foto: MO ČR
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana, Vojenská technika,

Bývalý český poslanec vykreslil, čo sa stane, keby nastala nejaká krízová situácia

“Len pre informáciu o našej schopnosti, ako čeliť krízam,” napísal v úvode svojho obsiahleho komentára na svojom facebookovom profile bývalý český poslanec Bohuslav Chalupa.


LEN pre informáciu o našej schopnosti čeliť krízam – a nikomu to nenútim !!! 🙂                                                  Bolo by dobré si pripomenúť, že :
– minimálne dva populačné ročníky sú absolútne nedotknuté vlastenectvom a zmysluplnou vojenskou civilnou prípravou
– funkčný systém civilnej ochrany a OBRANY bol totálne rozvrátený a zlikvidovaný  po roku 1990
– EÚ sa snaží o likvidáciu legálne držaných zbraní
– v armáde je necelých 26 000 osôb (profesionálov) a tých, čo to vedia so zbraňami (Bojové) je z nich tak tretina … a to sa snažím byť veľa optimistický.
– Policajtov je cca 40 000 a či ich vedia používať zbraň (dobre) polovica, tak je to veľa (bohužiaľ som sa ako poslanec už nedostal k podrobnej kontrole skutočného stavu výcviku policajtov – štátnych i mestských).

Osobne vôbec neverím proklamovaným regrutačním cieľom – teda ak budú zachované základné parametre fyzických a psychických kvalít uchádzačov o prácu profesionála – “rybník je už totiž vylovený”.

Fakty: keby nastal malér – konflikt, alebo rozsiahla krízová situácia, značný počet profesionálov by bol prevelený do vojenských štruktúr medzinárodnej kolektívnej obrany NATO niekam (Poľsko, Pobaltia, Ukrajina ….), čo zostane bude použité predovšetkým na ochranu kritickej a výhradne štátnej infraštruktúry SR – jadrové elektrárne, rozvodné stanice, priehrady atď. – a to radšej nehovorím o celkom neriešenej ochrane “zelenej hranice” (technológie, jazdné hliadky, hliadky s vycvičenými psami. hliadky poznajúce terén …..)

Tak počítajme / optimisticky /: máme cca 30 000 bojovníkov (profesinálnej brannej a bezpečnostne zložky) – z toho 20 000 bude plniť úplne iné úlohy, než sa starať o problémy individuálneho občana ČR. To znamená, že na JEDNÉHO profesionálneho ozbrojenca pripadá cca 1 000 teoreticky odzbrojených bezbranných občanov, ktoré štát nielenže nevybavil ani znalosťami, schopnosťami ani základným materiálom, ale ani ich vlastne nemôže požiadať o pomoc. Môže ich mobilizovať a nevycvičených poslať “niekam” ako “potravu pre delá”.

Ochrana a obrana obyvateľov by mala byť zabezpečená na teritóriu o rozlohe cca 79 000 km štvorcových = takže aj z tých všetkých 30 000 profíkov to vychádza približne tak, že JEDEN pripadá na 2 kilometre štvorcové, ale reálne to bude JEDEN na cca 8 kilometrov štvorcových !! !
Takže za mňa – zaplať pán Boh za každého civilistu, ktorý si kúpil zbraň, chodil a chodia na výcvik / streľby, absolvoval príslušné skúšky a ako tak vie o čo ide.
Potom sa totiž ten pomer razantne a pozitívne mení na cca 400 000 ozbrojených civilistov so schopnosťou sa nejako postarať o svoje okolie, o ktoré sa profíci vlastne nemusia veľmi starať.

Trúfam si tvrdiť, že ak by som dostal príležitosť podieľať sa na obnove CIVILNEJ OCHRANY A OBRANY, potom do cca 10 rokov tu máme – treba podotknúť že za veľmi priaznivých ekonomických nákladov – 2 milióny ľudí, ktorí sa nebudú musieť spoliehať na niekoľko desiatok BVP za 55 miliárd a 12 vrtuľníkov za 18 miliárd, nebudú sa musieť spoliehať na štát – budú sa totiž vedieť postarať o seba a svojich blízkych v krízových situáciách.
Otázkou samozrejme je, či práve v tejto eventuálnej schopnosti občanov nie je TEN problém pre “vrchnosť”.
A to som nespomenul ďalší môj návrh, aby sme do 6 rokov nachystali Povinnú prezenčnú Civilnú prípravu obyvateľstva na krízové ​​situácie v dĺžke 3- 6 mesiacov. To “nachystali” ale znamená, že v školách bude tento predmet povinným, že sa budúci pedagógovia naučia ako tento predmet učiť, a že sa zároveň oživiť VZŤAH K VLASTI a k čestným povinnostiam občanov, že sa podarí obnoviť Branný zväz, kde budú mať svoje nezastupiteľné postavenie už vyššie spomenutí civilisti – legálne držitelia zbraní, ďalej SBS-ky ale aj všetci tí, ktorí sa venujú voľnočasovým aktivitám súvisiacich s obranou a bezpečnosťou. Prosím, vyjadrujem sa zrozumiteľne?

A len na okraj – v tejto situácii, za tohto stavu sa tu účelovo vyrába úplne zbytočná Národná agentúra pre šport, aby sa “lepšie” rozdeľovali dotácie?! ….. príde Vám to zmysluplné, normálne?    Rozum a srdce

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov