zdroj: ria.ru
Aktuality, Letectvo, Námorníctvo, Pozemná technika, Vojenská technika,

Najproblematickejšie vojenské vybavenie NATO

Moderné, drahé, ozbrojené a … surové. Najnovšia britská lietadlová loď, Queen Elizabeth, tento týždeň prerušila námornú plavbu a kvôli úniku sa vrátila do Portsmouthu. Najväčšia loď britskej flotily naďalej rozstrapkáva nervy posádky: toto zlyhanie nie je prvé. RIA Novosti publikuje výber najzraniteľnejších zbraní krajín NATO s pravidelne sa vyskytujúcimi chybami.


“Deravá” lietadlová loď

Lietadlová loď HMS Queen Elizabeth – vlajková loď v sérii dvoch lodí rovnakého projektu. Bola postavená pred ôsmymi rokmi, britskú pokladnicu stála 3,1 miliardy libier. Hmotnosť – 65 tisíc ton, dĺžka – 282,9 m, šírka – 75 metrov. Na “kráľovnej Alžbete” sa umiestni letecká skupina takmer 40 lietadiel – stíhacích lietadiel F-35 v lodných úpravách a vrtuľníkoch typu Merlin. Teraz loď prechádza námornými skúškami, vstup do flotily bude v roku 2020. Ak je samozrejme možné zistiť a odstrániť dôvod, pre ktorý je lietadlová loď “netesná”.
HMS Queen Elizabeth lietadlová loď
Tento týždeň sa testy na mori museli prerušiť potom, čo voda zaplavila jeden z priestorov lode. Hovorca ministerstva obrany Spojeného kráľovstva informoval o „malom probléme vo vnútornom systéme plavidla“. Podľa britských médií sa “kráľovnej Elizabeth” podarilo “pustiť ” 200 ton morskej vody. Samozrejme, pre loď s výtlakom 65 tisíc ton to nie je veľa, ale testy zlyhali.
Toto je druhý prípad s únikom. Najnovšia britská lietadlová loď sa vrátila v decembri 2017 – na tretí deň námorných skúšok. Odhalil sa problém s jednou zo skrutiek a lietadlová loď šla na opravu.
Samostatnou témou diskusie v odbornej komunite je palubné vybavenie kráľovnej Alžbety. V tom istom roku sa do tlače dostali informácie o tom, že počítače v riadiacom centre pre bojové operácie mali nainštalovaný systém Windows XP, ktorý spoločnosť Microsoft dlhodobo nepodporovala. To robí Queen Elizabeth zraniteľnou voči kybernetickým útokom.

Problém bombardéra

Bojovník piatej generácie F-35, ktorého náklady na vývojový program prekročili 55 miliárd dolárov, bude v histórii letectva jedno z najproblematickejších amerických lietadiel.
V roku 2018 Pentagon zverejnil správu a poukázal na to, že v dizajne modelu F-35 nebolo odstránených asi tisíc rôznych chýb. Zároveň 111 z nich patrí do prvej kategórie zložitosti, ktoré môžu viesť k úmrtiu pilota, alebo vážnemu zraneniu. Konkrétne autori správy poznamenali, že let v búrke ohrozuje lietadlo zničením kvôli množstvu plastov v konštrukcii, ako aj rizikom explózi palivových nádrží. Okrem toho sa piloti F-35 sťažujú na závraty, brnenie prstov a dezorientáciu, čo naznačuje nedostatok kyslíka počas letu.
F-35A
V minulosti bol zaznamenaný nedokonalý systém katapultovania, ktorý je nebezpečný pre pilotov s hmotnosťou nižšou ako 75 kilogramov, a nepríjemností s vybavením prilby, ktorá má také rozmery, že piloti nedokážu otáčať hlavou v pilotnom priestore, obmedzujú možnosti systému nočného videnia, neuspokojivé vlastnosti snímačov avioniky atď.
A v januári 2019 vydal Bloomberg správu Pentagonu o kritických problémoch so spoľahlivosťou a trvanlivosťou lietadla, presnosťou jeho zbraní a nedokonalosťou softvéru. Najmä sa ukázalo, že high-tech povlak, ktorý robí bojovníkov neviditeľným pre nepriateľské radary, sa opotrebováva rýchlejšie, ako sa očakávalo. Pentagon však tieto lietadlá naďalej kupuje a aktívne ich predáva svojim najbližším spojencom.

“Silné” BMP

Najnovšie nemecké bojové vozidlo, Puma, uvedené do prevádzky v apríli 2015, nemecká armáda nechcela dlho kupovať. Minister obrany Thomas de Maiziere povedal, že Bundeswehr nebude tieto BMP používať, kým vývojári neodstránia množstvo vážnych nedostatkov.
Počas testov malo päť vozidiel problémy s nočným videním a systémami riadenia paľby, vodič mal zlý prehľad.
BMP “Puma”
Odborníci hovoria, že hlavnou nevýhodou BMP je bojováj hmotnosť 43 ton, čo je porovnateľné s ruským hlavným bojovým tankom T-90. To komplikuje prepravu vzduchom a tiež nepriaznivo ovplyvňuje prevádzkovú a taktickú mobilitu stroja.
Ďalším dôvodom kritiky je výška BMP, ktorá dosahuje 3,1 metra. To znamená, že Puma je ešte vyššia ako tank  Leopard 2 a je veľmi citlivá na protitankové zbrane. A stojí asi deväť miliónov eur – možno najdrahšie BMP vo svojej triede. A je kritizovaný vojakmi pre zlý technický stav. V roku 2018 denník Die Welt napísal, že zo 71 BMP, ktoré boli uvedené do prevádzky pred rokom, bolo v pohybe iba 27.

Zlatý ničiteľ

Americký torpédoborec Zumwalt je dobrým príkladom toho, ako premrštené ambície vedú k viac než skromnému výsledku. Pentagon dúfal, že dostane 32 lodí tohto typu za sumu 40 miliárd dolárov. Cena však rástla astronomickým tempom. Počet bol zredukovaný na 24 torpédoborcov, potom na sedem. Nakoniec bola flotila obmedzená len na tri lode každá v hodnote 4,4 miliardy dolárov.
Americký torpédoborec USS Michael Monsoor typu Zumwalt
Hlavný torpédoborec série DDG-1000 bol spustený 16. októbra 2016. O týždeň neskôr sa zastavil v Panamskom prieplave. Morská voda sa dostala do ložísk spájajúcich palubné motory lode s jej hnacími hriadeľmi. Obe motory  boli mimo prevádzky a Zumwalt narazil do steny kanála. Loď bola odtiahnutá na najbližšiu námornú základňu na opravu.
Aj v decembri 2017, počas námorných skúšok, mal jej mladší brat DDG-1001 problémy. V americkej tlači sa zistilo, že torpédoborec “zlyhal vo filtroch chrániacich citlivé elektrické zariadenia pred neželanými výkyvmi energie”, v dôsledku čoho bola loď zbavená možnosti využívať komplexnú elektrickú sieť pri vysokých zaťaženiach. Testy boli prerušené, loď sa vrátila do lodenice na opravu.
Okrem toho Pentagon zatiaľ neponúka alternatívy drahých 155 mm striel LRLAP (Long Range Land Attack Projectile – 800 tisíc dolárov na jednotku), ktoré majú používať delá na Zumwalt-e.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov