.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

“Ochráňme držanie legálnych zbraní na ústavnej úrovni” znelo českým senátom

V utorok 23. 7. 2019 sa v Senáte udiala akcae, ktorá je ďalším veľmi dôležitým, a nielen zo strany státisícov majiteľov legálnych súkromných zbraní sledovaným, kladne bezpečnostným počinom. Senátori výboru pre petície totiž prvýkrát diskutovali o petícii 103 000 fyzických podpisov občanov, ktorú tiež podpísal nielen český prezident Miloš Zeman aj so svojou manželkou, premiér Andrej Babiš, predseda snemovne Radek Vondráček aj predseda senátu Jaroslav Kubera, ale aj mnoho ďalších politikov naprieč politických spektrom. Táto obria petícia, ktorá sa stala jedným z najväčších občianskych protestných hnutí u nás, priamo podporuje zakotvenie ústavného práva na zbraň, ktorého návrh teraz pripravuje významná skupina senátorov naprieč politickým spektrom. Senátny návrh má byť vo forme doplnenia “Práva brániť život svoj alebo život iného človeka aj so zbraňou” do tzv. Charty základných práv a slobôd, ktorá je súčasťou českého ústavného poriadku.


Ako k tomu následne povedal Pavel Černý, prezident ľudskoprávnej bezpečnostnej organizácie Liga LIBE, ktorá pred rokom túto petíciu iniciovala:

“Spomínaný návrh novely nijako neoslabuje úlohu štátu pri zabezpečovaní verejného poriadku a bezpečnosti, a plne ju rešpektuje, na druhej strane však dopĺňa na ústavnej úrovni vo všeobecnom práve už bežne prítomnú a uznávanú možnosť, a niekedy aj nutnosť, obrany individuálne.

S pribúdajúcimi útokmi v Európe a zhoršujúcej sa globálnej bezpečnostnej situácii, hrá osobnú bezpečnosť pre občanov čoraz dôležitejšiu úlohu. Prežívame dlhú dobu mieru a patríme medzi najbezpečnejšie krajiny sveta, napriek tomu však dochádza aj u nás k individuálnemu násiliu. Návrh ústavného zákona symbolicky do ústavného poriadku prevádza morálne zásadu, že zlu, čo je aj útok na život a zdravie človeka, sa nemá ustupovať, ale naopak sa má voči nemu aktívne brániť. Právo na obranu náš právny poriadok obsahuje doteraz len na zákonnej úrovni. Vzhľadom na význam práva na život, ktoré je právo najzákladnejšie, návrh považuje za správne povýšiť toto právo na úroveň ústavné, lebo garancia ústavného práva občanov na zbraň je praktickým aj symbolickým krokom k zachovaniu vnútornej aj vonkajšej bezpečnosti  do budúcnosti. ”

Prítomní senátori vo svojich reakciách postupne uznávali, že nezmyselné zákazy, do ktorých nás teraz tlačia úradníci Európskej komisie, budú pôsobiť výhradne kontraproduktívne. A že je teda nutné nejako na vyššej úrovni, najlepšie ústavnej, ošetriť náš súčasný bezproblémový a funkčný stav. Ako tu priamo zaznelo:

“… Po akejkoľvek reštrikcii a zákazoch zbraní, ktoré sa udiali v niektorých štátoch Európy, stúpla násobne kriminalita – lebo slušným občanom sa zamedzilo právo na spravodlivú a efektívnu obranu a zbrane ostali len kriminálnikom, ktorí ich budú mať vždy a v každej spoločnosti. Dobré taktiež je, že ak má mať štát čo najviac zbraní pod svojou kontrolou, tak paradoxne, akýmikoľvek neuváženými snahami o odzbrojenie slušnej verejnosti sa množstvo ilegálnych zbraní vždy zvýši, lebo mnohí ľudia si v dnešnej neistej dobe buď zoženú nejakú zbraň ilegálne, alebo svoje, teraz legálne zbrane štátu jednoducho nevydajú a schovajú. Tým by samozrejme tiež došlo k značnému narušeniu stavu bezpečnosti nášho štátu. a nám Bruselom vnútené zákazy, tak vlastne paradoxne urobia pravý opak – tj. namiesto, aby bezpečnosť zvýšili, veľmi nebezpečne súčasný bezproblémový stav rozvrátia .Takže, ak niečo tak kľúčového pre bezpečnosť nášho štátu funguje, chráňme a Obhajujte si to a najlepšie na Ústavnej úrovni … ”

Na záver podpredseda senátneho petičného výboru a spravodajca tejto petície Jan Tecl uviedol, že touto petíciou sa vzhľadom k jej veľkosti a spoločenskej dôležitosti bude venovať ako ďalšie zasadnutie senátneho petičného výboru, tak plénum senátu pri tzv. Veľkom vypočutí v septembri tohto roku.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov