Catalina C-28    / foto: rg.ru
Aktuality, História, Letectvo,

Prečo sovietske MiG-15 zostrelili v júni 1952 švédsku Douglas DC- 3 a švédsky “lietajúci čln” Catalina

V júni 1952 sa ZSSR a Švédsko ocitli na hrane rozviazania diplomatických vzťahov, dôvodom bolo zostrelenie dvoch švédskych lietadiel, švédskeho Douglas DC-3 švédskeho “lietajúceho člnu” Consolidated PBY Catalina sovietskymi stíhačkami MiG-15 (DC-3 zostrelená dňa 13.6.1952 a Catalina zostrelená dňa 16.6.1952) . V Štokholme rozhnevaní Švédi dokonca hádzali na sovietsku ambasádu kamene a dôsledne protestovali proti útokom MiG-15. Sovieti však uviedli, že Švédi narušili sovietsky vzdušný priestor a vykonávali špionážne aktivity nad sovietskym územím.


Proti švédskemu  Consolidated PBY Catalina s palubným číslom 47002 vyleteli dva MiG-15. Sovietske stroje pilotovali piloti námorného letectva Nikolaj Semernikov a Ilja Jacenko-Kosenko. Švédske lietadlo sa vtedy nachádzalo vo výške 4 000 metrov, štyri míle severovýchodne od mysu Ristina na estónskom ostrove Hiumi.

Sovietski piloti uviedli, že keď Švédi zaregistrovali oba MiG-15, tak sa snažili uletieť do neutrálnej zóny. Sovietske MiG-15 ich však dostihli za niekoľko sekúnd. Sovietski piloti signalizovali, aby Švédi nasledovali sovietske lietadla a pristáli na sovietskom letisku. No Švédi na sovietske výzvy nereagovali. Piloti nahlásili švédsku reakciu a zo zeme prišiel jednoznačný rozkaz, aby Švédov, ktorí narušili sovietsky vojenský priestor, sovietski piloti zostrelili. Ilja Jacenko-Kosenko švédsku Catalinu zostrelil, obaja piloti zaregistrovali na hladine záchranný čln a takisto cudziu loď, ktorá sa k švédskemu zostrelenému lietadlu približovala. Za likvidáciu švédskej Cataliny C-20 získali obaja piloti rád Červenej zástavy.

Posádku švédskeho hydroplánu  Consolidated PBY Catalina  tvorilo 5 mužov, dvaja utrpeli pri zostrelení zranenia. Posádku vylovila nemecká nákladná loď Munsterland, ktorá aj so Švédmi vplávala do jedného z fínskych prístavov. Podľa švédskych informácii Švédi hľadali švédske prieskumné lietadlo Douglas DC-3, ktoré sa stratilo z radarov dňa 13.6.1952.

Neskôr sa ukázalo, že Švédi napriek svojej neutralite tajne spolupracovali s NATO a dohodli sa s Američanmi, že budú pre Američanov vykonávať letecký prieskum v Pobaltí, kam by nemohli americké lietadlá za žiadnych okolností preniknúť. Američania dúfali, že Sovieti nebudú riskovať diplomatický škandál a budú sa správať k švédskym strojom benevolentnejšie, pričom sa Švédom podarí získať pre americkú tajnú službu dôležité informácie. Švédi dostali k dispozícii najmodernejšiu americkú špionážnu techniku a techniku pre vedenie rádioelektronického boja. Švédsky Douglas DC-3, ktorý sa stratil bol americkou špionážnou technikou doslovne prepchaný a toto švédske lietadlo  cieľavedome narušilo sovietsky vzdušný priestor.

Čo sa stalo so švédskym špionážnym Douglasom DC-3 (TP 79001) sa definitívne vyjasnilo až po skončení  Studenej vojny. Sovieti, ktorí  nestrpeli, aby Švédi pre Američanov získavali tajné strategické informácie a  dňa 13.6.2019 švédske lietadlo zostrelili. Švédske špionážne lietadlo zostrelil sovietsky MiG-15 pilotovaný Grigorijom Osinským. Švédske lietadlo bolo zostrelené približne 110 km západne od Vindavy.  O tri dni neskôr Sovieti zostrelili aj spomenutú Catalinu. Následne švédske aktivity vo vzdušnom priestore ZSSR prestali.

V roku 2004 v hĺbke 125 metrov objavili Švédi zvyšky stratenej švédskej DC-3 ( severne od ostrova Gotland), neskôr zvyšky vytiahli  a uložili v špeciálnom depozitári (2009).
video vraku DC-3
Švédi dlho tajili pred vlastnou verejnosťou, že spolupracovali s Američanmi, škandál sa však nepodarilo ututlať. Denník Expressen odhalil tajnú špionážnu prácu Švédov v prospech Američanov (informácie švédskym ľavicovým novinárom poskytla sovietska KGB), táto spolupráca výrazne prekračovala rámec švédskej neutrality.

video MiG-15

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov