Tupolev Tu-160, letový záber
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Rusko premiestnilo strategické bombardéry Tu-160 bližšie k hraniciam s USA

Ministerstvo obrany RF vydalo prehlásenie, podľa ktorého dva ruské strategické bombardéry Tupolev Tu-160 uskutočnili prelet bez medzipristátia na letisko Anadyr na Čukotke. Je to jedno z najbližšie položených letísk RF k hraniciam USA, vzdialenosť k najbližšiemu bodu hraníc je približne 600 km.


V správe z Ministerstva obrany RF sa ďalej uvádza, že presun sa uskutočnil v rámci plánovaného taktického leteckého cvičenia, ktorému velí veliteľ diaľkového letectva VKS RF generál-poručík Sergej Kobylaš. Let trval viac ako 8 hodín, jednorazovo preletená vzdialenosť presiahla 6 000 km. Dopĺňať palivo strategickým bombardérom počas letu nebolo potrebné…

„Počas cvičení majú byť plnené viaceré bojové úlohy vrátane preletov na operatívne letiská a taktiež lety s cvičným dopĺňaním paliva za letu. Do celej akcie bude zapojených približne 10 lietadiel Tu-160, Tu-95MS a Il-78“, pokračuje správa MO RF.

Strategický bombardér Tu-160 Blackjack počas dopĺňania paliva za letu z tankovacieho lietadla Il-78 Midas

V januári tohto roku počas letu ruských Tu-160 v oblasti Arktídy v blízkosti kanadských hraníc vyštartovali stíhacie lietadlá amerických a kanadských vzdušných síl s cieľom zachytiť údajných narušiteľov. Dva ruské bombardéry boli vtedy nad Severným ľadovým oceánom sprevádzané dvoma viacúčelovými stíhacími lietadlami Lockheed F-22A amerického letectva a dvomi stíhacími lietadlami Boeing CF-18 kanadského letectva (CF-18 je kanadská verzia lietadla Boeing F/A-18 Hornet). Akcie zachytenia sa zúčastnilo aj lietadlo včasnej výstrahy Boeing E-3 Sentry (AWACS).

Incident so sprevádzaním ruských strategických bombardérov neďaleko hraníc s USA sa zopakoval aj v auguste tohto roku. Vtedy dva bombardéry Tu-95MS plnili úlohu preletu ponad neutrálne vody Beringovho mora. Počas tohto preletu boli striedavo sprevádzané stíhacími lietadlami F-22A a F/A-18 amerických vzdušných síl.

Tupolev Tu-160 je nadzvukový strategický bombardér a nosič rakiet určený pre ničenie cieľov s použitím konvenčných aj jadrových zbraní v hlbokom tyle nepriateľa. Tieto lietadlá vykonávajú pravidelné lety nad neutrálnymi vodami Čierneho a Baltického mora, ale taktiež nad Severným ľadovým, Atlantickým a Tichým oceánom.

preklad: -mip-

Zdroj: https://planet-today.ru , https://www.rbc.ru

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov