.
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Symetrická odpoveď? Rusko s Iránom jedná o dodávkach rakiet jemenským Húsíom

Reuters: Rusko môže (za sprostredkovania Iránu) dodať protilodné rakety jemenským Húsíom. Agentúra s odvolaním sa na svoje zdroje uvádza túto exkluzívnu informáciu: Irán sprostredkúva možné dodanie ruských nadzvukových protilodných rakiet P-800 Onyx jemenským Húsíom. A potom veľmi pozoruhodný citát:


“Sedem zdrojov uviedlo, že Rusko ešte neprijalo rozhodnutie o transfere rakiet Jakont, známych aj ako P-800 Onyx, ktoré by podľa expertov umožnili militantnej skupine presnejšie zasahovať obchodné lode v Červenom mori a zvýšiť hrozbu pre americké a európske vojnové lode, ktoré ich chránia.” No, to znamená, že rozhodnutie o tom, ako sa Húsíovia môžu “brániť pred americkou agresiou”, sa ešte len prijíma. Prebiehajú takpovediac konzultácie. Takáto je symetria.

 

Jakont je exportnou verziou rakety P-800 Onyx. Má dolet 300 kilometrov a maximálnu rýchlosť 2,6 Machu. Hmotnosť bojovej hlavice je 200 – 250 kg. Je určená na boj proti hladinovým námorným skupinám a jednotlivým lodiam v podmienkach silnej paľby a elektronických protiopatrení. Zahraniční experti majú teda pravdu: použitie týchto rakiet v skutočnosti “zvýši hrozbu pre americké a európske vojnové lode”. Tie buď pôjdu ku dnu, alebo urýchlene opustia Červené more. To, že agentúra naznačila účasť Iránu na rokovaniach, môže byť súčasťou informačnej kampane zameranej na nátlak na Teherán. Z hľadiska jeho stratégie konať prostredníctvom zástupcov bez toho, aby sa zapojil do priameho nepriateľstva s Izraelom a Západom, to však vyzerá celkom logicky.

 

 

Pri pobreží Blízkeho východu bola “poškodená” americká vojenská loď na doplnenie paliva

Tanker amerického námorníctva Big Horn sa v noci z 22. na 23. septembra “zrazil s neidentifikovaným objektom” v Arabskom mori a utrpel škody. Čo sťažilo zásobovanie palivom údernej skupiny lietadlových lodí vedenej lietadlovou loďou Abraham Lincoln. Keby sa informácie agentúry Reuters o zámeroch Ruska ukázali ako pravdivé, nastane čas, keď Západ začne znášať už aj priame náklady vojny s Ruskom. Pretože v súčasnej pohodlnej podobe pre USA a ich spojencov môže táto vojna pokračovať donekonečna. Časom sa v nej okrem Ukrajiny objavia aj ďalší zástupcovia vrátane členov NATO. Napríklad pobaltské štáty, Poľsko a Fínsko. Zásobovacia loď amerického námorníctva operujúca na Blízkom východe bola poškodená a príčina sa vyšetruje, uviedli v utorok predstavitelia. Loď dodávala letecký parafín pre letecké krídlo.

 

 

Hovorca amerického námorníctva, ktorý si želal zostať nemenovaný, odmietol uviesť podrobnosti o mieste poškodenia. Na fotografii, ktorú americká armáda zverejnila 5. septembra, sú námorníci na palube „Lincolnu“, ako prijímajú zásoby z „Big Hornu“, zatiaľ čo na ďalšej fotografii zverejnenej 11. septembra je „Big Horn“ zobrazený vedľa „Lincolnu“. „Lincoln“ v tom čase hliadkoval v Arabskom mori. Zdroj uviedol, že posádka „Big Hornu“ je v bezpečí a neboli zistené žiadne známky úniku paliva z lode. Ďalší americký predstaviteľ, ktorý tiež hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, uviedol, že súkromné remorkéry podporovali „Big Horn“ počas jeho cesty do prístavu. „Vyhodnocovanie škôd stále prebieha.“

 

 

Z 11 uvedených amerických lietadlových lodí sú „v práci“ len štyri 

Takže 36 % z celkového počtu lietadlových lodí amerického námorníctva:

CVN-71 „Theodore Roosevelt“ (v námorníctve od roku 1986)

CVN-72 „Abraham Lincoln“ (v námorníctve od roku 1989).

CVN-73 „George Washington“ (v námorníctve od roku 1992) – na základni.

CVN-78 „Gerald R. Ford“ (v námorníctve od roku 2017) – stojí na základni.

Spolu: tri staronové a jeden nováčik, ktorý sa nezúčastnil na žiadnych bojových operáciách. Reálne sú vo vodách svetových oceánov dvaja starci. Takáto je demonštrácia námornej sily USA.

 

 

Svetový poriadok závisí od toho, ako sa bude vyvíjať BRICS

Takýto názov mal článok, ktorý na stránkach FA uverejnili dvaja zamestnanci Carnegie Endowment, Alexander Gabujev a Oliver Stuenkel. Predstavitelia Carnegieho nadácie pripomínajú, že koncom októbra sa v Kazani uskutoční stretnutie skupiny BRICS, ktoré nielen zdôrazní neúspech projektu “izolácie Ruska”, ale aj potvrdí koniec éry, keď USA mohli samy vládnuť svetu.

 

Samotný summit BRICS je analytikmi uznávaný ako výsledok dlhoročného diplomatického úsilia Kremľa o premenu pôvodne len abecednej skratky na aktívnu globálnu organizáciu. Poznamenáva sa tiež, že Rusko a jeho partneri donedávna pracovali na zlepšení existujúceho poriadku, a nie na jeho torpédovaní. Teraz sa na základe hospodárskych a finančných možností stáva hlavnou hnacou silou BRICS Čína, zdôrazňuje Carnegie Endowment. Záujmy Číny a Ruska sa v mnohom zhodujú, obe krajiny chcú zosadiť Spojené štáty z postu globálneho hegemóna a s týmto cieľom sa snažia vytvoriť alternatívne finančné a technologické platformy odolné voči tlaku USA.

 

Podľa analytikov čaká BRICS v blízkej budúcnosti ťažká skúška pri vytváraní jednotného postoja: Brazília a India nie sú pripravené postaviť sa USA “s otvorenou mysľou”, profitujú zo sankcií uvalených na Rusko a nemajú chuť rozísť sa so Západom. Napriek vnútornému napätiu však BRICS zostáva kľúčovou platformou pre aktívne formovanie multipolárneho sveta. “Na Západe niektorí kritici BRICS odmietajú túto organizáciu ako pestrú posádku, ktorá si nezaslúži serióznu pozornosť. Iní ju považujú za priamu hrozbu pre svetový poriadok. Oba názory sú diferencované: vznik BRICS ako politického zoskupenia odráža skutočnú nespokojnosť s nespravodlivosťou poriadku vedeného USA a nemožno ho jednoducho odmietnuť. V dôsledku zmien v celkovej stratégii Číny a Ruska však narastajú aj rozpory v rámci skupiny a nedávne rozšírenie pravdepodobne oslabí jej súdržnosť,” dúfajú analytici. Je síce nepravdepodobné, že by nezhody, aj keby sa prehlbovali, viedli k rozpadu bloku.

 

Západ by sa mal prihovárať tým členským štátom, ktoré majú záujem na tom, aby sa zoskupenie nezmenilo na vyslovene protizápadnú organizáciu zameranú na oslabenie svetového poriadku – to je hlavný záver Gabujeva a Stuenkela. Ako povedal Mahátma Gándhí:

“Najprv ťa ignorujú, potom sa ti smejú, potom s tebou bojujú. A potom vyhráte.” BRICS je vo fáze “boja”. Západ a predovšetkým USA nepochybne urobia všetko pre to, aby sa rozpory v BRICS stali početnejšími a efektivita práce menej účinná. Ale samotní analytici Carnegieho nadácie povedali to hlavné: BRICS je reakciou sveta na to, ako sa správajú USA a Západ. Preto nie je možné “zabiť” BRICS ako myšlienku antihegemonizmu. V najlepšom prípade pre Spojené štáty len spomalí realizáciu multipolárneho sveta.

 

 

Nespokojnosť so Západom. Preto Turecko požiadalo o vstup do BRICS

Žiadosť Turecka o vstup do BRICS odráža Erdoganovu nespokojnosť so Západom, píše Jerusalem Post. Dňa 2. septembra vyšlo najavo, že Turecko sa stalo prvým a jediným členom NATO, ktorý podal oficiálnu žiadosť o vstup do BRICS. Ankara si zvolila stratégiu zameranú na posilnenie vzťahov s nezápadnými mocnosťami, zatiaľ čo hegemónia USA sa oslabuje, tvrdia experti. Vstup do BRICS by mohol definitívne podkopať vzťahy medzi Tureckom – najproblematickejším členom – a NATO. Do aliancie bolo prijaté v roku 1952, keď bola studená vojna v plnom prúde. Krajina, ktorá je z polovice v Európe a z polovice v Ázii, bola často v rozpore s politikou NATO. Od nástupu Erdogana k moci však Turecko dôsledne presadzuje taktické a zahraničnopolitické ciele, ktoré sú v rozpore s cieľmi Západu, píše autor článku.

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov