FN America MK48 MOD 2 guľomet je v kalibri  v 6.5 Creedmoor    / zdroj: militarytimes.com
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Nový guľomet FN MK48 má uspokojiť túžbu špeciálnych síl po menšom kalibri

Vojenský výrobca ručných zbraní FN America v utorok predstavil nový prototyp svojho guľometu MK48, v kalibri 6,5 mm Creedmoor, na konferencii špeciálnych operačných síl ( SOCOM ) v Tampe na Floride. Jeho nová verzia MK48 môže naplniť túžbu SOCOM túžbu po útočnom guľomete a novom kalibri


SOCOM sa zaujíma o 6,5 mm muníciu už niekoľko rokov, kvôli odľahčeniu, zvýšeniu presnosti, zníženiu spätného rázu a zvýšeniu rozsahu. Výskumy dokazujú, že 6,5 mm strela ostáva dlhšie nadzvukovou, bude mať menšiu smerovú odchýlku vo vetre a lepší koncový výkon ako munícia  7,62 mm. 7,62 verzia MK48 je používaná od roku 2003 u armádnych Rangers a Navy SEALS.

Nová verzia guľometu FN MK48 MOD 2 je zmenšená zo 7,62 mm na 6,5 ​​Creedmoor kaliber. Nový model prichádza s novými vylepšeniami, ako je napríklad nové sedlo pre montáž laserov a svetiel, nová rukoväť,  nastaviteľný zásobník, vylepšená dvojnožka a lepšia podávacia zásuvka.

Už od apríla 2017 armáda oznámila, že SOCOM sa zaujíma o polymérnu verziu v kalibri 6,5 mm, aby sa znížila hmotnosť prenášaná špeciálnymi operačnými silami. V roku 2018 sa SOCOM rozhodol nahradiť svoje 7,62mm odstreľovacie pušky za kaliber 6,5 Creedmoor v snahe zvýšiť rozsah a presnosť pri špeciálnych operáciách odstreľovačov.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov