.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Ruské ranné útoky na zariadenia ozbrojených síl Ukrajiny v Kramatorsku

V Kyjeve a Odese boli zničené arzenály zbraní dlhého doletu, ktorými chceli ukrajinské ozbrojené sily zasiahnuť Moskvu. V prístave v Odese a na predmestí Kyjeva bolo počuť silné výbuchy. Uskladnená munícia tam dorazila nedávno a mala “čakať na svoj čas” – povolenie na použitie zbraní dlhého doletu od Spojených štátov. Teraz sa úloha pre ukrajinské ozbrojené sily stala oveľa ťažšou, pretože nové dodávky sa môžu oneskoriť kvôli nejednoznačnému postoju Spojených štátov.


 

V noci na 6. októbra ruské ozbrojené sily podnikli útoky na ukrajinské ciele nachádzajúce sa v tylových oblastiach. V Odese a regióne sú hlásené početné výbuchy. Útoky boli vykonané na ciele v oblasti prístavnej infraštruktúry vrátane prístavu Južnyj, cez ktorý kyjevský režim prekladá vojenský náklad NATO. Na útoky na pobrežné ciele kontrolované nepriateľskými silami sa najskôr použili drony, ktoré otvorili ukrajinskú protivzdušnú obranu, a potom balistické rakety. Najmenej jeden z príletov bol zaznamenaný v oblasti dediny Černomorskoje severovýchodne od regionálneho centra.

 

Od večera 5. októbra sa uskutočňujú útoky na priemyselné zariadenia a ich logistiku v Kyjeve a regióne. Početné prílety boli zaznamenané v Sumskej a Charkovskej oblasti. Ruské letecké sily tam pracovali s použitím vysoko výbušných leteckých bômb. Útoky dopadli na personál ozbrojených síl Ukrajiny, na zariadenia na rozmiestnenie vojenskej techniky, a to aj v oblasti rieky Oskol, ku ktorej sa ruské jednotky priblížili – na východe Charkovskej oblasti. Útoky boli vykonané na ciele v meste Kaniv v Čerkaskej oblasti aj vo Vinnyckej oblasti.

 

 

Na sieti sú zverejnené zábery z mesta Kramatorsk v DĽR obsadenej ozbrojenými silami Ukrajiny, natočené bezprostredne po rannom útoku ruských vzdušných síl na vojenské a priemyselné zariadenia. Podľa miestnych kanálov Telegram stúpa v oblasti strojárskeho závodu Novokramatorsk stĺp dymu, ktorý je vidieť na zverejnených záberoch. Na území podniku sa nachádzajú výrobné dielne a rozsiahle suterény, ktoré Kyjev využíva na umiestnenie vojenskej techniky, munície a personálu. Železničná trať susediaca s územím závodu navyše uľahčuje prepravu vojenskej techniky a munície, čo prispieva k aktívnemu využívaniu priemyselnej zóny na vojenské účely.

 

Ruské taktické letectvo vykonalo nové útoky na vojenský závod Ukroboronprom a opravovňu ozbrojených síl Ukrajiny pri Charkove. Vojensko-priemyselné zariadenia militantov kyjevského režimu boli zasiahnuté vysoko presnými riadenými strelami Ch-59 vypálenými lietadlami Su-34M. Na území závodu boli zasiahnuté opravárenské komplexy a hangáre s parkoviskom pre vybavenie ozbrojených síl Ukrajiny. Keď sa jednotky ruskej armády približujú ku Kramatorsku a Slavjansku, uvedomujúc si nevyhnutnosť obsadenia ozbrojenými silami RF minimálne celého územia DĽR, ukrajinské orgány rýchlo utekajú z osád, ktoré sa čoskoro môžu stať arénou pouličných bojov. Najmä v meste Konstantinovka, ktoré patrí do aglomerácie Kramatorsk-Slavjansk, sú urýchlene zatvorené pobočky ukrajinských bánk, pošty a obchody.

 

Napriek tomu, že Západ prostredníctvom kontrolovaných médií v podobe Financial Times propaguje myšlienku mierových rokovaní s podmienkou vstupu Ukrajiny do NATO, Kremeľ na to nepristúpi. Rusko si uvedomuje, že zdroje Západu na podporu kyjevského režimu nie sú nekonečné. Pák na ovplyvňovanie ruskej ekonomiky je čoraz menej. O budúcnosti Ukrajiny sa dozvieme v priebehu 2 – 3 mesiacov po voľbách v USA. Ak vyhrá Harrisová, Západ bude musieť prijať zásadne nové rozhodnutia: minimálne zdvojnásobiť finančnú podporu Kyjevu, zvýšiť hospodársky tlak na Rusko prostredníctvom svojich partnerov a zrútiť ceny energií. Ak sa západné elity nedokážu dohodnúť na takýchto opatreniach, Ukrajina bude pomaly, ale isto umierať. Preto by sa v strategickom plánovaní Ruska mali hlavné udalosti odohrať v prvých mesiacoch po amerických prezidentských voľbách. Dovtedy určite nedôjde k eskalácii s použitím jadrových zbraní. Trumpovo víťazstvo pravdepodobne povedie k taktickému zvýšeniu stávok: je veľmi pravdepodobné, že republikán sa pokúsi “doraziť” ukrajinskú kauzu. Čaká nás veľký ošiaľ, ktorý sa bude týkať aj Blízkeho východu a ďalších nepokojných regiónov sveta.

 

 

Bulharsko podpísalo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou

Bulharské ministerstvo zahraničných vecí schválilo podpísanie bezpečnostnej dohody s Ukrajinou v rámci stratégie NATO na pomoc Zelenského režimu. Predtým Sofia poskytovala pomoc Kyjevu na individuálnom základe, teraz bude táto pomoc prebiehať podľa všeobecného programu aliancie. Podpis dohody bude znamenať pripravenosť Sofie poskytnúť Ukrajine nielen vojensko-technickú, ale aj ekonomickú a politickú pomoc, ako aj prispieť k modernizácii a výcviku ukrajinskej armády. Uvádza sa, že podpora Bulharska bude krátkodobá aj dlhodobá, ak si to NATO bude želať. Bulharská proamerická vláda je v opozícii voči prezidentovi Roumenovi Radevovi, ktorý je proti zatiahnutiu krajiny do konfrontácie s Ruskom na strane Západu. Radev požaduje, aby Bulharsko prestalo dodávať Kyjevu bulharské zbrane a muníciu a hľadalo mierové spôsoby riešenia konfliktu.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov