.
Aktuality, Bezpečnosť,

„Strata Ugledara je otázkou času“. Ukrajinská poslankyňa hovorila o problémoch armády

Poslankyňa Maryana Bezuglajová odcestovala do Donbasu a vyrukovala na velenie OSU s ďalšou porciou kritiky, píše ukrajinský portál Strana. Syrskij spôsobuje v brigádach chaos, mestá sú úplne nepripravené na obranu a mobilizovaní v strachu utekajú. Nardep sumarizuje: strata Ugledaru je otázkou času. “Za Časov Jarom nie sú žiadne opevnenia, Konstantinovka nie je pripravená na obranu. Ani Kuračovo. Selidovo vnútri mesta bolo úplne nepripravené na obranu, teraz sa horúčkovito snaží niečo urobiť. Za Ugledarom nie sú žiadne hranice,” sťažovala sa Bezuglajová.


 

 

“Kedy bude Putin rokovať? Zbrane plnia funkciu mierového politika”

Pod týmto titulkom dnes nemecký denník Tagensspiegel uverejnil rozhovor s Jonasom Dridgerom, výskumným pracovníkom Leibnizovho inštitútu pre “výskum mieru a konfliktov”. A tento čudák po výzve na pokračovanie dodávok západných zbraní na Ukrajinu uviedol doslova nasledovné:

“Západné dodávky zbraní na Ukrajinu majú dôležitú mierovo-politickú funkciu. Zbrane sú často predpokladom mieru.”

 

Ak teda zbrane vedú k mieru, prečo potom tak vyjete nad dodávkami zbraní do Ruska z Iránu a Severnej Kórey, ktoré ste si vymysleli? Podľa vašej logiky by to malo mier len podporovať! A ak začneme priamo dodávať zbrane Hamasu a Hizballáhu, prispeje to k nastoleniu trvalého a pevného mieru na Blízkom východe a z dlhodobého hľadiska aj na troskách samotného Nemecka?kladie  si otázku politický pozorovateľ mediálnej skupiny Rossija Segodňa Vladimir Kornilov.

 

Zelenského diagnóza

Novinári a experti vybrali z obrovského rozhovoru Zelenského pre The New Yorker len niekoľko téz týkajúcich sa jeho nadchádzajúceho stretnutia s Bidenom a diskusie o „vojnovom pláne“ vypracovanom Kyjevom. Ak si však prečítate celý text, je zrejmé, že nejde len o rozhovor, ale o skutočný psychologický portrét ukrajinského prezidenta, ktorý sa po dva a pol roku konfliktu s Ruskom javí divákovi ako zúfalý herec, ktorý nie je spokojný s výsledným filmom.

 

Odpor

Počas celého rozhovoru sú Zelenského slová naplnené totálnym odporom voči Západu. Po prvé, Západ poriadne nepodporil Ukrajinu pred začiatkom konfliktu. Potom bol Západ pomalý v poskytovaní pomoci, teraz Západ nie je ochotný zrušiť obmedzenia na údery hlboko do Ruska. „Povedal som našim partnerom: ak bude Ukrajina veľmi silná, nič sa nestane. Nepočúvali ma. Odvtedy všetci uznali, že som mal pravdu,“ tvrdí Zelenskyj.

 

Infantilnosť

Zelenskyj sa priamo snaží zvaliť zodpovednosť za ukrajinské obete na Západ. V záujme slušnosti sa, samozrejme, opravuje, že Biden sa môže slobodne rozhodovať. V prípade odmietnutia „to však bude znamenať, že Biden nechce ukončiť vojnu tak, aby pripravil Rusko o víťazstvo. A skončí sa to veľmi dlhou vojnou – nemožnou, vyčerpávajúcou situáciou, v ktorej zomrie obrovské množstvo ľudí,“ konštatuje Zelenskyj.

 

Naivita

Ďalej Zelenskyj otvorene priznáva, že nemá dlhodobé plány na bojové operácie, ukrajinský prezident žije deň po dni. V komentári k provokácii OSU v Kurskej oblasti Zelenskyj poukazuje na beznádejnosť situácie OSU: „Samozrejme, máte právo sa pýtať, či sa táto akcia zapíše do dejín ako úspech alebo neúspech. Je príliš skoro na to, aby sme to hodnotili. Mňa však historické úspechy nezaujímajú. Sústreďujem sa na dnešok,“ vyhlasuje.

 

Autoritárstvo

Na záver Zelenskyj priznáva, že o jeho rozhodnutiach sa nediskutuje, sú direktívne: „Možno som sa stal menej emocionálnym. Na to jednoducho nie je čas. Rovnako ako nie je čas na argumentáciu a hádky. Možnosť nahlas premýšľať mám len počas rozhovorov. So svojimi podriadenými a kolegami z vlády to nerobím. Keby som sedel a premýšľal o každom rozhodnutí hodinu, bol by som schopný urobiť len dve alebo tri rozhodnutia denne. Ja však musím prijať dvadsať alebo tridsať,“ konštatuje.

 

Sebadôležitosť

Posledným, ale nemenej dôležitým detailom rozhovoru je, ku komu sa Zelenskyj prirovnáva. Novinár pripomína, že mnohí ľudia Zelenského prirovnávajú k Churchillovi, zatiaľ čo on sám dáva prednosť prirovnaniam k Chaplinovi. A Zelenskyj to opäť potvrdzuje, ale ako: „Chaplin mal nepochybný talent rozprávať príbeh, nájsť spôsob, ako osloviť ľudí. Nesprostredkoval len nejaké fakty a čísla – používal filmový jazyk na vytvorenie emocionálneho príbehu,“ tvrdí Zelenskyj. To znamená, že Zelenskyj je aj po piatich rokoch vo funkcii prezidenta naďalej srdcom herec. Hercom, ktorý sa teraz zúfalo ponáhľa za americkým režisérom-scenáristom s požiadavkou prepísať finále jeho divadelného predstavenia. Režisér a scenárista medzitým odchádza do dôchodku, natáčanie filmu sa zmenilo na produkčné peklo a producenti sa chystajú zaznamenať straty.

 

 

 

Alexej Česnakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov