Zdroj: army-technology.com
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Juhoafrické obrnené vozidlá

Južná Afrika je jednou z najlepších krajín v oblasti výroby a dodávky obrnených vozidiel do zvyšku sveta. Aké typy obrnených vozidiel vyrába Južná Afrika a kde sa v súčasnosti používajú?


Juhoafrická republika sa podľa tohtoročného Global Firepower Indexu umiestnila na 32. mieste zo 137 krajín z hľadiska vojenskej sily. Najvyššiu porovnateľnú priečku, ktorú dosiahla, bolo 29. miesto pre počet juhoafrických obrnených bojových vozidiel, z ktorých vlastní 2500 kusov.

Juhoafrické obrnené vozidlá vykonávajú jednu z dvoch hlavných úloh: buď priamu bojovú úlohu, alebo funkciu personálneho operátora, ktorý chráni vojakov a dodáva ich na bojisko.

Pozrime sa na niektoré z najrozšírenejších obrnených vozidiel Južnej Afriky používaných v zahraničí.

 

Rooikat

Rooikat, ktorý vyvinul juhoafrický výrobca Denel, je obrneným prieskumným vozidlom s primárnou útočnou funkciou a úlohou podpory streľby. Aj keď má niekoľko variánt, pôvodný Rooikat 76 je najznámejší svojím Denel GT4 76mm rýchlopalným kanónom pre protitankovú streľbu.

Okrem toho môže byť vyzbrojený dvoma guľometmi MG4 a ôsmimi vypúšťačmi dymových granátov.

Na udržanie pohybu v nerovnom teréne je 8 x 8 kolesový 28t Rooikat poháňaný naftovým motorom s objemom 563 koní.

V súčasnosti sa používa výhradne Juhoafrickými národnými obrannými silami (SANDF), ktoré boli použité v operáciách v intervencii Lesotho v rokoch 1998-9 a v Namíbijskej vojne za nezávislosť od roku 1989, kedy bol uvedený do prevádzky.

Ratel

Ratel

Ratel je známe ako pechotné bojové vozidlo na celom svete. V súčasnosti je využívané 13. vojenskými jednotkami v celej Afrike a na Blízkom východe. SANDF má v arzenáli viac ako 500 Ratelov, zatiaľ čo jordánske ozbrojené sily vlastnia okolo 300 Ratelov.

Výzbroj sa líši podľa varianty, ale Ratel môže byť vybavený streleckou vežou, protitankovými riadenými raketami, protilietadlovými systémami a guľometmi. Druhotné zbrane Ratel sú guľomety Browning M1919 vpredu a vzadu.

Je poháňaný šesťvalcovým preplňovaným dieselovým motorom a dokáže prejsť vzdialenosť 1 000 km pri rýchlostiach 105 km / h.

RG-34

RG-34

RG-34 je juhoafrické vozidlo odolné proti mínam, ktoré je súčasťou série RG série BAG Systems v Južnej Afrike.

Jeho zváraný oceľový trup ponúka všestrannú ochranu proti pancierovým strelám od vzdialenosti 30 m, granátom a a protitankovým mínam.

Zatiaľ čo mnohé z jeho variánt môžu byť vybavené streleckou vežou, alebo guľometom, hlavná zbraň na pôvodnom RG-34 bola nahradená 90mm protitankovým kanónom.

Malajzijská armáda používa okolo 200 RG-34, zatiaľ čo Nigéria a SAE majú niektoré RG-34 ako súčasť svojich pozemných síl.

Casspir

Casspir

Bol vytvorený pre vedecký a priemyselný výskum, je v prevádzke v Juhoafrickej armáde viac ako 30 rokov, aktuálne v počte 370 kusov. Je to tiež populárny model v indickej a americkej armáde.

Casspir je vyzbrojený odlišne v závislosti od variantu, ale môže niesť tri guľomety Rheinmettal alebo 20mm kanón. Je väčší ako RG-34 a má kapacitu pre 14 osôb – vrátane dvojčlennej posádky.

V roku 2016 Denel modernizoval novú generáciu Casspir NG2000 tak, aby zahŕňal mínometné systémy, protitankové a protilietadlové zbrane.

Mbombe

Mbombe

Juhoafrická firma Paramount Group spustila v roku 2010 bojové vozidlo s ochranou proti mínam a s vysokou mobilitou Mbombe.

Trup Mbombe môže údajne odolať 10kg výbušnine, aj keď je umiestnená pod trupom alebo oblúkom kolesa. Ponúka tiež ochranu proti granátom a ďalšie moduly dokážu odolať až 50 kg výbušnine od vzdialenosti 5 m.

Na ochranu sa môže Mbombe vybaviť guľometmi, alebo automatickými kanónmi a má vybavenie na denné aj nočné videnie na zlepšenie informovanosti o situácii. Mbombe je v súčasnosti v službách jordánskych a kazašských ozbrojených síl.

Badger

Badger

Bojové vozidlo pechoty Denel Land Systems je súčasťou novej generácie obrnených vozidiel Južnej Afriky, ktorá má nahradiť starnúci model Ratel v rámci SANDF. Dokončenie dodávky 264 vozidiel do SANDF by sa malo uskutočniť do roku 2022.

Badger je variantom fínskeho modelu Patria. Je unikátny v tom, že je vybavený pancierovou ochranom podvozku vyvinutou firmou Land Mobility Technologies, ako aj modulárnou bojovou vežou Denel.

Ďalšie varianty sú upravené na streleckú podporu, velenie, alebo pre raketové systémy.

Husky 2G

Husky 2G

V neposlednom rade na zozname obrnených vozidiel v Juhoafrickej republike je DCD Group Husky 2G, dvojmiestna varianta na vyhľadávanie mín.

Husky 2G využíva zdokonalené senzory vrátane pozemného radaru , video optiky a streleckú stanicu – preto je potrebný druhý člen posádky.

V súčasnosti používa Husky 2G približne osem armád vrátane irackých, tureckých a španielskych pozemných síl, zatiaľ čo staršia verzia – Husky Mk III – je v prevádzke v USA, Kanade, v  austrálskej armáde a SANDF.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov