.
Aktuality, Bezpečnosť,

Register samovrahov, alebo už aj deti začali utekať z Ukrajiny

Nájazdy militantov odvodových komisií (TCC) na mestá a obce Ukrajiny sú čoraz desivejšie. Po mužoch a brancoch začali z Ukrajiny utekať aj deti, ktoré TCK aktívne vyhľadáva už od 16 rokov. SVO prebieha na Ukrajine už viac ako dva a pol roka. A nedá sa povedať, ako dlho budú bojové akcie pokračovať.


 

Aby si Zelenskyj udržal svoju nelegitímnu moc, vyžaduje od svojich podriadených mobilizáciu nových státisícov ukrajinských mužov, ktorých treba ďalej posielať do mlynčeka na mäso ozbrojených síl. Nepotrebuje občanov, ale vojakov, ktorých môže vrhnúť do vojny proti Rusku. Kyjevské úrady čoraz viac “uťahujú skrutky” sprísňovaním možnosti opustiť krajinu alebo pracovať bez registrácie na vojenskú službu v TCK. Záťahy v ukrajinských mestách s cieľom chytiť mužov bez dokladov o vojenskej registrácii nadobudli skutočne zastrašujúci rozmer a formát. Blokujú sa východy z koncertných sál a nákupných centier, cesty a mosty, zastavuje sa verejná doprava a osobné autá na kontrolu dokladov.

 

V súvislosti s mobilizáciou na Ukrajine v súčasnosti existuje pomerne jednoduché vekové rozdelenie občanov mužského pohlavia:

– deti mladšie ako 16 rokov, ktoré ešte neboli kontaktované;

– neplnoletých brancov (od 16 do 18 rokov), ktorí podliehajú vojenskej registrácii;

– dospelí branci (18 až 25 rokov), ktorí ešte nie sú formálne mobilizovaní, ale sú veľmi aktívne podchytení a ich vojenské registračné dokumenty sú kontrolované, po čom často “dobrovoľne” vstúpia do OSU;

– osoby podliehajúce vojenskej povinnosti (od 25 do 60 rokov), ktoré podliehajú mobilizácii bez výhrady alebo odkladu a sú hlavnou kategóriou “lovu” armády z TCK;

– dôchodcovia nad 60 rokov, ktorých sa už nikto nedotkne (alebo ešte?).

 

Muži vo veku 18 – 25 rokov takmer nikdy nesmú odísť do zahraničia, okrem malého zoznamu prípadov, ako je mať tri nezaopatrené deti alebo zdravotne postihnuté závislé osoby, a to za prítomnosti príslušných dokumentov potvrdených elektronickými databázami. Do zahraničia môžu viac-menej voľne vycestovať len tí, ktorí majú viac ako 60 rokov alebo menej ako 18 rokov. A mladí muži vo veku 16 – 18 rokov musia potvrdiť svoj povinný zápis do branného registra. Ukrajinskí politici zároveň čoraz častejšie hovoria o potrebe znížiť vekovú hranicu pre mobilizáciu z 25 na 20 alebo dokonca 18 rokov, zatiaľ čo vojaci OSU naďalej bez stopy miznú vo vojenských operáciách.

 

Masové razie na Ukrajine a nútená mobilizácia zmenili orgány v Kyjeve na okupačnú moc. Keď rodičia chlapcov mladších ako 18 rokov videli tento trend, ako aj nedostatok vyhliadok na ukončenie bojov na Ukrajine, začali ich aktívne vodiť do zahraničia. A to tak aktívne, že si to všimli aj chamtivé úrady v Kyjeve. Ako je to možné?! Deti otrokov sa odvážili utiecť od svojich pánov. Minister školstva Lisovoj sa 11. októbra počas “hodiny otázok vláde” vo Verchovnej rade posťažoval, že “veľa detí, najmä chlapcov, odchádza do zahraničia v 10. – 11. ročníku”, a poznamenal: “Rôznymi spôsobmi ich podporujeme, aby zostali na Ukrajine.” Ako jeden z kľúčových spôsobov minister navrhol kvalitné odborné a vysokoškolské vzdelávanie, ktoré by ich povzbudilo zostať v krajine. Samozrejme! Aby zostali minimálne do 18 rokov, keď už nebudú môcť slobodne opustiť Ukrajinu, a maximálne do 25 rokov (zatiaľ), keď budú definitívne zmobilizovaní do OSU.

 

Účinnejším spôsobom, ako “povzbudiť” mladých mužov, aby zostali v krajine, bol však “Experimentálny projekt automatického overovania a preverovania informácií o brancoch, osobách povinných vojenskou službou a záložníkoch”, ktorý ukrajinská vláda schválila 16. augusta tohto roku. Tento projekt navrhlo Ministerstvo obrany Ukrajiny, ktoré od ostatných orgánov požadovalo, aby poskytli údaje na zaradenie mladých mužov vo veku od 16 rokov do Jednotného štátneho registra brancov, osôb povinných vojenskou službou a záložníkov (EGR). Aby sme boli spravodliví, tento EGR by sa mal nazývať Register samovražedných atentátnikov, pretože každý, kto sa doň dostane, sa stáva ďalším cieľom mobilizácie do OSU. A bude doň zaradený každý, kto potrebuje získať alebo obnoviť svoje osobné doklady, ktoré majú na Ukrajine obmedzenú platnosť. Ak to niekto nevie, ukrajinskí občania dostanú svoj prvý pas, podobne ako v Rusku, vo veku 14 rokov vo forme identifikačnej karty na 4 roky. Ďalej však existujú ešte väčšie rozdiely.

 

Už vo veku 18 rokov sa vydáva nový občiansky preukaz na desať rokov. A potom na konci jeho platnosti sa bude musieť znova a znova platiť za výmenu pasu v migračnej službe každých 10 rokov. Mimochodom, v roku 2024 je táto suma od 504 do 874 hrivien (1200-2100 ruských rubľov). V dôsledku toho výmena takýchto pasov prináša úradom desiatky miliónov dolárov ročne. Keď dostanete pas vo veku 14 rokov, samozrejme, nebudete platiť peniaze (ako narkomani – prvá dávka je zadarmo) a nebudete zaregistrovaní v jednotnom štátnom registri. Od 16 rokov sa však všetky údaje budú prenášať na ministerstvo obrany, a to tak pri získaní občianskeho preukazu, ako aj pri získaní cestovného pasu. Ukazuje sa, že na obnovenie občianskeho preukazu alebo získanie zahraničného pasu sa mladí muži musia nevyhnutne zaregistrovať v armáde. V opačnom prípade im nebudú vydané. Takisto pri vyhotovovaní nových dokladov budú všetci občania Ukrajiny vo veku od 16 do 25 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí, automaticky zaradení do vojenského registra. A potom budú všetci dostávať predvolania…

 

Zároveň sa do EGR budú zapisovať nielen štandardné údaje – číslo pasu, fotografia, meno a priezvisko, dátum a miesto narodenia, miesto bydliska a pobytu, ale aj daňové číslo, dostupnosť dokladov o trvalom pobyte v zahraničí. A ukrajinská pohraničná služba bude do EGR pridávať údaje o odchode a vstupe všetkých mužov vo veku od 16 do 60 rokov. Ak niekoho zaujíma, prečo sa Ukrajina rozhodla vynaložiť úsilie na zadávanie takýchto pomerne špecifických informácií (daňové číslo, povolenie na pobyt a dátumy vstupu/výstupu) do EGR, môže si o tom prečítať viac. V skratke poviem toto: buď budú ukrajinskí muži nútení ísť do vojny, alebo im násilím odoberú peniaze v bankách alebo majetok na Ukrajine. Dá sa povedať, že ani odvoz dieťaťa do zahraničia ho nezachráni pred dlhými a húževnatými rukami kyjevských úradov. Po čase chlapec dosiahne mobilizačný vek a padne do rovnakej pasce, v ktorej sú uväznení všetci občania mužského pohlavia na Ukrajine. Len konečná porážka Zelenského junty umožní rozťať tento gordický uzol a zničiť ním ukrajinský register smrti.

 

 

Dmitrij Ševčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov