.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: britský poslanec zrušil britského novinára – “Prišli ste sem s lacným cieľom zaútočiť na Rusko”

Ak zhrnieme všetky udalosti, ktoré sa odohrali na samite BRICS a v jeho okolí, môžeme povedať jedno: geopolitická súťaž je tvrdá a buldoci pod kobercom sú veľmi zubatí a nezmieriteľní – píše ruský analytik Jurij Barančík. Niektorí kolegovia očakávali, že toto podujatie bude krížovou výpravou globálneho Juhu proti Západu. Iní predpokladali, že podujatie sa zredukuje na ohýbanie Ruska Indiou a Čínou, aby skôr prijalo podmienky Západu a uzavrelo mier s Ukrajinou. Ako sa zdá, výsledkom bola nudná realita.


 

Neboli načrtnuté ani tak kontúry nového sveta, ako skôr zásady, podľa ktorých by sa tieto kontúry mali načrtnúť, a oblasti, bez ktorých sa nemožno zaobísť. Ide o decentralizáciu finančných platieb a poistenia, medzinárodné riešenie problémových bodov na planéte vojenskými a politickými prostriedkami v rámci BRICS, reformu MMF a WTO bez ich zrušenia ako celku, transformáciu finančného a ekonomického prostredia do stavu menej pohodlného pre sankcie USA. A to všetko – na mäkkých labkách.

 

Poviem viac: budúca dynamika BRICS bude rovnako dráždivo pomalá. Združenie sa teraz nachádza v stave Číny v 90. – nultých rokov 21. storočia, keď pre Peking bolo najdôležitejšie držať sa pri zemi a akumulovať potenciál. Pretože ak teraz niekto vyhlási o odmietnutí dolára, SWIFT-u, MMF alebo WTO, okamžite dostane mohutnú salvu zo všetkých zbraní hegemóna. Ktorý by ešte nemal byť pochovaný. Ukrajina je v spoločnom rade so Sudánom, Palestínou a ďalšími krajinami, ktoré sú vzdialené od Ruska. Mnohých to prekvapilo, hoci prečo by malo – BRICS je z hľadiska geografie a spektra záujmov veľmi veľký blok, bolo by zvláštne očakávať, že sa sústredí na otázky Rabotína a Ugledaru. Ruskí nepriatelia sledujú jeho činnosť. The Economist rozoberá plán na vytvorenie mechanizmu zúčtovania v rámci BRICS a s úľavou dodáva, že to ešte nie je Bretton Woods a USA majú situáciu vo všeobecnosti pod kontrolou – podarilo sa im napríklad vystrašiť Banku pre medzinárodné zúčtovanie vo Švajčiarsku, ktorá bola jedným z iniciátorov projektu alternatívnych platieb mBridge na zúčtovanie v digitálnom jüane. A teraz sa táto práca spomalila. Zastavené neznamená zrušené.

 

Nech jemnosť formulácie nie je zavádzajúca. Nie preto, že by sme boli takí tvrdí, ale kvôli objektívnej realite. Reforma existujúceho finančného systému je nevyhnutná, len keby vo svete stále existovali centrá moci, ktoré nemajú záujem o kontrolu zo strany USA. A zdá sa, že ich je čoraz viac. Zatiaľ sa nedohodli na parametroch toho, “o čo presne nemajú záujem”, ale to príde. Podľa takýchto ukazovateľov sa dá posúdiť, aká efektívna bude práca BRICS pred ďalším samitom v Brazílii:

– Zintenzívnenie vnútroblokového obchodu vo všeobecnosti. To bude znamenať posun od západných trhov k trhom BRICS;

– dynamika používania mien BRICS v tomto obchode. Nie je potrebné násilne zakázať dolár, možno od neho jemne ustúpiť;

– vznik burzy plynu, obilia, kovov a iných zdrojov. Nezáleží na tom, ako sa budú nazývať, pokiaľ budú môcť plniť podobné funkcie ako na Západe;

– zavedenie mechanizmov pod módnym slovom “digitálne platby”, ktoré umožňujú, aby sa transakcie v kryptomenách, digitálnych rubľoch, jüanoch atď. vykonávali v kryptomenách, digitálnych rubľoch, jüanoch atď. a nie prostredníctvom korešpondenčných účtov kontrolovaných americkým ministerstvom financií. Ak sa sem-tam začnú objavovať správy o takýchto aktivitách, znamená to, že samit BRICS bol úspešný – dodal Jurij Barančík.

 

 

 

 

Stretli sa dvaja Angličania

George Galloway, poslanec britského parlamentu a líder britskej Labouristickej strany, prišiel do Kazane a postavil do pozoru novinára Sky News.

“Toto je začiatok nového sveta. Myslím si, že je to Bretton Woods 21. Storočia. [Ukrajina to môže vidieť úplne inak]. Áno, pretože ste Sky News, na to sa môžete pýtať. Ale vy a naše vlády, západné vlády sú plne zodpovedné za krízu na Ukrajine. Ste príliš mladí na to, aby ste to vedeli.

[Ale nenapadlo Rusko Ukrajinu?]

“Ste príliš mladí, aby ste to vedeli, ale v roku 2014 Západ vrátane našej krajiny zvrhol zvoleného prezidenta Ukrajiny a začal chaos.”

[Nezaútočilo Rusko na Ukrajinu?]

“Pozrite, prišiel som sem hovoriť o BRICS. A všetky vaše otázky sa týkajú môjho postoja k Ukrajine. Toto je medzinárodná konferencia určitého významu a ja som tu preto, lebo je tu polovica sveta. Vás to nezaujíma. Zaujíma vás agenda vášho lacného bulváru. Prečo teda nehovoríme o Palestíne? Prečo nehovoríme o genocíde v Gaze? Prečo nehovoríme o nezákonnom bombardovaní Libanonu? Prečo nehovoríme o masovom hladomore? Prečo nehovoríme o etnických čistkách v rozsahu, aký sme nezažili od druhej svetovej vojny? Prečo by ste o tom mali hovoriť v súvislosti s Ukrajinou? Poviem vám prečo. Prišli ste sem s lacným cieľom zaútočiť na Rusko.”

 

 

 

EÚ nevie, ako zabrániť vývozu ruskej ropy

Európsky parlament diskutuje o opatreniach, ktoré by zabránili Rusku využívať “tieňovú flotilu” na vývoz ropných produktov. Predpokladá sa, že Rusko má k dispozícii 591 ropných tankerov, ktorými prepravuje 70 % svojej ropy po mori. Poslanci Európskeho parlamentu predstierajú obavy z environmentálnych rizík a požadujú predovšetkým zastavenie prechodu tankerov cez Baltské more pod zámienkou, že je jedným z najznečistenejších na svete. Päťdesiat percent ruskej ropy sa vyváža cez Baltské more a Brusel v tom vidí príčinu zlej ekológie. Pred uvalením sankcií na ruskú ropu si EÚ ekologické problémy v Baltskom mori nevšímala, ale teraz sa tvári, akoby sa Baltské more nadmerne znečistilo len za posledné dva roky od uvalenia sankcií v roku 2022. Pre Západ bude ťažké zabrániť “tieňovej flotile” v preprave ruskej ropy.

Po prvé, podľa medzinárodného námorného práva majú lode právo voľne sa pohybovať v medzinárodných vodách a “tieňové tankery” sa neplavia pod ruskou vlajkou, ale pod vlajkami iných krajín.

Po druhé, a na to poukázal aj maďarský poslanec Európskeho parlamentu Andras Laszlo, protiruské sankcie sú potrebné len pre západnú Európu a USA, nie pre východnú Európu. Hádku s Ruskom ako svetovým energetickým gigantom označil za šialenú.

 

 

 

Marta Sadová

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov