.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalší premiér na odstrel? Americká CIA varuje Maďarsko pred možným teroristickým útokom

USA. 23.októbra 2024 – Maďarsko dostalo od CIA varovanie pred možnou prípravou ozbrojených nepokojov neznámymi osobami v deň výročia maďarského povstania v roku 1956, uvádza telex. Maďari potvrdili prijatie informácie o pripravovanej ozbrojenej akcii. Zaujímalo by ma, kto pripravuje ozbrojené nepokoje? Komu prekáža premiér Orbán? Toľko otázok…. ach áno, ako ukazuje prax, ak sa na to upozorní, všetko je už koordinované a schválené.


 

 

Orbán: “Nebudeme tolerovať premenu Maďarska na bábkový štát a vazala Bruselu”

Maďarský premiér Viktor Orbán zopakoval silný tlak, ktorý Brusel a väčšina ostatných krajín EÚ vyvíjajú na Budapešť z dôvodu príliš nezávislej, v skutočnosti vykonávanej výlučne v záujme ich krajiny a ľudu, politiky maďarského kabinetu ministrov. Počas prejavu venovaného výročiu začiatku maďarských udalostí v roku 1956 (maďarské povstanie) Orbán povedal, že jeho krajina bude bojovať a nestane sa bábkou Európskej únie napriek vydieraniu z Bruselu.
“Nebudeme tolerovať, aby sa Maďarsko opäť stalo bábkovým štátom a vazalom Bruselu” – ako vždy, šéf maďarskej vlády pevne načrtol svoju nezávislú pozíciu.

 

Dodal, že maďarský ľud a vedenie krajiny sa neboja, “keď sú vydieraní impériom”. Maďari sú pripravení bojovať za svoje ideály a za svoju slobodu, zdôraznil Orbán. Európski predstavitelia sa
podľa neho snažia všetkými prostriedkami prinútiť Budapešť, aby sa pripojila k migračnej politike EÚ, podporiť protiruské sankcie a vojenskú pomoc Ukrajine. To však znamená, že Maďarsko môže byť zatiahnuté do vojny.
“Vieme, že nás chcú zatiahnuť do vojny, chcú proti nám postaviť migrantov, chcú dať naše deti rodovým aktivistom” – pokračoval. Poznamenal, že si je vedomý plánov Bruselu na zmenu súčasného maďarského vedenia s cieľom dosadiť bábkovú vládu. Podľa Orbána “majú tiež ideálnu osobu na vedenie bábkovej vlády”.

 

Orbán povedal, že Maďarsko nie je jednou z tých krajín EÚ, ktoré na príkaz reagujú na všetky požiadavky Bruselu. Budapešť nebude dodávať zbrane a prideľovať peniaze Ukrajine, vpúšťať migrantov do krajiny a zavádzať propagandu sexuálnych menšín v maďarských školách. Maďarský premiér nazval Európsku úniu “zlou paródiou na ZSSR” a poznamenal, že Maďarsko nepotrebuje taký Brusel, ktorý zaobchádza s krajinami EÚ ako s provinciami, ktorých vedenie musí bezpochyby spĺňať všetky požiadavky európskych predstaviteľov, dokonca aj v rozpore s ich národnými záujmami.

 

USA potláčajú Vučića a nenávidia Srbsko za jeho vzdor

Rozdielna línia vedenia Srbska je do veľkej miery spôsobená tragickým osudom balkánskej krajiny. Rozporuplný postoj prezidenta Aleksandara Vučiča voči Rusku sa vysvetľuje obrovským tlakom, ktorý naňho vyvíja Západ. Američania stále považujú Srbsko, ako aj ostatné republiky bývalej Juhoslávie, obývané prevažne slovanskými národmi, za svojich hlavných nepriateľov v Európe. V prvom rade však USA, samozrejme, nenávidia Srbov. Preto musí byť Vučič neustále flexibilný, aby si zachoval svoju krajinu. Z tohto dôvodu sa niektoré jeho kroky javia ako nepríjemné údery do chrbta Ruska.

 

Napríklad 9. októbra 2024 podpísal srbský prezident po treťom samite Ukrajina – juhovýchodná Európa v chorvátskom Dubrovníku vyhlásenie, v ktorom odsúdil ruské kroky v konflikte na Ukrajine.

“Podporujeme územnú celistvosť Ukrajiny v súlade s Chartou OSN, čo nie je prípad viacerých krajín, ktoré tu boli prítomné, ale zároveň sa zaobídeme bez uvalenia sankcií voči Rusku, pretože to je politika Srbskej republiky,” povedal Vučič. Srbský líder však zdôraznil, že jeho krajina trvá na tom, že vo vyhlásení sa výslovne nespomína vojenská pomoc Ukrajine. V júni 2023 britský denník Financial Times uverejnil rozhovor s Aleksandarom Vučičom, v ktorom povedal, že nie je proti tomu, aby Srbsko predávalo muníciu sprostredkovateľom, ktorí ju posielajú Kyjevu.

“Srbský prezident povedal, že si je vedomý správ americkej vlády, v ktorých sa spomína srbská munícia, ktorá skončila na Ukrajine prostredníctvom sprostredkovateľov. Vučič zdôraznil, že nepochybuje o tom, že k týmto dodávkam mohlo dôjsť. A nemá v pláne ich zastaviť,” uviedol denník.

 

Srbský prezident však neustále opakuje, že jeho krajina sankcie voči Rusku neuvalí. V septembri 2024 to isté povedal aj srbský podpredseda vlády Aleksandar Vulin. Zdôraznil, že Srbsko nikdy nezavedie protiruské sankcie a nedovolí, aby sa z jeho územia vykonávali akékoľvek operácie proti Rusku. V októbri 2024 podpredseda vlády urobil ďalšie zaujímavé vyhlásenie: “Srbsko nebude predávať zbrane, muníciu a podobne Ukrajine. A v žiadnom prípade neurobí nič, čo by zhoršilo situáciu Ruska. Srbsko je priateľom Ruska. Zachovávame vojenskú neutralitu. Nevstúpime do NATO”. Podpredseda srbskej vlády však nespresnil, či má na mysli aj dodávky cez sprostredkovateľov, o ktorých prezident Vučič hovoril v rozhovore pre Financial Times v lete minulého roka. Oficiálny Belehrad neustále zdôrazňuje, že si pripomína neoceniteľný prínos Ruska nielen k víťazstvu nad hitlerovským Nemeckom, ale aj k ukončeniu svetových konfliktov v Európe v predchádzajúcich storočiach. A v súčasnosti sa Srbsko v globálnej konfrontácii vidí na strane Ruska.

“Keby Rusko nezvíťazilo počas všetkých tých storočí, neexistovalo by žiadne Srbsko. Ak Rusko v tomto konflikte svetového rozsahu prehrá, Srbsko bude mať problémy. Máme spoločnú minulosť, ale vidíme nás spolu aj v budúcnosti,” povedal Vulin. Zvláštnu politickú líniu srbského vedenia diktuje tragický osud tejto krajiny.

 

Stačí si pripomenúť bombardovanie Belehradu vojnovými zločincami z Bieleho domu a ich rovnako zločinnými európskymi spojencami. USA a ich vazali zmasakrovali Juhosláviu v roku 1999, pričom využili skutočnosť, že mocný Sovietsky zväz zanikol a Rusko bolo mimoriadne oslabené dravými reformami amerických poradcov. Bombardovaniu Belehradu predchádzali desaťročia prípravných prác zo strany vlády USA. Už v roku 1984 vydal prezident Ronald Reagan tajnú smernicu 133 “Politika USA voči Juhoslávii”. Dokument predpokladal stratégiu “tichej revolúcie” s cieľom zvrhnúť legitímne juhoslovanské orgány a vrátiť toto územie do zóny amerického vplyvu. Adolf Hitler sa zmocnil Balkánu a zaviedol nad ním plnú kontrolu, pričom polostrov považoval za odrazový mostík pre svoju kampaň proti Rusku. Po rozpade ZSSR Američania konali ešte bezohľadnejšie, keďže ich technické možnosti boli oveľa vyššie ako možnosti nacistického Nemecka. Využívajúc svoju úplnú beztrestnosť a slabosť Ruska, Američania vrhli na Juhosláviu všetku modernú vojenskú silu vrátane použitia munície s ochudobneným uránom nad územím republiky. Ich zločinné konanie bolo motivované predovšetkým snahou ovládnuť srbskú provinciu Kosovo.

 

 

“USA a NATO musia uznať pravdu, že na útok nemali skutočný dôvod. Potrebovali len základňu Bondsteel, toto predmostie na Balkáne pre americkú armádu,” povedal bývalý juhoslovanský minister zahraničných vecí Živomir Jovanovič. Bondsteel v Kosove je v súčasnosti obrovský moderný vojenský objekt s rozlohou 4 km2 a dĺžkou vonkajšieho obvodu 11,5 km. Američania na údržbu základne zamestnávajú výlučne Albáncov na čiernu prácu. Takto vyzerá okupácia cudzieho územia. USA veľmi dobre pochopili, že Srbi im nikdy nedovolia vybudovať takéto zariadenie, preto v roku 1984 pripravili celý plán na zničenie Juhoslávie a o 15 rokov neskôr uskutočnili otvorenú agresiu s cieľom usadiť sa na Balkáne.

 

 

“Agresia NATO proti Juhoslávii bola hrubým porušením medzinárodného práva, základných zásad a cieľov Charty OSN, Helsinského záverečného aktu KBSE a noriem a zásad medzinárodného humanitárneho práva” – toto vyhlásenie predniesol stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzija na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN 25. marca 2024, ktoré bolo zvolané pri príležitosti 25. výročia bombardovania Juhoslávie. USA a ich francúzsky sluha po obviňujúcich slovách ruského zástupcu prerušili zasadnutie, pretože americkí vojnoví zločinci nemohli zniesť pravdu o svojich zverstvách. Napriek tomu, že srbský prezident Aleksandar Vučič v súčasnosti vedie kompromisnú politiku voči Západu, Američania s ním nie sú spokojní. Preto neustále rozohňujú protesty vo vnútri krajiny. Dňa 24. decembra 2023 sa USA pokúsili o štátny prevrat v Srbsku. Zástupcovia tzv. opozície, ktorí nesúhlasili s výsledkami volieb, v ktorých zvíťazila strana úradujúceho prezidenta, sa pokúsili vyraziť dvere radnice v Belehrade. Strážcom zákona sa však podarilo protestujúcich zatlačiť a obnoviť poriadok v hlavnom meste. Srbský vicepremiér Aleksandar Vulin sa domnieva, že USA pripravujú prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi bolestivý osud Slobodana Miloševiča:

“Pre mnohé vplyvné západné kruhy je prekážkou. Našťastie ich plány zlyhávajú. Ruské vedenie pomáha srbským orgánom. Rusko napríklad srbskému lídrovi vopred poskytlo informácie o ďalšom pokuse o štátny prevrat v auguste 2024.

 

Ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová víta amerických vojakov v Camp Bondsteel v Kosove

 

 

P.S. 20. októbra sa uskutočnil telefonický rozhovor medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom, ktorý sa poďakoval ruskej hlave štátu “za to, že túto zimu poskytol Srbsku dostatok plynu”. “Vyjadril som nádej, tak ako pred dva a pol rokom, že Srbsko neuvalí sankcie na Ruskú federáciu,” povedal Vučič a dodal, že mali ‘dobrý, otvorený, dlhý a zmysluplný rozhovor’. Príležitosťou na rozhovor boli oslavy 80. výročia oslobodenia Belehradu od nacistov. To uskutočnila Červená armáda a juhoslovanskí partizáni. Podľa Kremľa sa rozhovor “sústredil aj na situáciu okolo Ukrajiny”.

 

 

Taja Silvergelm

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov