Ľahký bojový vrtuľník Tiger ,  foto: sputnik
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Kríza Bundeswehru

Začiatkom tohto týždňa Hans-Peter Bartels, vedúci obranného výboru nemeckého parlamentu, povedal, že námorníctvu krajiny dochádzajú bojové lode, zatiaľ čo šéf nemeckých vzdušných síl Ingo Gerhartz pripúšťa, že v súčasnosti „Luftwaffe je v nízkom bode “.


Nemecké ozbrojené sily dočasne prerušili letovú prevádzku všetkých svojich 53 helikoptér „Tiger“ z dôvodu technických chýb zistených v ich častiach.

„Niektoré skrutky, ktoré sú nainštalované vo vrtuľníku, môžu mať chybu“, uviedlo vo vyhlásení Vojenské tlačové a informačné stredisko vo vyhlásení a dodalo, že pred obnovením letov musia byť stroje „dôkladne skontrolované a v prípade potreby vymenené.“

„Bezpečnosť je pre Bundeswehr najvyššou prioritou“, uvádza sa vo vyhlásení a dodáva, že akčný plán bude prerokovaný po vyhodnotení situácie v piatok Výborom pre leteckú bezpečnosť.

Vyhlásenie prichádza len pár dní po tom, čo šéf obranného výboru nemeckého parlamentu Hans-Peter Bartels upozornil, že námorníctvo krajiny má dosť nízku kapacitu bojových lodí.

V utorok pre novinárov povedal, že nemecké námorníctvo „nikdy nebolo menšie, ako je teraz“ a že v súčasnosti má iba osem fregat, a nie 15, ktoré sú stanovené nariadeniami.

Bartellovým poznámkam predchádzali poznámky generálporučíka Ingo Gerhartza, nemeckého náčelníka štábu letectva, ktorý pripustil, že „Luftwaffe je teraz na nízkej úrovni“ a dodáva, že „lietadlá sú uzemnené kvôli nedostatku náhradných dielov“.

Nemecká vláda v písomnej odpovedi parlamentu potvrdila, že letecké sily krajiny nespĺňajú minimálne požiadavky na výcvik NATO v trvaní 180 hodín letu ročne, pretože nemá dostatok pracovných lietadiel, aby mohli piloti lietať. Iba 512 z 875 pilotov Luftwaffe dokázalo minulý rok splniť cieľ NATO.

Bojový tank Leopard 2 A7 ,  foto: sputnik

Tento vývoj je posledným zo série nešťastí pre Bundeswehr za posledných niekoľko rokov. V roku 2018 nemecké médiá citovali zdroje ministerstva obrany krajiny, v ktorých uviedli, že iba 39 percent ťažkej vojenskej techniky dodanej nemeckým ozbrojeným silám v minulom roku bolo pripravených na okamžité uvedenie do prevádzky.

Ministerstvo konkrétne vyjadrilo obavy týkajúce sa dopravných lietadiel Airbus A400M, obrnených pechotných bojových vozidiel Puma a tanku Leopard 2.

Kancelárka Merkelová sa vrátila oveľa skôr, ako sa plánovalo, s dáždnikom v Kolíne nad Rýnom

Pridanie oleja do ohňa bol incident s lietadlom kancelárky Angely Merkelovej na konci novembra 2018, keď Airbus А340 nazývaný „Konrad Adenauer“ stratil všetku komunikáciu so zemou, keď letel nad Holandskom smerom na summit G20 v Argentíne a bol nútený vrátiť sa do Kolína. Bundeswehr údajne naznačuje sabotáž a počítačové útoky ako možnú príčinu nesprávnej funkcie A340.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov