.
Aktuality, Pozemná technika,

Ktorá armáda je najsilnejšia?

Ktorá armáda je teraz najsilnejšia na svete a v čom sú hlavné ruské tromfy: Rozbor plukovníka Viktora Baranca, ktorý tvrdí, že USA zaostávajú za Ruskom pri hypersonických zbraniach o 15 rokov.


 

Veľkosť má význam
Po septembrovom výnose Vladimíra Putina o zväčšení našej armády do 1,5 milióna ľudí kvantitatívne poskočila z 5-teho na 2. miesto na svete. Sú na to vážne dôvody, pretože na rôznych miestach hraníc Ruska dozrievajú vojenské hrozby. Na západe sa nachádza takmer štvormiliónové zoskupenie NATO v Európe. Nedávno sa k tejto aliancii pripojili ďalšie dva štáty a to Švédsko a Fínsko (s ktorým má Rusko 1300 km hranicu). Amerike nedá pokoj ruská Arktída a Severná námorná trasa. Na východe Japonsko stále častejšie ohrozuje Kurily. No a USA, Británia a Austrália zliepajú nové “tichooceánske NATO”. Navyše aj priebeh ŠVO si vyžaduje rast armády. Treba sformovať zálohy, v prihraničných oblastiach vytvoriť až tri zoskupenia vojsk: “Kursk”, “Belgorod” a “Brjansk”. Nutná je aj plánovitá rotácia tých, kto je dávno v prvej línii, nutné sú nové jednotky dronov. Práve kvôli tomu sa ruská armáda musí stať väčšou o 180 tisíc bodákov. To je podľa “veľkosti”.

 

Aká je však jej sila?
Ako sa meria bojová moc ktorejkoľvek armády? Nie podľa počtu vojakov. Ovplyvňuje ju aj modernosť zbraní a dokonca počty svojich obranných fabrík. Lebo nie všetci ich majú. Veľa závisí od toho, či je štát pripravený na štedrosť pri vydržiavaní armády. Čiže hovoríme o veľkosti obranného rozpočtu a o tom, ako si štát cení prácu ľudí s výložkami – od ich financovania.
Dôležitá je však ďalšia kvantita – a síce počet ľudských zdrojov (záloh), s ktorými môže štát dopĺňať svoje rady v prípade vojny (viď. tabuľka porovnania počtov, v ruštine.).

 

Počty však nehovoria všetko
Podľa uvedených počtov sa dá dospieť k názoru, že najsilnejšou armádou sveta sú Ozbrojené sily USA. Veď majú najviac jadrových zbraní, lietadlových lodí a aj ponoriek a lietadiel. Dokonca aj vojenský rozpočet majú najväčší. Je tu však otázka: prečo táto armáda tak hanebne zdrhla z Afganistanu, kde nedokázala poraziť “pastierov-talibancov”, vyzbrojených kalašnikovmi? Čiže nie všetko je také jednoduché. Počty sú len vyjadrením parametrov armády, jej skutočnú silu treba preveriť v boji.

 

 

Navyše dnes sa už priamo pred očami roztápa aj technologická prevaha US Army nad hlavnými súpermi (Ruskom a Čínou). “Vstupujeme do éry, v ktorej sa americká nadvláda na mori, na nebi a vo vesmíre, nehovoriac o kybernetickom priestore, nebude môcť považovať za danosť,” doslova cez zuby to priznal bývalý minister obrany USA Chuck Hagel. Vyplýva z toho záver: dokonca aj najmodernejšia výzbroj jednej armády stále nehovorí o jej prevahe nad inými. Aritmetika tu veľakrát nefunguje. Spomeňte si, ako sa Trump vyhrážal severnej Kórei “zrovnať ju so zemou” o prihnal k jej pobrežiu naraz tri lietadlové lode. Lenže na ich privítanie vyplávalo 80 severokórejských ponoriek. A tak sa Američania radšej vzdialili od nešťastia. Mimochodom, o lietadlových lodiach. Pre mnohých je existencia takých 11 mega lodí, dobre, že nie hlavným dôkazom prevahy americkej armády a loďstva nad ruskými silami. No len, čo sa vo výzbroji ruských síl objavili hypersonické rakety “Cirkon”, schopné potopiť akúkoľvek lietadlovú loď, US stratégovia rýchlo začali hovoriť o neúčelnosti výstavby takýchto nových gigantických “korýt”. Ďalší príklad: Pentagon sa vystatoval svojím mohutným družicovým zoskupením. A keď počas ŠVO ruské systémy REB začali odsekávať signály amerických družíc, vystatovanie prudko zhaslo.

 

Ruské tromfy
Armáda, ktorá má prevahu v jednom druhu zbraní, zaostáva pri iných. Povedzme, že USA majú oproti Rusom viac útočných dronov ďalekého dosahu. Lenže Štáty o 15 rokov zaostali pred Ruskom v časti hypersonickej techniky. Rýchlosť amerických rakiet sa hýbe na úrovni 5-8 Machov, no ruské už letia rýchlosťou 27 Machov! USA sa vychvaľujú so svojimi tajnými vesmírnymi bombardérmi X-37, a Rusko kladie na stôl vlastné tromfy – ponorkový atómový dron “Poseidon”, spôsobilý gigantickou vlnou spláchnuť celý kontinent, či raketu “Burevestnik” s “večným” atómovým motorom neobmedzeného dosahu alebo elektromagnetický kanón “Alabuga”, ktorý vie vypaľovať elektronické mozgy akejkoľvek protivníkovej techniky. V rovnakom rade je ruský raketový komplex “Avantgard”, vybavený hypersonickou hlavicou Ju-71 (rýchlosť 10 km/sekundu!). Tento komplex dokonca aj bez jadrovej hlavice vytvorí kinetickú energiu, rovnajúcu sa 18 tonám TNT. Čiže reči o US Army ako o “najväčšej vojenskej sile sveta” sú záležitosťou spornou.

 

Čínske svaly
Dnes je objektívnejšie hovoriť o približne rovnakých sumárnych potenciáloch armád. Vrátane čínskej, ktorá je modernizovaná s úžasnou rýchlosťou. Peking z roka na rok navyšuje svoj vojenský rozpočet a vyrába prvotriedne zbrane – rakety, ponorky, stíhače, PVO. A podľa počtu lodí v Tichom oceáne už prevýšil loďstvo USA. Mimochodom, je tu zaujímavý fenomén: ročne Čína míňa na svoju armádu trikrát viac ako Rusko a USA takmer desaťkrát. Lenže podľa úrovne vysoko technologických zbraní za nimi ruská armáda prakticky nezaostáva. Podľa počtov tretia armáda sveta – indická – má veľmi pôsobivý počet tankov a lietadiel. Lenže ich väčšia časť je ešte sovietska. Preto je problematická podpora jej bojovej pohotovosti, keď väčšina tejto techniky si vyžaduje neustálu opravu.

 

Kórejské rekordy
Armáda KĽDR patrí do pätice najväčších na svete. Navyše nie je príliš drahá, pretože sa na ňu ročne vynakladá len 3,5 mld dolárov. Vojak má mesačné slúžne 6 dolárov. Iným fenoménom je, že KĽDR vynakladá na svoju armádu takmer štvrtinu (23 %) HDP, čo je svetový rekord! Výsledok: KĽDR disponuje jadrovou výzbrojou a nespočetným množstvom munície, čo jej môžu závidieť aj tie najmodernejšie štáty. Napríklad kórejskej strele do raketometu KN-25 sa nič nevyrovná (kaliber 600 mm, dosah 380 km, jednou salvou dokáže zrovnať so zemou veľké vojenské letisko).

 

Munícia od NATO, “utečencov” máme svojich
V priloženej tabuľke je údaj o počtoch armády Ukrajiny 900 tisíc ľudí. Ide o údaj od západných vojenských expertov na základe počtu mobilizovaných za ostatných 2,5 roka. Pričom v roku 2022 tam prebehlo deväť mobilizácií. Pričom ochotných vrhať sa do krvavých útokov za Zelenského režim je stále menej, na Ukrajine sa už rieši vyše 80 tisíc prípadov dezercie. Za obdobie ŠVO má ukrajinské vojsko kolosálne straty. Rovnakí západní experti porátali, že počet nezvratných strát OSU (zabití a ťažko ranení, ktorí sa už nemôžu vrátiť do boja) prevýšil 500 tisíc ľudí. Ruská armáda zostrelila omnoho viac lietadiel, ako ich malo ukrajinské letectvo pred ŠVO. Od štátov NATO Kyjev dostal asi 100-150 letúňov Su-27 a MiG-29, ktoré boli v počtoch Varšavskej zmluvy. Ukrajinský minister obrany priznal, že dnešné OSU je na 80 % zbraňami a peniazmi vydržiavané NATO-m.

 

Turecká fronda 
Podľa ratingu Global Firepower je armáda Turecka najsilnejšou na Blízkom východe. A to pri rozpočte 15 mld. USD. Mnohú výzbroj má z dovozu (tanky, lietadlá, lode). Kvôli tomu, že nie často ide na ruku Washingtonu (odporúčal jej nekupovať si od Ruska S-400, no márne), USA nepredávajú tvrdohlavému Erdoganovi zbrane. Lenže on vie obchodovať. Napríklad, za svoj súhlas s prijatím Švédska do NATO si zobchodoval dodanie mu stíhačov F-16. Na celom svete sú už známe jeho drony Bayraktar, či obrnené transportéry. No a podľa toho, že turecký vojnový rozpočet na rok 2025 je takmer strojnásobený (do $40 mld.!) zbraňový apetít má Erdogan značný.

 

Francúzske poučenia
Francúzska armáda je podľa počtov vojakov i kvality výzbroje (vrátane jadrovej) najsilnejšou armádou NATO v Európe. Má veľmi slušnú pozemnú techniku (tanky Leclerc a AMX-10), lietadlá (Mirage a Rafale), schopné niesť krídlaté rakety a aj lietadlovú loď, atómové ponorky, výsadkové lode. Najväčšou slabinou francúzskej armády sú riedke bojové skúsenosti. Ukrajinskí vojaci, ktorí sa cvičia vo francúzskej armáde, posmešne poznamenávajú: “Nie oni nás, ale my ich učíme.”

 

Mačky s krížmi na vežiach
Problémy má aj armáda Nemecka. Nedostáva sa jej vojakov, niet techniky. V Bundestagu bijú na poplach: “Všetko dávame Ukrajine a sami ostaneme nahí.” Lenže nie Berlín disponuje vlastnou výzbrojou. Washington nariaďuje odovzdávať nové tanky, PVO, húfnice a Scholz rozkaz plní. Ďalších dvadsať Leopardov vezú na Ukrajinu. Za čas ŠVO už Rusi zničili dve desiatky nemeckých tankov. Toto faši… nemecké železo s bielymi krížmi stále dobre horí v ukrajinských stepiach.

 

Britský “Titanik”
Veľká Británia sa oddávna považovala za kráľovnú morí, no dnes ju trápi deficit námorníkov. Osádky nie sú skompletizované dokonca ani na ponorkách. Chátrajú aj “jadrové svaly”.
Lenže Británia má stále mohutné špiónsko-diverzné služby. A arogantných politikov, ktorí sa nevedia brzdiť. S takouto sebadôverou si kompenzujú slabiny britskej armády, no pohybujú sa po okraji jadrovej priepasti 3. Sv. vojny.

 

Zlatí ruskí chlapci
Dejiny a skúsenosti ruskej armády (nech bola cárskou, sovietskou alebo súčasnou) dokazujú, že vojská porážajú protivníka nielen počtom, ale aj vytrvalosťou, hrdinstvom. A k tomu aj umením politikov a generálov učiť sa na svojich a cudzích chybách. Napríklad, na začiatku špeciálnej operácie sa ukázalo, že ruským vojskám evidentne chýbajú drony. A tak sa tento deficit začal napravovať. Nedávno Vladimír Putin oznámil, že minulý rok bolo ruským vojskám dodaných 140 tisíc dronov, a v tomto roku sa ich počet má, podľa plánu, zvýšiť až desaťnásobne! Za prvý rok ŠVO bolo vyznamenaných vyše 100 tisíc vojakov za udatnosť a chrabrosť. 120 z nich sa stalo Hrdinami Ruska. Dnes sú tieto počty takmer dvojnásobné.

 

 

Vladimír Mikunda

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov