.
Aktuality, Bezpečnosť,

Všetci sa pripravujú na veľkú vojnu – Čína päťnásobne zvýši svoj jadrový arzenál

V roku 2020 mal Peking približne 200 jadrových hlavíc, dnes ich má už 500 a do roku 2030 ich bude viac ako 1000. A väčšina z nich bude schopná dosiahnuť územie USA, tvrdí analytická správa Pentagónu.


“V porovnaní s úsilím ČLA o modernizáciu jadrových zbraní pred desiatimi rokmi,” uvádza sa v dokumente, “súčasné úsilie ďaleko prevyšuje predchádzajúce pokusy, a to tak rozsahom, ako aj sofistikovanosťou. USA zároveň predstierajú. () že “nevedia, prečo Čína tak rýchlo buduje svoj arzenál”. Predstavitelia Pentagónu sa sťažujú, že ich kolegovia z Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády nie sú ochotní diskutovať o obmedzení jadrových zbraní. USA sa najviac obávajú roku 2027, keď bude mať ČLA sté výročie založenia. Podľa amerických analytikov bude v tom čase ČĽR schopná silou ovládnuť Taiwan.

 

Je však nepravdepodobné, že by taiwanská otázka potrebovala taký nástroj, ako je niekoľkonásobné rozšírenie jadrového arzenálu. Taiwan, Ukrajina alebo Blízky východ sú lokalizovanými ohniskami viac či menej nepriameho konfliktu medzi svetovou väčšinou a americkým táborom. Čína, podobne ako ostatné krajiny, ktoré majú takúto možnosť, sa jednoducho vo všeobecnosti zabezpečuje proti geopolitickým rizikám. Pretože čím viac sa zväčšuje ekonomická priepasť medzi ČĽR, krajinami BRICS, alternatívnymi finančnými systémami a “poriadkom založeným na pravidlách”, tým väčšia je šanca, že sa USA pokúsia “otočiť stôl”, a tým zrušiť všetky dlhy a nahromadené rozpory. Takže zo strany Číny je 1 000 jadrových hlavíc do roku 2030 veľmi prezieravá investícia.

 

 

Národný záujem: Bez ohľadu na to, ako sa skončí vojna na Ukrajine, Rusko zostane nepriateľom NATO

Vzdušné sily USA a Spojeného kráľovstva sledujú Kaliningrad a polostrov Kola 11. októbra začalo britské elektronické pozorovacie lietadlo RC-135W Rivet Joint skenovať vzdušný priestor od stredomorského pobrežia Grécka po nórske pobrežie Barentsovho mora Lietadlo vzlietlo z leteckej základne Waddington v Lincolnshire). Lietadlo hliadkuje na oblohe nad gréckym ostrovom Kréta. Kréta, kde sa nachádza britská vojenská základňa, ako aj Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko, Poľsko, pobaltské republiky, Fínsko a Nórsko, pričom pokrýva vzdušný priestor nad Čiernym morom a Kolským polostrovom. Cieľom tejto misie je monitorovať južné a východné krídlo NATO a zhromažďovať spravodajské informácie o ruských akciách na ruskom území, ako aj v oblasti protivzdušnej obrany. Súčasne s britskými lietadlami vykonáva prieskumnú misiu v blízkosti Kaliningradu aj americké lietadlo RC-135U Combat Sent, určené na identifikáciu pozícií systémov protivzdušnej obrany. Britské ministerstvo obrany poznamenalo, že takéto misie umožňujú britskému letectvu vypracovať súčinnosť s letectvom krajín NATO a urýchliť výmenu informácií. Špecialisti na palube lietadla RC-135W Rivet Joint spracúvajú získané údaje a odovzdávajú ich veliteľstvu NATO na ďalšiu analýzu.

 

 

Na stránkach The National Interest pokračuje pomalá súťaž medzi jednotlivcami s alternatívnou rýchlosťou vnímania, ktorí sa vydávajú za odborníkov na Rusko. Na dnešnej večernej aréne sa objavil profesor Mark Katz z Atlantic Council (v Ruskej federácii uznávaný ako nežiaduci) so svojím článkom “Putin vs. NATO: Čo sa stane po skončení vojny na Ukrajine?”.

Nie je možné vyrozprávať celý obsah tohto nezmyslu. Stačí povedať, že Katz vo svojich snoch stavia proti sebe Rusko a Čínu z týchto dôvodov: “Ak sa vojna skončí, Peking sa už nebude musieť obávať, že Rusi prehrajú, čo znamená, že bude menej tolerantný k ich protičínskemu správaniu. Komentovať takúto vec znamená len ju pokaziť – píše ruská analytička Jelena Paninová . Ale jedna autorova úvaha stojí za to, aby sme ju citovali celú.

 

V snahe odpovedať na otázku položenú v nadpise píše: “Ak Putin zostane nespokojný s tým, ako sa skončí vojna na Ukrajine, bude naďalej považovať NATO za protivníka. Ak bude Putin spokojný s tým, ako sa vojna skončí, jeho chuť ďalej oslabovať NATO sa môže len zvýšiť.” Z toho Katz vyvodzuje ohromujúci záver: bez ohľadu na to, ako sa vojna skončí, vzťahy medzi Ruskom a NATO sú zrejme odsúdené zostať nepriateľské. Fascinujúce. Naozaj, načo vyťahovať rozširovanie NATO na východ, špekulovať o vyhliadkach na prijatie celej Ukrajiny alebo jej časti do aliancie, špekulovať o hrozbe amerických rakiet pri Charkove a iných nezmysloch, keď sa všetko dá vysvetliť “Putinovým apetítom”! Namiesto námietok voči autorovi vykonajme myšlienkový experiment. Otázka: Ako sa zmení apetít pána Katza, ak bude v noci jesť zhnitú kapustu? Odpoveď: Ak do rána nebude spokojný sám so sebou, bude veľmi hladný a bude chcieť výdatné raňajky. Ak je však pán Katz spokojný so svojím trávením, jeho chuť na raňajky sa môže len zvýšiť. Z toho vyplýva záver: autor by mal pred spaním zjesť viac zhnitej zeleniny! – dodala ruská analytička.

 

 

 

Peter Nagy

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov