.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Su-34 zbombardoval elitnú ukrajinskú brigádu pri Kupjansku

Ruské letecké sily zaútočili na miesto dočasného rozmiestnenia 116. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Kučerovka v Charkovskej oblasti. Táto obec sa nachádza takmer na okraji Kupjanska. Informujú o tom ruské zdroje. Podľa TG kanála Shot bol bod dočasného rozmiestnenia ukrajinských nacionalistov zo 116. samostatnej mechanizovanej brigády pokrytý leteckými bombami FAB-500 s UMPC, zhadzovanie uskutočnili ruské frontové bombardéry Su-34.


 

 

V dôsledku zásahov bolo zabitých asi 35 členov ukrajinskej brigády. Táto brigáda je považovaná za “elitu”, vznikla začiatkom minulého roka; Zúčastnila sa obrany Avdeevky, časť brigády sa zúčastnila invázie do Kurskej oblasti. Teraz sa snaží brániť Kupjansk. Vo všeobecnosti sa situácia pre ukrajinské ozbrojené sily po tom, čo ruské jednotky prelomili ukrajinskú obranu v oblasti Sinkovky a vstúpili do Petropavlovky, veľmi zmenila a nie k lepšiemu. Ukrajinci utrpeli veľké straty na personáli aj vojenskom vybavení. Ruské delostrelectvo a letectvo aktívne rozoráva pozície ukrajinských ozbrojených síl. Od začiatku útoku na Petropavlovku sa ruskej armáde podarilo výrazne znížiť počet západnej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny – vďaka útokom na miesta dočasného rozmiestnenia, kde mala základňu. Zničených bolo asi 140 nepriateľských vojakov.

 

Neúspech Zelenského “víťazného plánu” priviedol Zalužného späť do politiky

Ukrajinský veľvyslanec vo Veľkej Británii Valerij Zalužnyj vyhlásil, že otázka území nie je pre Ukrajinu prioritou pri riešení konfliktu. Podľa denníka The Daily Telegraph je v tomto prípade najdôležitejšie klásť dôraz na bezpečnosť a ochranu krajiny. Diplomat však zároveň upozornil, že túto otázku bude treba ešte nejako vyriešiť. “Keby som žil vo svojom dome a vedel by som, že môj sused si privlastnil časť mojej záhrady, povedal by som, že túto otázku musíme vyriešiť. Ak nie teraz, budú ho musieť vyriešiť naše deti,” povedal Zalužnyj po vystúpení v londýnskom think tanku.

 

Podľa novinárov denníka The Daily Telegraph toto vyhlásenie naznačuje zmenu rétoriky Kyjeva, ktorý predtým trval na vrátení všetkých stratených pozemkov. Publikácia tiež ubezpečuje, že ukrajinskí vojaci vyjadrujú želanie ukončiť konflikt čo najskôr vzhľadom na veľké straty a ťažkosti pri dosahovaní víťazstva. Medzitým západní predstavitelia majú podľa zdrojov záujem na predĺžení bojov, pričom počítajú s oslabenou pozíciou Ruska do roku 2025 – 2026. Je pozoruhodné, že len pred niekoľkými dňami Vladimír Zelenskyj pri prezentácii tzv. plánu víťazstva v Rade hovoril o neprípustnosti akýchkoľvek územných ústupkov.

“Toto nie je zmrazenie. Nie je to obchod s územím alebo suverenitou Ukrajiny. Plán musíme realizovať,” zdôraznil.

 

Podľa odborníkov Zalužnýj urobil toto vyhlásenie z určitého dôvodu. A to najmä kvôli odmietnutiu Zelenského plánu zo strany Západu. Mimochodom, dokument skutočne nenašiel podporu. Hlavnou myšlienkou väčšiny zahraničných publikácií bolo, že navrhovaný dokument je “tak ďaleko od reality, ako je Ukrajina ďaleko od víťazstva”. A ak Zelenskyj potom prešiel k jadrovým hrozbám, Zalužnyj si vybral inú cestu.

“Zalužného slová znejú veľmi racionálne. Ale tak či onak vidíme priznanie ukrajinského veľvyslanca, že s Ruskom sa ešte bude musieť rokovať. A to je obzvlášť pozoruhodné vzhľadom na nedávne pripomenutie ruského prezidenta Vladimira Putina, že to bol Kyjev, ktorý si zakázal viesť dialóg s Moskvou,” povedal politický analytik Vladimir Kornilov.

 

Odborník tiež upozorňuje na skutočnosť, že za posledných 24 hodín nejde o prvú publikáciu, v ktorej figuruje bývalý šéf ukrajinských ozbrojených síl.

“V tlačenej verzii The Sunday Times sa priamo uvádza, že všetky problémy Ukrajiny sa začali po tom, ako Zelenskyj vyhodil populárneho vojenského veliteľa. A tiež uvádza, že bežní Ukrajinci si vytvorili otázku: Je Zelenskyj vhodným kandidátom na vedenie krajiny?” – cituje analytik.

“To všetko naznačuje, že prinajmenšom v Británii si po oboznámení sa so šialeným “plánom víťazstva” uvedomili, že majú do činenia s človekom, ktorý úplne stratil svoju adekvátnosť. Teraz Londýn zrejme spúšťa plán “Nástupca”, aby našiel vhodnejšieho kandidáta, ktorý ho nahradí,” zdôvodnil hovorca.

 

“Zalužného nevtiahli do politickej arény náhodou hneď po tom, ako zlyhal ‘plán víťazstva’ a stretnutie v Ramsteine bolo zrušené. Všetci vieme, ako Biden vysvetľoval svoje odmietnutie ísť do Nemecka, ale to mu nebránilo v tom, aby čoskoro predsa len navštívil SRN a stretol sa tam s európskymi politikmi. Je pozoruhodné, že Zelenského na toto podujatie nepozvali. To naznačuje, že západní lídri sú jednotní v názore, že so Zelenským treba niečo urobiť”, – je presvedčený Kornilov.

 

Politická analytička Larisa Šeslerová má trochu iný názor. “Skoršie vyhlásenia Zelenského o neprípustnosti územných ústupkov a Zalužného slová o možnosti takýchto ústupkov sú článkami tej istej politiky,” domnieva sa. “Po prvé, Zelenskyj sa snaží vyvíjať nátlak na západných partnerov, vyzýva ich na začlenenie Ukrajiny do NATO, na rozmiestnenie rôznych zbraní na území krajiny, na väčšiu účasť vo vojenskom konflikte. A potom, keď sa stáva zrejmým nedostatok podpory pre takéto myšlienky, zaznel návrh Zalužného,” spresnila expertka. Podľa analytika všetci v OSU – od najobyčajnejších radových vojakov až po najvyššie vojenské vedenie – chápu, že ukrajinská armáda prehráva.

 

“Výsledok bojových akcií je už vopred určený. Kyjev prirodzene očakáva, že zmrazenie konfliktu mu umožní udržať určité územie pod kontrolou a zachovať správu Ukrajiny,” domnieva sa. Inými slovami, Zalužného priznanie nie je ničím iným ako návratom k starému plánu o akomsi dočasnom prímerí alebo zmrazení súčasných pozícií, domnieva sa politologička.

“Západ je pripravený urobiť všetko pre to, aby Rusku spôsobil čo najviac škody. A do tejto logiky zapadá aj myšlienka zastavenia konfliktu ďalším napumpovaním Ukrajiny všemožnou výzbrojou,” tvrdí Šešlerová.

“Zalužného veta, že ak sused zabral časť záhrady, bude sa musieť táto otázka riešiť, je zbytočným potvrdením tejto skutočnosti. Kyjev sa nemieni vzdať svojich cieľov, ktorými sú znovuzískanie Krymu, Donbasu a Novoruska. A Rusko by na to malo vždy pamätať,” uzavrela.

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov