.
Aktuality, Námorníctvo,

Američania aj Briti sú presvedčení že Číňania utopili svoju najnovšiu jadrovú ponorku

USA. 27. septembra 2024 – Najnovšia jadrová ponorka čínskeho námorníctva, postavená na jar tohto roku, sa údajne potopila neďaleko mesta Wu-chan. Toto vyhlásenie urobilo niekoľko amerických a britských publikácií naraz, citujúc zdroje v amerických spravodajských službách.


 

 

Podľa The Wall Street Journal sa incident stal koncom mája – začiatkom júna, ponorka bola v lodenici neďaleko mesta Wu-chan, ale z neznámeho dôvodu sa potopila. Nie sú k dispozícii žiadne informácie, či bola na palube posádka, jadrové palivo a balistické rakety, takže o zranených alebo mŕtvych nie je nič hlásené.

 

 

Britské vydanie agentúry Reuters túto informáciu potvrdzuje. Podľa agentúry hovoríme o najnovšej čínskej jadrovej ponorke triedy Zhou – vedúcej ponorke série, ktorú postavila spoločnosť China State Shipbuilding Corp. v lodenici Wuachang. Podľa satelitných snímok bola táto jadrová ponorka naposledy videná koncom mája na rieke Jang-c’-ťiang, začiatkom júna pracovali žeriavy na kotvení ponorky a snažili sa ju zdvihnúť zdola.

 

 

Nie je prekvapujúce, že čínske námorníctvo sa snaží zakryť skutočnosť, že jeho nová, prvá útočná ponorka s jadrovým pohonom sa potopila na móle. Okrem zjavných otázok o štandardoch výcviku a kvalite vybavenia incident vyvoláva hlbšie otázky o vnútornej zodpovednosti a dohľade nad čínskym obranným priemyslom, ktorý je už dlho sužovaný korupciou – publikácia cituje slová hovorcu Pentagonu. Čínske úrady sa k publikáciám nevyjadrili a hovorca čínskeho veľvyslanectva v Spojených štátoch uviedol, že nemajú žiadne informácie o žiadnom incidente týkajúcom sa jadrových ponoriek čínskeho námorníctva.

 

 

Po 40. rokoch Čína uskutočnila skúšobný štart medzikontinentálnej balistickej rakety na plný dolet

V stredu ráno raketové sily Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády vykonali testovací štart medzikontinentálnej balistickej rakety (ICBM), podľa viacerých západných médií s tým, že ide o prvé verejné odpálenie takejto rakety Čínou. Raketa s cvičnou hlavicou bola odpálená z čínskeho ostrova Hainan v Juhočínskom mori a bezpečne dopadla na otvorené vody v južnom Tichom oceáne neďaleko ostrovov Francúzskej Polynézie. Peking poznamenal, že “vopred informoval dotknuté krajiny” a že podujatie nebolo namierené proti žiadnej krajine.

 

 

Aj keď model rakety nie je pomenovaný, podľa niektorých odborníkov samozrejme hovoríme o medzikontinentálnej balistickej rakete DF-41, určenej okrem iného na dopravu jadrových hlavíc. DF-41 je čínska raketa s najdlhším doletom, ktorá má podľa otvorených zdrojov dolet 12 000 až 14 000 kilometrov. Sú schopné dosiahnuť rýchlosť až 25 Machov (viac ako 30 000 km/h) a môžu niesť až desať jadrových hlavíc. Analytici poznamenávajú, že Čína naposledy vypustila ICBM na plný dostrel pred viac ako 44 rokmi – v máji 1980, keď bola odpálená raketa DF-5. Čína má v prevádzke viac ako 500 jadrových hlavíc a Pentagon odhaduje, že tieto čísla by sa mohli do roku 2030 zvýšiť na 1 000 hlavíc.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov