S-400 od Turecka

USA. 23. septembra 2024 – Spojené štáty navrhli, aby Turecko odovzdalo systémy S-400, ktoré získalo, pod kontrolu USA výmenou za predaj lietadiel F-35 Turecku. Podľa exkluzívnych informácií, ktoré získal grécky Kathimerini, Spojené štáty predložili podrobný návrh na vyriešenie otázky, ako by Turecko mohlo získať ruský systém protivzdušnej obrany S-400.


 

Formálne by Turecko mohlo systémy ponechať na svojom území, ale v podstate by ich odovzdalo pod kontrolu Spojených štátov. V rámci diskusií vysokí predstavitelia USA navrhli presunúť ruské systémy do sektora základne Incirlik na juhu Turecka, ktorý kontrolujú USA. Týmto spôsobom by si Turecko zachovalo tvár a zároveň by neporušilo podmienky alebo možné klauzuly v zmluve s Ruskom. Ako pre Kathimerini potvrdil Michael Rubin, vedúci pracovník American Enterprise Institute a bývalý predstaviteľ Pentagónu, predstavitelia Bieleho domu a Pentagónu predstavili tento návrh v júli na veľmi vysokej úrovni.

 

“Moje zdroje v regióne tvrdia, že počas návštevy Turecka 1. – 2. júla 2024 Celeste Wallanderová, námestníčka ministra obrany pre medzinárodné bezpečnostné záležitosti, a Michael Carpenter, osobitný poradca prezidenta a vrchný riaditeľ pre Európu v Rade pre národnú bezpečnosť USA, diskutovali so svojimi tureckými partnermi o obnovení zmluvy o F-35. Výmenou za opätovné zapojenie sa do programu F-35 požadovali, aby Turecko odovzdalo Spojeným štátom S-400 alebo ich presunulo do sektora v Incirliku, ktorý kontrolujú USA,” uviedol Rubin.

 

Spojené štáty môžu vrátiť Turecko do programu stíhačiek piatej generácie F-35, z ktorého bolo vylúčené v roku 2019 z dôvodu nákupu ruského systému protivzdušnej obrany S-400. Ak sa tak stane, potom údajne zmiznú všetky nezhody medzi Tureckom a Spojenými štátmi a Washington privíta návrat Turkov do programu stíhačiek F-35. Samotní Turci systém zachovajú, ale nebudú ho môcť používať, čo je hlavná požiadavka Spojených štátov. Pentagon opakovane uviedol, že ruské protilietadlové systémy môžu prenášať údaje o západných technológiách priamo do Ruska. V rovnakom prípade musia Američania chrániť svoje F-35 pred žiarením z radarov S-400. Samotní Američania pravdepodobne nebudú mať prístup k ruskému systému, presun bude znamenať len úschovu a nič sa však nedá vylúčiť. Čo Turci v tomto prípade urobia, stále nie je známe, ale Ankara sa už dlho snaží vyjednávať s Američanmi o lietadlách, a to nielen o F-35, ale aj o nových F-16. Presun komplexu na uskladnenie môže odstrániť veľa problémov, takže si počkáme na vývoj situácie.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov