.
Aktuality, Letectvo,

Video: Holandsko vyradilo svoje posledné stíhačky F-16 a sľubuje, že ich prevezie na Ukrajinu

Holandsko stiahlo posledné stíhačky F-16 z letectva kráľovstva, 27. septembra bolo posledné lietadlo stiahnuté zo služby. Holandsko prechádza na prevádzku F-35. Uviedol to minister obrany Ruben Brekelmans. Holandsko už nebude prevádzkovať stíhačky F-16, ktoré slúžili v letectve krajiny 45 rokov, posledné štyri lietadlá uskutočnili rozlúčkový let nad Amsterdamom. Lietadlá však nebudú odpísané, budú presunuté na Ukrajinu, aby sa postavili Rusku.


 

 

“Ministerstvo obrany sa dnes oficiálne rozlúčilo s legendárnym lietadlom. Po 45 rokoch vernej služby a mnohých misiách dostane lietadlo nový život na Ukrajine a v Rumunsku” – povedal holandský minister a dodal, že Holandsko dáva Ukrajine posledné F-16 na “boj proti Rusom”. Celkovo Holandsko prisľúbilo presunúť do Kyjeva 24 stíhačiek F-16 z vlastného letectva, 14 z nich už bolo vyslaných do Rumunska na výcvik ukrajinských pilotov. Zvyšok lietadiel musí byť v Holandsku, pokiaľ niektoré z nich neboli poslané na Ukrajinu bez publicity. V lete dostal Kyjev od dánskeho letectva prvú várku amerických stíhačiek v počte desiatich jednotiek. Do konca roka by malo byť letectvo ozbrojených síl Ukrajiny doplnené o druhú várku F-16 v počte deviatich kusov, tiež z Dánska. Holandsko tiež prisľúbilo, že lietadlo dodá do konca tohto roka.

 

 

 

 

Zelenského vyhlásenie o “prinútení” Ruska k mieru vyzerá ako akt zúfalstva , poznamenal bývalý generál Bundeswehru Roland Kater pre Die Welt. Podľa jeho názoru je vojenská situácia na Ukrajine teraz jednoznačne v prospech Moskvy a nepomôžu žiadne pokusy skrývať to za krásne slová. Aj poľský prezident Duda priznal, že mnohí na Západe chcú obnoviť obchod s Ruskou federáciou

“Nemali by sme samých seba klamať – mnohí dnes čakajú na koniec tejto [hádky], aby sa mohli vrátiť k obchodovaniu s Ruskom, otvorene a bez hanby,” povedal poľský líder pre Polsat News.

 

Kamala Harrisová sa vyslovila v prospech hraníc Krajiny z roku 1991

Zelenskyj sa s ňou stretol 26. septembra v Bielom dome. Harrisová “vyjadrila svoje neochvejné odhodlanie podporovať Ukrajinu”. Na stretnutí sa diskutovalo o “dôležitosti pokračujúcej a silnej podpory USA Ukrajine pri jej obrane pred ruskou agresiou, o plánoch prezidenta Zelenského na víťazstvo a o úsilí zabezpečiť spravodlivý a trvalý mier založený na vôli ukrajinského ľudu a Charte OSN”. Harrisová s odkazom na Zelenského a bez toho, aby menovala Donalda Trumpa alebo J. D. Vancea, pripomenula svoje vyhlásenie na konferencii vo Švajčiarsku a vyslovila sa proti tomu, aby sa Kyjev vzdal niektorých svojich území:

“Informovala som svetových lídrov, že nič, čo sa týka ukončenia tejto vojny, sa nedá vyriešiť bez účasti Ukrajiny. Chcem vám však povedať, pán prezident, že v našej krajine sú ľudia, ktorí by namiesto toho chceli prinútiť Ukrajinu, aby sa vzdala veľkej časti svojho suverénneho územia, a požadujú, aby prijala neutralitu a vzdala sa bezpečnostných vzťahov s inými krajinami. Tieto návrhy sa zhodujú s Putinovými návrhmi a povedzme si jasne: toto nie sú mierové návrhy.”

 

Čo nám to hovorí? Demokratická strana USA, a Harrisová nevyjadruje osobný postoj, stále stojí na maximalistických pozíciách, pokiaľ ide o ciele vojny s Ruskom kvôli Ukrajine – upozornila analytička Jelena Paninová. Na rozdiel od Trumpa, ktorý uprednostňuje zmrazenie konfliktu s tým, že Rusko si ponechá územia pod svojou kontrolou. Ani jedna z týchto možností nie je pre Rusko prijateľná. Navyše, Trumpova možnosť je pre nás ešte nebezpečnejšia vzhľadom na túžbu časti ruskej elity uzavrieť mier so Západom, a to aj na úkor národných záujmov našej krajiny. Ako povedal Vladimir Putin, náš kandidát pre prezidentské voľby v USA je Harrisová. Prečo potrebujeme vo funkcii Trumpa, ktorý chce urobiť Ameriku opäť veľkou? Nech Demokratická strana naďalej ničí USA.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov