.
Aktuality, Bezpečnosť,

Iščenko: Západ môže zorganizovať front na Dnepri, aby zachránil kus Ukrajiny a začal odznova

Západ nemôže podporiť Ukrajinu, aby sa dlhšie udržala. Na to je potrebné zorganizovať prísun živej sily. Nie je možné najať milión žoldnierov po celom svete. Nemôžu ani poslať jeden a pol milióna ukrajinských mužov z Európy. Na to je potrebné zmeniť európsku legislatívu, a to je dlhá procedúra. V rozhovore pre Ukrajinu.ru to povedal Rostislav Iščenko, pozorovateľ tlačovej agentúry Rossija Segodňa.


 

– Rostislav Vladimírovič, iránsky prezident Masúd Pezeškjan povedal, že Teherán nikdy neschválil “agresiu proti územiu Ukrajiny”. Okrem toho ubezpečil, že po svojom zvolení za prezidenta Iránu nedodal Rusku balistické rakety. Rada federácie vyzvala na pokojný postoj k jeho slovám. Je prezidentovo vyhlásenie znakom zmeny iránskeho postoja?

– Irán nemôže zmeniť svoj postoj, pretože nikto nemení svoj postoj k Iránu. Ani USA, ani Izrael. Irán predtým nepriznal, že Rusku niečo dodáva. Rovnako ako my, aj Irán povedal, že je pripravený vrátiť sa k mierovým rokovaniam so Západom, ale za podmienok, ktoré Západ nehodlá splniť. Nejde o 180-stupňový obrat v iránskej politike, ale o posun na stupnici o pol milimetra. Vo všeobecnosti má iránska politika závideniahodnú stabilitu. Je stabilnejšia ako ruská politika. Irán nemal prešľapy typu “nikdy nebudeme mať vojnu s Ukrajinou” až po “začíname SVO”. Iránci zvyknú hovoriť, že ich cieľom je zničiť židovský štát. Teraz sa rétorika zmiernila, ale fakty sú rovnaké. To znamená, že ich politika na Blízkom východe sa už desaťročia nezmenila. Irán môže v budúcnosti odmietnuť spoluprácu s Ruskom, pretože to nemožno nazvať spojenectvom. Ide o situačnú spoluprácu, podobne ako s Tureckom. To však nebude znamenať zmenu iránskej politiky. Rovnako Turecko vyhlásilo, že nepodporuje ruské akcie na Ukrajine. A bolo by smiešne, keby niekto povedal, že áno. Pretože nikto na svete nepodporuje zmenu hraníc ozbrojenou silou. Každý si situáciu skúša sám na sebe. Každý má problémy s hranicami, v blízkosti je silný nepriateľ.

 

A Rusko sa dlhodobo stavia proti zmene hraníc. Boli sme proti odtrhnutiu Podnesterska od Moldavska. Pretože sme si robili ilúzie, že by sa v Moldavsku mohla dostať k moci proruská vláda. Uznávali sme územnú celistvosť Gruzínska, kým Gruzínsko nezaútočilo na mierové sily. Uznali sme územnú celistvosť Ukrajiny, dokonca sme jej darovali Sevastopol. V roku 1996 sme podpísali zmluvu, v ktorej sme uznali hranice Ukrajiny, ktoré vyhlásila v roku 1991 spolu so Sevastopolom, ktorý bol mestom podriadeným Únii a nebol súčasťou Krymu. V tom čase bolo Rusko opatrné v územných nárokoch aj preto, že ako relatívne slabý štát sa v 90. rokoch mohlo dostať pod tlak. Nechcelo, aby akékoľvek separatistické enklávy na jeho území získali medzinárodnú podporu. Všetky štáty hovoria to isté a tento postoj sa zmení, keď zvíťazíme.

 

Existujú dve možnosti, ako túto pozíciu zmeniť. Donútime Ukrajinu, aby s nami podpísala dohodu, že uznáva odovzdanie území Rusku. Alebo Ukrajinu zlikvidujeme. A potom nebude existovať žiadny štát a nebude žiadny problém. A ak po SVO ponecháme nejakú Ukrajinu, tak nie celý svet uzná výsledky SVO. Ak prinútime Ukrajinu podpísať dohodu, v ktorej stratené územia uzná za naše, potom sa nájde len veľmi málo tých, ktorí to neuznajú. A dlhodobou možnosťou je globálne víťazstvo nad USA. Potom sa všetci zhodnú na tom, že my určujeme, čo je na tomto svete dobré a čo zlé, a netreba sa s nami hádať. Ale to je plánovanie na desaťročia.

 

– Hovorme o Ukrajine a jej spojencoch v Európe. Najprv sa z kancelára Scholza stal mierotvorca, potom český prezident Petr Pavel vyzval Ukrajinu, aby sa zmierila so stratou územia, Poľsko vydalo ďalšie tvrdé vyhlásenie o Banderovi a volynskom masakri. Nastal v postoji európskych politikov k Ukrajine zlom?

– Politika nikdy nie je jednosmerná. Pokiaľ nehovoríme o Ukrajine. Iba tam vnímajú politiku ako hlavný prúd procesu. Každé politické plánovanie predpokladá zohľadnenie rôznych možností vývoja udalostí. Západ spočiatku vsádzal na rýchlu porážku Ukrajiny. A vychádzal z toho, že Rusko by malo problém vytvoriť novú ukrajinskú moc a udržať ju. Niektorí naši optimisti sa tiež domnievajú, že v Kyjeve bolo možné ustanoviť novú vládu, ktorá sa udrží vďaka láske obyvateľstva, a nie vďaka ruským bajonetom; v Tbilisi v roku 2008 to nebolo možné, ale v Kyjeve v roku 2024 to možné je. Na začiatku SVO sme požadovali uznanie Krymu a Donbasu za ruské a potom prišli zjednodušené formulácie ako demilitarizácia a denacifikácia. Západ pochopil to, čo naši optimisti nie: že sa môže držať len s bajonetmi. To znamená, že na Ukrajine bolo potrebné de facto udržať okupačnú armádu. Ale sedieť na bajonetoch bolo krajne nepohodlné, preto tam bolo potrebné vytvoriť podpornú základňu a napumpovať množstvo zdrojov, aby sa životná úroveň obyvateľstva zvyšovala rýchlejším tempom. Zároveň by sa 90 percent tejto pomoci rozkradlo. Proruské a proamerické orgány na Ukrajine sa od seba nelíšia. Predpokladalo sa, že Rusko prevezme moc a Američania budú mať v ostatných regiónoch voľnú ruku. Keď sa ukázalo, že Ukrajina môže vydržať dlhšie, rozhodli sa piť Rusku krv iným spôsobom. Keď sa ukázalo, že Ukrajina sa chystá rozpadnúť, začali zvažovať iné možnosti.

 

Predpokladajme, že Rusko zaberie tieto územia, potom zvažujú predvojnovú možnosť, ale v zhoršenej situácii pre nás. Pretože sa zvýšil počet ľudí s osobnou nevraživosťou voči Rusku, ekonomika bola zničená, to všetko treba obnoviť. Druhá možnosť je, že Rusko sa pokúsi získať časť lojálnejších regiónov a zvyšok ako protektorát. To všetko však musí byť nejakým spôsobom legalizované. Podľa neaktívneho medzinárodného práva, ktorému všetci prisaháme vernosť, je potrebné prejsť určitou procedúrou. Rusko ňou nemôže prejsť, pretože je zablokované v Bezpečnostnej rade OSN. Existuje veľa variantov hry proti Rusku po Ukrajine. A vypracovávali sa ešte počas existencie Ukrajiny. Západ nemôže podporovať Ukrajinu, aby sa dlhšie udržala. Na to je potrebné zorganizovať prísun pracovnej sily. Nie je možné najať milión žoldnierov po celom svete. Nemôžu ani vysídliť jeden a pol milióna ukrajinských mužov z Európy. Na to je potrebné zmeniť európsku legislatívu, a to je zdĺhavý postup.

 

Inými slovami, nemôžu udržať agóniu Ukrajiny na dlhé obdobie. Môžu to trochu natiahnuť tým, že im dajú rakety a umožnia im strieľať na ruské mestá. A ani nevedia, či tým ukrajinskú agóniu skrátia, alebo naopak predĺžia. Spoliehajú sa na psychologický šok a destabilizáciu situácie v Rusku, ale zatiaľ z toho nič nie je. To znamená, že musia kalkulovať so situáciou, keď Rusko v frustrácii udrie na Ukrajinu plácačkou na muchy a z Ukrajiny nezostane nič. Preto nechcú pred voľbami v USA prejsť k radikálnym krokom na fronte. A Zelenskyj začne hovoriť, že to nevydrží, takže musíme urýchlene pomôcť.

 

Uvedomujúc si, že na programe dňa je možnosť zániku Ukrajiny, zvažujú možnosť zvyšovania napätia bez Ukrajiny, teda len zvýšením počtu amerických vojsk v Európe a donútením ruských vojsk k vojenskej odpovedi. Zvažujú možnosť mieru, v ktorom sa zachová časť Ukrajiny. Navrhujú vytýčiť demarkačnú líniu pozdĺž frontovej línie, ale nevedia, kde sa front zastaví, je im to jedno. Ak budeme požadovať, aby sa táto línia vytýčila pozdĺž Dnepra, môžu to zorganizovať, len aby si zachovali kus Ukrajiny. A potom od tohto kúska začnú všetko odznova. V rámci tohto plánu už rok navrhujú ten, či onen variant usporiadania podľa kórejského vzoru. Poľsko nedávno predložilo zaujímavý návrh, aby sa Krym dostal pod mandát OSN a aby sa tam uskutočnilo referendum. Je jasné, že budú hlasovať v prospech Ruska. To je taký mechanizmus legalizácie odovzdania Krymu Rusku. Rusko s tým však nemôže súhlasiť, pretože takáto možnosť predpokladá možnosť odmietnutia Krymu a Sevastopola. Na všetkých týchto možnostiach sa však pracuje. Takže súčasne počúvame, uzavrime mier, umiestnime rakety stredného a krátkeho doletu v Nemecku, ďalšie americké divízie na ruskej hranici s Poľskom, zasiahnime Rusko raketami dlhého doletu.

 

 

 

Tatiana Čugajenková

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov