C-130J Super Hercules letí počas výcvikovej misie nad leteckou základňou Yokota v Japonsku , zdroj: U.S. Air Force
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Americké letectvo pozastavuje lety vyše sto Herculesov C-130 kvôli „atypickým trhlinám“

Viac ako štvrtina flotily spoločnosti Air-Mobility Command (AMC) – C-130 Hercules je dočasne vyradená z prevádzky po zistení „atypického“ praskania.


Počas plánovanej údržby skladov americké vzdušné sily objavili prasknutie dolného stredného krídlového kĺbu – známeho aj ako „dúhové kovanie“ – ktoré viedlo vedúcu veliteľstva leteckej mobility generála Maryanne Miller, aby nariadila inšpekciu časti flotily. vyhlásila AMC v stredu večer.

Počas inšpekcií sa dočasne uzemní 123 z 450 lietadiel C-130H a C-130J. “Toto dočasné zrušenie služby nebude mať vplyv na pokračujúcu podporu C-130 pre zámorské pohotovostné operácie,” uviedla vo svojom vyhlásení AMC.

Rozhodnutie o pozastavení operácií a vykonávaní inšpekcií sa prijalo po tom, čo sa našlo jedno C-130 s trhlinami dolného stredného krídla, uviedol hovorca AMC Maj. Jonathan Simmons. Riziko, ktoré predstavuje táto záležitosť – že krídlo by sa mohlo oddeliť od lietadla – bolo také vážne, že sa letectvo rozhodlo pokročiť s inšpekciami všetkých lietadiel, ktoré by mohli byť potenciálne poškodené.

Údržbári budú hľadať praskliny a ak sa objavia, nahradia dúhové kovanie. Táto oprava trvá „približne jeden až dva mesiace“ a je „závislá od dostupnosti a kapacity skladu,“ poznamenal Simmons. V súčasnosti je spoločnosť AMC presvedčená, že má primeranú zásobu príslušenstva a nie je znepokojená potenciálnym nedostatkom.

Ak sa nezistia žiadne nedostatky, lietadlá sa vrátia do prevádzky. Doteraz prešlo inšpekciami 8 lietadiel a teraz sú schopné lietať. Každá inšpekcia je nastavená na osem hodín, ale velenie nevie, ako dlho bude trvať, kým sa všetkých 123 lietadiel presunie cez proces inšpekcie a opravy.

“Letectvo berie bezpečnosť svojich lietadiel veľmi vážne a usilovne pracuje na identifikácii a oprave postihnutých lietadiel čo najskôr,” uviedla vo svojom vyhlásení AMC.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov