Mjr. v. v. Stanislav Balík
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Vojna proti Rusku je úplné šialenstvo

Prinášame rozhovor Haló novín s mjr. v. v. Stanislavom Balíkom, zakladateľom masarykovsko-baťovskej akadémie, niekdajšom vojakom a pedagógom
Meno Stanislav Balík je vo verejnom živote známe, ale občania skôr poznajú, vďaka medializácii, politológa, vedúceho Katedry politológie Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity profesora Stanislava Balíka. Teda pre objasnenie, ste dvaja ľudia rovnakého mena, avšak iné odbornosti, zhodou okolností obaja pedagógovia.


Áno, pána profesora Stanislava Balíka poznám už dlho. Stretli sme sa kedysi dávno na svadbe jedného nášho spoločného známeho. Od tej doby sme sa niekoľkokrát míňali na prednáškach a tiež máme obaja prednášky na YouTube. Každý čitateľ si môže urobiť objektívny obraz o tom, aké názory predstavujeme a akú máme sledovanosť.

Myslím, že mediálne je známejší pán profesor Balík, pretože sa stal režimovým politológom v duchu rektorov Masarykovej univerzity pána Zlatuška, pána Petra Fialu, s ktorým som kedysi sedel v lavici na kurze Základov politológie, ktorý v roku 1991 sponzorovalo ešte EHS. Počas dvoch mesiacov sa človek stal politológom. Posledný z podarených rektorov bol pán docent Bek, s ktorým som sa stretol v boji o Senát v minulom roku. On vytvoril koalíciu štyroch strán a vďaka tomu sa stal senátorom.

Už dlho si myslím, že dnešní vysokoškolskí pedagógovia na humanitných fakultách vysokých škôl vychovávajú piatu kolónu, ktorá je rozhodnutá našu krajinu majdanizovat a v konečnom dôsledku somalizovat.

Patril ste k vojenským pedagógom Univerzity obrany, bol ste náčelníkom skupiny humanitných predmetov na Vojenskej akadémii vo Vyškove, predtým odborným asistentom na Vojenskej akadémii v Brne. Ako sa premenilo vojenské školstvo za uplynulých 30 rokov? Teda okrem toho, že sa znamienka otočili o 180 stupňov, a z Varšavskej zmluvy sa urobil prízrak.

Armádu som zažil za minulého režimu ako poslucháč vojenskej katedry pri univerzite. Bolo to v roku 1989 a ja som vtedy v októbri odišiel demonštratívne z vojenskej katedry. Môj otec bol vojak z povolania, náčelník skupiny v hodnosti podplukovníka na Vojenskej akadémii Antonína Zápotockého v Brne. Bol som pre neho rebel a bola z toho veľká rodinná aféra. Prišiel novembrový prevrat, ja som bol veľmi aktívny študent v boji proti minulému režimu, ale už po šialenej Havlovej amnestii som si začal uvedomovať, aký chaotický režim sa to rodí. Bolo to desivé precitnutie, najmä keď som videl demokratizáciu armády v praxi.

Môžete uviesť príklady?

Bol som absolventom školy dôstojníkov v zálohe a denne som zažíval anarchiu, rozklad a chaos, ktorý na začiatku deväťdesiatych rokov v armáde panoval. Pamätám si na šialený rev v jedálni a maslá na strope. Vojaci základnej služby boli ako pustení z reťaze. Musel som napnúť všetky svoje sily, aby som ako veliteľ čaty a zastupujúci veliteľ roty obstál. Veľa vojakov z povolania vtedy odchádzalo z armády, masovo sa likvidovala vojenská technika a znižovali počty. Bola to úplne šialená doba. Raz o tom napíšem knižku.

Vojaci nevedeli, čomu majú veriť. Stále sa všetko menilo, prisahalo sa na demokratickú Českú a Slovenskú republiku, onedlho na Česko. Reforma stíhala reformu, a tak je tomu už tridsať rokov. Počas tej doby sa z armády 220 000 vojakov, ktorá mala tisíce tankov a stovky lietadiel, stala armáda, ktorá má cez dvadsať tisíc vojakov, ale fakticky niekoľko tisíc bojovníkov, ktorí jazdia na zahraničné misie. Z masovej armády Varšavskej zmluvy sa stala armáda v podobe expedičného zboru, ktorý v úlohe »vládneho vojska« robí krovie v symbolických počtoch americkej armáde.

Ľudia vlastne nevedia, čomu majú veriť. Ľudia nemajú patričné ​​znalosti, a tak sa stále dokola obmýva, že naši vojaci bojujú za slobodu a demokraciu. Starých politrukov z dôb minulých vystriedali noví liberálno socialistickí politruci v úlohe veliteľov, kaplánov, psychológov a tlačových hovorcov. Samozrejme vždy záleží na konkrétnom človeku. Veľkým sklamaním bol pre mňa môj pôvodný vzor vojenského historika pán plukovník Stehlík. Vážil som si ho do doby, kedy na jednej konferencii historikov začal hovoriť o tom, že za rozvratom našej armády stoja Putinovi agenti. Ten človek sa odpísal takmer pred všetkými, čo boli v sále. Vôbec to nemusel hovoriť, ale povedal to preto, aby bol vnímaný ako človek, ktorý má ten správny liberálno socialistický názor podľa velenia NATO, teda pohľad súčasného politického mainstreamu.

Môj náčelník skupiny v Brne na univerzite bol bývalý kaplán a stále sa ma pýtal, aký mám vzťah k Rusku alebo k NATO. Hovoril o tom, že vedenie fakulty sleduje mojej prednášky na YouTube a je znepokojené. Ignoroval som všetky tieto ústrky a vždy som prednášal pravdivo. Každý čitateľ sa o tom môže presvedčiť v mojich knižkách a na internete, kde je všetko transparentné.

Viete, drvivá väčšina vojakov oficiálne nehovorila pravdu, pretože sa bála o miesto, ale tiež sa nesprávala ako spomínaný pán plukovník Stehlík. Drvivá väčšina sa snažia prežiť a tí velitelia, čo rýchlo otočili a urobili si vojenské školy v zahraničí na Západe, sa stali veliteľskými kádrami a obhajujú súčasnú politiku intervenčných vojen, ktoré sú nazývané humanitárnymi misiami. Myslím, že jedinou skutočnou ideológiou pre vyšších dôstojníkov je dnes oportunizmus, ale ten vládne v celom štáte.

Na druhú stranu drvivá väčšina vojakov volila za svojho prezidenta Miloša Zemana. Vlastenectvo je v armáde stále silné a ja som robil všetko pre to, aby som ho posilňoval. Som stále hrdý vojak, ktorý nosí uniformu na rôzne prednášky predovšetkým pre naše deti, aby som posilňoval vlasteneckú výchovu. O tom predovšetkým je naša Masarykovsko-Bátovská akadémia.

Osobne mi nie je jasné, ako niektorí vojaci, ktorí absolvovali vojenské gymnázium pred novembrom 1989 a učili sa doktrínu Varšavskej zmluvy, sa veľmi rýchlo po Novembra presmerovali na NATO. Typickým príkladom je Petr Pavel, ktorý to dotiahol veľmi vysoko v NATO a možno ho určité sily budú tlačiť do kandidatúry na prezidenta. Je možné tento ideologický rendez-vous zvládnuť bez straty osobnej integrity?

Všetky nomenklatúrne kádre sa po novembrovom prevrate otočili smerom k NATO, EÚ a Západu ako celku. Pľuvať sa začalo na všetko minulé. S vaničkou sa vylialo dieťa. Tým došlo k likvidácii našej národnej tradície od počiatku nášho národného obrodenia. Bolo až tragikomické, ako sa bývalí funkcionári minulej armády snažili za každú cenu udržať vo svojich funkciách tým, ako zdôrazňovali svoju pripravenosť na vstup do NATO. Veľa hlupákov sa vďaka tomu v armáde udržalo, zatiaľ čo mnoho schopných ľudí z armády odišlo, pretože už nemali žalúdok na to, čo sa tam dialo. Odborná a morálna degradácia armády od prevratu je nepredstaviteľná.

Spomínam si, ako sme si vtedy hovorili, že jediná cesta, ako ukončiť chaos, rozkrádanie, nemorálnosť a nekompetentnosť, je vstup do NATO. Bola v tom taká naivná viera, že nám NATO pomôže vrátiť do armády poriadok a vojenskej profesii prestíž, aké sa tešili toľko obdivované západné armády. Pochopiteľne išlo tiež o peniaze. Naša armáda bola po všetkých stránkach Popoluškou. Aj v armáde sa plne obnažilo, že sme sa stali banánovou republikou. Čím viac sme boli na dne, bez modernej výzbroje, bez maskáčov a ďalšieho logistického vybavenia, tým viac sa predstieralo. Stavali sa potemkinovskú dediny. V tomto smere bol určite pán generál Petr Pavel najväčším majstrom, a preto urobil tak závratnú kariéru. Už ako náčelník generálneho štábu na mňa urobil veľký dojem pri jednom osobnom stretnutí. Bol skutočne bezkonkurenčne nejzdatnejším mediálnym odborníkom medzi našimi generálmi. Nikto nikdy nedokázal tak predstierať ako pán generál Pavel. Mal tie najlepšie predpoklady k tomu, aby sa stal predsedom Vojenského výboru NATO. Zo všetkých generálov NATO mal v tomto smere najväčšiu predpoklady. Presne vyjadroval ako obsahom, tak formou to, čo chceli Američania počuť.

Bol som na študijnom pobyte v Pentagone a program bol zameraný na mediálnu komunikáciu. Viem presne, prečo pán generál Pavel presne napĺňal americkú predstavu. Bol absolútne loajálny a skvele mediálne disponovaný. Nikto nebol lepší. V minulosti sme mali podobne nadaného plukovníka, ktorý sa volal Emanuel Moravec. Bol síce oveľa vzdelanejší a intelektuálne zdatnejší než pán generál Pavel, ale bol rovnako mediálne a rétoricky disponovaný. Pán plukovník Moravec to dotiahol na ministra školstva a osvety v protektorátnej vláde. Povestné sú jeho prejavy namierené proti Rusku. Niekedy podozrievam pána generála, že pána plukovníka príliš kopíruje. Obaja páni sa snažili zapáčiť zahraničnej veľmoci, koľko mohli. Pán plukovník Moravec v roku 1945 spáchal samovraždu, pretože vedel, že by bol popravený za vlastizradu. Pán generál Pavel chce byť prezidentom a ja čitateľom sľubujem, že urobím všetko pre to, aby sa ním nestal.

Poznáte z vlastnej skúsenosti zložky bundeswehru, a ako ste uviedol, študoval ste mediálne komunikáciu v Pentagone. Tak nám povedzte, prečo došlo k značnému ochladeniu vzťahov medzi NATO a Ruskom, prečo generálny tajomník NATO púšťa síru na Rusko? Kritizovaná hybridná stratégia Ruska, príp. i Číny, sa deje predsa aj v západných krajinách, každá veľmoc má svoju hybridnú stratégiu. Alebo nie?

Najväčším hriechom Ruska je to, že sa nestalo kolóniou tak, ako sme sa stali my. Putin v roku 2000 zachránil Rusko za sekundu dvanásť. Už sa tlačili peniaze pre časti Ruska, ktoré mali mať nezávislosť. Rusko malo byť rozparcelovanie asi ako Juhoslávia. Namiesto Ruska malo vzniknúť asi desať štátnych útvarov, a tým by mohlo byť definitívne kolonizované a zneužívaných ako dnešná Ukrajina, ktorá sa už začína drobiť. Rusko malo byť ako štát definitívne zničené. Z Rusov sa mali stať bezprávny otroci, ktorí by pracovali za žobrácku mzdu na západné korporácie hlavne z USA, Nemecka a Veľkej Británie. Takýto plán už bol po prvej svetovej vojne, kedy Dohoda podporovala bielych generálov, ktorí sa mali stať nástrojmi pri likvidácii Ruska.

Ako vždy išlo o geopolitiku a nerastné bohatstvo. Je úplne jedno, aký je v Rusku režim. Západ vždy chcel Rusko ako štát zničiť. Druhýkrát to skúsil Hitler, ktorý by sa bez pomoci Západu nestal tak silným a nemal by takú armádu, akú mal. Hitlerov pokus tiež zlyhal za cenu viac ako 27 miliónov mŕtvych sovietskych občanov. Dnes sú nám vo všetkom, čo sa týka histórie Ruska, vymývané mozgy. Rusko je vždy predstavovaný ako agresor. Na milosť bola vzatá iba samovražedná politika Jeľcina. Vlastenecká politika prezidenta Putina je predstavovaná ako agresívna, ktorá vraj ohrozuje Európu a celý svet.

Viete, bolo by to na celé prednášky, ktoré tiež uverejním na internete. Treba našim ľuďom hovoriť pravdu. Z Ruska nám žiadna bezpečnostná hrozba nehrozí! Zato islamský terorizmus je skutočná bezpečnostná hrozba »vďaka« americkej politike na Blízkom východe a samovražednej politike pani Merkelovej, o tom všetkom tiež prednášam a píšem knihy. Na trhu sú dve – Náš boj s islamským štátom a Islamisti a súmrak Európy. Naši občania musia byť pravdivo informovaní o tom, kde sú skutočné bezpečnostné hrozby. Z Ruska a Číny to nie je. Čína uskutočňuje svoju transformáciu na skutočnú veľmoc, ktorá už dnes vyrába viac tovaru než USA. Čína je veľmoc na vzostupe a USA je upadajúca veľmoc. Preto je treba oceniť politiku prezidenta Zemana, ktorý sa usiluje o hospodársku spoluprácu s Ruskom a Čínou. Naša krajina je malá a nemôže si dovoliť izoláciu od dynamicky sa rozvíjajúcich krajín.

Najväčšou tragédiou pre našu ekonomiku sú ekonomické sankcie proti Rusku. USA a Nemecko v skutočnosti obchodujú ďalej, pretože sú to pokrytecké krajiny, a naša antinárodná vláda robí všetko podľa Bruselu a Berlína.

Je mnoho občanov, ktorí túžia nebyť v žiadnom vojenskom pakte a nemať žiadne cudzie vojenské základne na svojom území. A hlavne – nechcú sa podieľať na zvyšovaní napätia vo svete vedúcemu k ďalšej vojne, tentoraz poslednej. Vnímajú to naši vojaci?

Je to o už toľkokrát zmieňovanom oportunizme. Velitelia chcú svoje pozície, chcú byť povýšení, a to samozrejme vedie k správaniu, ktoré je účelové. Hovoria presne to, čo ich nadriadení chcú počuť, a druhou stránkou mince je veľmi nízka morálna a profesionálna kvalita mnohých veliteľov. V celej spoločnosti sa stretávame s morálnym marazmom. Som presvedčený o tom, že je nutné si začať hovoriť pravdu.

Po skončení studenej vojny mala byť rozpustená ako Varšavská zmluva, tak NATO. Rozpustený bol iba jeden pakt, ten druhý začal svoje agresívne vojny pod falošnou zámienkou. Najväčším podporovateľom islamského terorizmu sa stali USA, rovnako ako to robili v čase vojny v Afganistane v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Celý príbeh som pravdivo popísal.

Na našom území nesmú byť žiadne vojenské základne a naša vláda by mala stiahnuť našich vojakov z úplne nezmyselných vojen, ktoré zapríčinili migrantskú krízu, ako sa tomu stalo v Iraku, Afganistane, Líbyi a v Sýrii kvôli tomu, že Západ podporoval islamistov. Na Ukrajine je podporovaný prevratový režim, ktorý zvrhol v roku 2014 zákonnú vládu a prezidenta a od tej doby sa stala vojenským nástupišťom proti Rusku a zdrojom nestability, ktorá by mohla vyústiť vo vojnový konflikt. Svet sa pohybuje na hrane vojenského konfliktu. V skutočnosti od roku 2014 prebieha tretia svetová vojna, ktorá má charakter hybridného konfliktu. Nevedie ho Rusko proti NATO, ale NATO proti Rusku.

Situácia veľmi pripomína situáciu pred vypuknutím prvej svetovej vojny. Naši predkovia nechceli bojovať proti Rusku a Srbsku, ale boli k tomu donútení, pretože slúžili v rakúsko-uhorskej armáde. Naša armáda je podriadená bundeswehru. Opäť sme stratili našu suverenitu a stali sme sa nástrojom rovnakých síl, ktoré už dvakrát rozpútali svetovú vojnu. Americká administratíva balansuje na hranici horúcej vojny, ktorá by sa stala jadrovou.

Neokonzervatívci v USA majú pocit, že sa takáto vojna dá vyhrať. To je veľmi nebezpečná predstava. Rovnakú predstavu mali už dvakrát nemeckí vodcovskí predstavitelia, ktorí stáli na čele druhej a tretej ríše. Bolo by osudové pre náš národ, ak by sa Nemecko podieľalo na rozpútanie tretej svetovej vojny pre americké imperiálne záujmy. Naši vojaci a civilisti by sa stali obeťou týchto manických predstáv niektorých kruhov v NATO. Naši vojaci nechcú bojovať za cudzie imperiálne záujmy. Drvivá väčšina z nich si je dobre vedomá toho, že vojna proti Rusku je úplné šialenstvo a nikto na tejto planéte by takúto vojnu neprežil. Prezident Putin dal dostatočne najavo, že nemieni kapitulovať.

Nemáte pocit, že sa nenápadne upravujú dejiny? Napríklad tým, že na polkruhové výročie vylodenia anglo-amerických vojsk v Normandii v júni nebol pozvaný ruský prezident, vrcholný predstaviteľ krajiny protifašistickej koalície, zato medzi štátnikmi trónila nemecká kancelárka.

Pani kancelárka má veľa vecí obrátených hore nohami. Nemci podľa nej sú obete druhej svetovej vojny, nie vinníci. Preto sa u nás pripravuje prevrat, ktorý má zničiť našu štátnosť podľa ukrajinského vzoru. Nemci sa veľmi aktívne podieľali na prevrate na Ukrajine v roku 2014. Nemci robia stále rovnakú politiku »rozdeľ a panuj«. Nie je to nič nové a liberálni socialisti to robia v princípe rovnako ako národní socialisti. Všetci vieme, čo robili banderovci, a náhle sa z nich stali bojovníci za slobodu a demokraciu. Všetko je hore nohami.

Za všetko zlé vo svete môže podľa našich liberálno socialistických propagandistov Putin. Rusko sa podľa tejto primitívnej studeno vojnovej propagandy opäť stalo ríšou zla, ako to propagoval prezident Reagan za studenej vojny. To, že prezident Putin nebol pozvaný na výročie vylodenia v Normandii, je bezprecedentný útok na výsledky druhej svetovej vojny. Nemecko je nútené zo strany USA, aby opäť začalo masívne zbrojiť. Proti komu? No predsa proti Rusku. Rusko je vnímané ako nepriateľ a nová studená vojna je oveľa nebezpečnejšia, než bola tá minulá. Pritom Rusko vydáva na zbrojenie desaťkrát menej než USA, a to nepočítam celé NATO. Je to neuveriteľná asymetria a jasný signál, že bývalí národní socialisti sú videní v lepšom svetle ako Sovietsky zväz a dnešné Rusko.

V inej rovine sa jedná o urážku celého ruského národa a všetkých 27 miliónov sovietskych občanov, ktorí zomreli v boji proti Nemecku. Ako by Nemecko bolo na víťaznej strane, pritom tri štvrtiny nemeckých divízií boli zničené na východnom fronte. S druhým frontom sa otáľalo do posledného okamihu, keď už hrozilo, že celú Európu od nemeckého nacizmu oslobodí Sovietsky zväz.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov