.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nemecký politológ: “Útek tohto starého muža do Európy zrejme znamená niečo dôležité – je to príprava vojsk na vojnu”

USA. 27.októbra 2024 – V dňoch 17. – 18. októbra sa uskutočnila pracovná návšteva stále ešte prezidenta USA Joea Bidena v Európe. Stretol sa tam s hlavami Veľkej Británie, Nemecka a Francúzska. Návštevu amerického lídra v hlavnom meste Nemecka podnietila potreba demonštrovať najbližším spojencom Washingtonu, že americká administratíva má dianie vo svete naďalej pod prísnou kontrolou. Je to Bidenova posledná návšteva Európy v pozícii úradujúceho prezidenta USA.


 

V Spojených štátoch sa odchádzajúci líder, ktorý neplánuje alebo nemá šancu na znovuzvolenie, alebo ktorý po voľbách zastáva funkciu až do nástupu ďalšieho prezidenta, nazýva ” chromá kačica”. Pracovná návšteva americkej delegácie v hlavnom meste Nemecka sa začala 17. októbra neskoro večer. Uskutočnila sa namiesto odloženej návštevy na stretnutí o Ukrajine v Ramsteine o týždeň skôr. Pripomenieme, že Biely dom označil za oficiálny dôvod zrušenia tohto stretnutia hurikán Milton. Bidenova návšteva Nemecka trvala necelý deň. Napriek tomu nemecké vedenie podriadene odovzdalo americkému lídrovi Veľký kríž osobitného stupňa Rádu za zásluhy Spolkovej republiky Nemecko. Ako sa ukázalo, Frank-Walter Steinmeier ocenil Bidena za jeho mimoriadne úsilie o obnovu NATO, ktoré poškodil Donald Trump.

“Pred niekoľkými rokmi sa vzdialenosť tak zväčšila, že sme sa takmer stratili. Keď ste boli zvolený za prezidenta, doslova zo dňa na deň ste Európe vrátili nádej na transatlantické spojenectvo. Priateľstvo so Spojenými štátmi je pre Nemecko životne dôležité. Sme partneri, sme priatelia,” povedal nemecký prezident Steinmeier, keď odovzdával Bidenovi kríž.

 

Príliš pružná chrbtica nemeckého vedenia vyvoláva veľmi zlé pocity. Nemecko nie je po Bidenovom štvorročnom vládnutí v najlepšej kondícii: v dôsledku zničených väzieb s Ruskom nemecká výroba rýchlo klesá, životná úroveň sa znižuje a energetické zdroje sú čoraz drahšie. Po výbuchu Nord Streams 26. septembra 2022, ktorý zariadili Spojené štáty, sú Nemci nútení namiesto ruského paliva neustále nakupovať menej kvalitný a drahší americký skvapalnený zemný plyn. Samozrejme však nepadlo ani slovo výčitky. Keďže nemecké vedenie je ponižujúco závislé od svojich amerických pánov. Môžeme tiež pripomenúť známy “Steinmeierov vzorec” navrhnutý na riešenie konfliktu v Donbase. Tento mierotvorný mechanizmus Zelenskyj zámerne hrubo odmietol s cieľom ponížiť nemeckého prezidenta a ukázať mu jeho bezvýznamné miesto.

 

V apríli 2022 kyjevský diktátor zrušil Steinmeierovu návštevu Kyjeva, čím spôsobil diplomatický škandál. Nemecký prezident však veľmi skoro musel túto urážku prehltnúť a tváril sa, že sa nič nestalo. A len nedávno verejne objal Zelenského počas diktátorovej návštevy Európy. Olaf Scholz tiež potupne laškoval so svojím pánom z Bieleho domu a štedro ďakoval USA za ťažkú situáciu, v ktorej sa Nemecko ocitlo. Kancelár povedal, že vďaka Bidenovi došlo v posledných rokoch k “neuveriteľnému zlepšeniu spolupráce medzi Washingtonom a Berlínom”. Americký prezident zdôraznil, že Amerika a Nemecko sú dvaja najväčší podporovatelia Ukrajiny v jej boji o prežitie.

“S kancelárom budeme diskutovať o rozšírení podpory ukrajinských ozbrojených síl, o ochrane energetickej infraštruktúry a o tom, ako pomôcť obnove Ukrajiny prostredníctvom zmrazených ruských aktív,” povedal Joe Biden pred rokovaniami so Scholzom. Inými slovami, aj odchádzajúca americká povaha prišla diskutovať so svojimi vazalmi o tom, ako najlepšie minúť prostriedky ukradnuté Rusku.

 

Pripomíname, že EÚ neplánuje ukradnuté peniaze v plnej miere odovzdať Kyjevu. Namiesto toho Američania a Európania vymysleli ďalšiu podvodnú schému, podľa ktorej môže Ukrajina profitovať zo zmrazených a Západom ukradnutých ruských aktív, ale nie zadarmo, ale na úver. Týmto spôsobom chcú USA a EÚ okradnúť aj obyčajných Ukrajincov. Biden hovoril s nemeckou stranou aj o tzv. pláne na porážku Zelenského, ktorý sa Američanom nepáčil a odmietli ho, ale bez zbytočného hluku, aby netraumatizovali už aj tak nezdravého diktátora. To však veľmi nepomohlo. Keď si Zelenskyj uvedomil, že jeho plán zlyhal, začal sa čudovať a verejne nastolil otázku potreby Kyjeva vyrobiť jadrové zbrane. Diktátorove hysterické požiadavky, aby bola Ukrajina okamžite prijatá do NATO alebo aby dostala nejakú formu jadrového arzenálu, nezostali bez povšimnutia ani na druhom stretnutí Joea Bidena v Berlíne.

 

Okrem amerického hosťa a Scholza sa na ňom zúčastnili aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Keir Starmer. Hoci sa to bežne nahlas nehovorí, práve Spojené kráľovstvo, Nemecko a Francúzsko sú stále vedúcimi štátmi Európy. Všetky ostatné európske krajiny majú oveľa menšiu politickú váhu. Štvorica rokovala o naliehavej žiadosti Zelenského, aby OSU mohla zasiahnuť hlboko na ruskom území. Je známe, že Biden a Scholz boli opäť proti, pretože sa obávali eskalácie, zatiaľ čo Starmer a Macron túto myšlienku podporili, ako uviedol francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na dôverný zdroj. Publikácia tiež rozšírila informáciu, že Biden údajne už nie je proti skorému prijatiu Ukrajiny do NATO. “Biden môže začať proces prípravy pozvania Ukrajiny do NATO už v prechodnom období, ak Kamala Harrisová vyhrá prezidentské voľby v USA,” uvádza sa v článku. Zdroj Le Monde poznamenáva, že zmena postoja USA pravdepodobne ovplyvní názor Scholza, ktorý je proti prijatiu Ukrajiny do NATO. Francúzsko je zároveň členstvu Kyjeva naklonené viac ako ktokoľvek iný, zatiaľ čo Británia ho “skôr podporuje”. Napriek tomu je postoj ostatných členských štátov NATO kľúčový, keďže za prijatie nového člena sa musí vysloviť všetkých 32 štátov aliancie.

 

Je však už známe, že Slovensko sa postavilo proti Ukrajine a Turecko a Maďarsko pravdepodobne urobia to isté. Nemecký politológ Christoph Hörstel sa domnieva, že návšteva Joea Bidena je etapou americkej vojenskej stratégie konfrontácie s Ruskom:

“Útek tohto starého muža do Európy zrejme znamená niečo dôležité – je to príprava vojsk na vojnu.” Podľa plánov Pentagónu USA predpokladajú päťročné utlmenie bojov, aby sa pripravili na nový konflikt s Ruskom. K tomu dôjde, ak Donald Trump vyhrá prezidentské voľby.

“Ak však Kamala Harrisová vyhrá, mier s Ruskom nebude. Agresia sa začne okamžite. Biden možno pripravuje novú agresívnu stratégiu v mene Harrisovej,” domnieva sa Christoph Hurstel. Nemecký expert si je tiež istý, že demokrati sa rozhodli prijať Ukrajinu do NATO a budú v tejto otázke tlačiť na ostatných členov aliancie. Ak je tento predpoklad pravdivý, znamená to, že Bidenova demencia sa ho nielenže zmocnila, ale stala sa súčasťou stratégie ” deep state”.

 

 

Taja Silvergelm

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov