Zdroj: Global firepower
Aktuality, Bezpečnosť,

Rebríček: Vojenská moc krajín v roku 2019 – Slovensko niekde v strede

Agentúra Global firepower zverejňuje poradie vojenskej moci štátov v roku 2019. Svedčí o tom, že Spojené štáty si udržiavajú vedúce postavenie vo svete, o niečo skôr pred Ruskom a Čínou. Izrael klesol o jednu pozíciu a obsadil 17. riadok.


V prvej desiatke v zostupnom poradí: India, Francúzsko, Japonsko, Južná Kórea, Veľká Británia, Turecko a Nemecko. Autori ratingu sa domnievajú, že také regionálne krajiny ako Egypt a Irán sú silnejšie ako Izrael, a to aj napriek sankciám USA uloženým napríklad proti Iránu.

Global firepower poznamenáva: Napriek skutočnosti, že počet obyvateľov Izraela je len 8,4 milióna, veľkosť armády a záložníkov je 615 000, čo je 7,3% všetkých občanov krajiny. Izraelský vojenský rozpočet je relatívne vysoký –  19 miliárd dolárov. Podľa informácií Izraelského ministerstva obrany je Izrael vyzbrojený 595 lietadlami a 146 helikoptérami, 2 760 tankami a 6 541 obrnenými transportérmi, 650 samohybnými a 300 ťahanými delostreleckými systémami, 65 vojnovými loďami vrátane štyroch korviet a šiestich ponoriek.

Na porovnanie: počet obyvateľov Iránu je 83 miliónov, ale veľkosť armády a záložníkov je iba 873 000. Rozpočet na obranu je 6,3 miliardy dolárov. Arzenál iránskych ozbrojených síl: 509 lietadiel, 126 helikoptér, 1 634 tankov, 2 235 obrnených transportérov, 570 samohybných zbraní a 2 128 vlečných zbraní, 1 900 raketových delostreleckých jednotiek, tri korvety a 34 ponoriek.

Pri určovaní ratingu sa zohľadňuje obyvateľstvo, sila hospodárstva a jeho inovatívny charakter, veľkosť armády, počet zbraní, geografia a prírodné zdroje. Úroveň odbornej prípravy vojenského personálu, taktické a technické údaje o výzbroji a jadrový potenciál sa nezohľadňujú.

Rating našich susedov: Česko obsadilo 30 priečku, Ukrajina 29, Poľsko 24, Maďarsko 55, Rakúsko 56. Slovensko obsadilo 60-tu priečku, z európskych krajín sme na tom lepšie ako napríklad Fínsko, Portugalsko, Srbsko, Chorvátsko, Litva, Slovinsko, Albánsko, Lotyšsko, Estónsko, Írsko, Čierna hora, Macedónsko a Bosna.

Slovensko zaznamenalo rastúci rating svojej vojenskej moci, spoločne s krajinami ako sú: Japonsko, Brazília, Pakistan, Austrália, Kanada, Taiwan, Holandsko, Bielorusko, Majazia, Etiópia, Bangladéš, Bulharsko, Dánsko, Azerbajdžan, Maďarsko, Rakúsko, Čile, Chorvátsko, SA Emiráty, Kuba, Turkmenistan, Litva, Zambia, Slovinsko a Čierna hora.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov