foto: gazeta.ru
Aktuality, Bezpečnosť,

Napäté prostredie: Ruský minister obrany Šojgu sa obáva situácie na západných hraniciach

Šojgu pripravuje reakciu na rozmiestnenie protiraketovej obrany na západných hraniciach Ruskej federácie
Situácia západným strategickým smerom sa naďalej zhoršuje, najmä v dôsledku posilnenia vojenskej prítomnosti NATO v tejto krajine, najmä v Poľsku a Rumunsku, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu. Podľa neho ruská strana vzhľadom na tieto okolnosti uskutoční 20 organizačných opatrení na zlepšenie vojenského personálu.


Minister obrany Ruskej federácie otvoril stretnutie rady ministerstva obrany tým, že zvážil implementáciu plánov západných a východných vojenských obvodov na roky 2019-2025 v rámci vykonávania májových dekrétov ruského prezidenta 2012 a 2018 a jeho pokynov na základe výsledkov stretnutí v Soči.

Poznamenal, že stále rastie prítomnosť NATO . Pozoruje sa to najmä v Poľsku a Rumunsku, kde USA zavádzajú svoje systémy protiraketovej obrany. Od roku 2016 pôsobí na rumunskom území americká vojenská základňa, na ktorej je nainštalovaný systém Aegis Ashore s nosnými raketami Mk-41 a zachytávacími raketami SM-3. Podľa Pentagonu sú určené na zachytenie balistických rakiet, ale Moskva opakovane obvinila Washington z používania rakiet Tomahawk s raketami Mk-41, čo porušuje Zmluvu o odstránení rakiet stredného a krátkeho doletu (zmluva INF). Washington to vždy popieral, ale 2. augusta sa zmluva skončila.

Spojené štáty a Rumunsko teraz posilnia svoje „obranné pozície“ na východnom okraji NATO, najmä v Čiernom mori. Toto je uvedené v spoločnom vyhlásení, ktoré v utorok vydal Biely dom prezidenti oboch štátov Donald Trump a Klaus Johannis po stretnutí vo Washingtone.

Rumunsko sa v neposlednom rade zameriava na posilnenie východného boku a Poľska. Minister obrany krajiny Mariusz Blaszczak o tom hovoril 17. júla v poľskom rádiu . “Je dôležité posilniť východný bok NATO, a teda východný bok našej krajiny, aby sme odradili možného agresora,” zdôraznil. Ďalej pripomenul vytvorenie divízneho velenia, ktorému budú podriadené americké jednotky na východnom okraji Severoatlantickej aliancie.

Aliancia okrem Rumunska a Poľska rozširuje aj vojenskú spoluprácu s Fínskom a Švédskom. Na to upozornil aj Šojgu. Ruská strana podľa neho na neutralizáciu objavujúcich sa hrozieb implementuje súbor opatrení.

„V západnom vojenskom obvode sa tento rok podnikne viac ako 20 organizačných opatrení na zlepšenie vojenského personálu vrátane pobrežných síl, síl protivzdušnej obrany a logistiky. Do konca roka vstúpi do okresu viac ako 1,3 tisíc kusov nových a modernizovaných zariadení. Personál okresných vojsk so zmluvnými vojakmi bude pokračovať. Tento rok už bolo vybraných viac ako 9 000 ľudí, “uviedol minister obrany.

Poznamenal, že hlavné úsilie velenia západného okruhu je zamerané na vykonanie rusko-bieloruských operačných cvičení „Štít Únie – 2019“. Dokončia dvojročný cyklus spoločného školenia medzi týmito dvoma štátmi. Šojgu poznamenal, že manévre budú mať výlučne obranný charakter.

Celkovo plánujú využiť až 12 tisíc vojakov a 950 jednotiek vojenského vybavenia. Tentoraz sa budú konať od 13. do 19. septembra na výcvikovom stredisku Mulino v oblasti Nižného Novgorodu. Predchádzajúce cvičenia – „West-2017“ – sa uskutočnili v Bielorusku od 14. do 20. septembra 2017. Podľa ich výsledkov sa v Moskve uskutočnilo stretnutie spoločnej rady ruských a bieloruských ministerstiev obrany, na ktorom sa zúčastnil Sergej Šojgu a jeho bieloruský kolega Andrei Ravkov.

Vyjadril názor, že vzrušenie západných médií okolo manévrov je dôsledkom zvýšenej aktivity NATO v blízkosti hraníc Ruska a Bieloruska. Šojgu poznamenal, že tam sú rozmiestnené ďalšie vojenské kontingenty aliancie,  sústredené útočné zbrane, pravidelne sa konajú rozsiahle vojenské cvičenia a zdokonaľuje sa infraštruktúra námorných prístavov a letísk.

Okrem štítu Únie – 2019 sa Rusko pripravuje aj na tri cvičenia Organizácie pre kolektívnu bezpečnosť (CSTO) : Interakcie, Echelon a Vyhľadávanie, uviedol Šojgu. Okrem Ruskej federácie sa na nich zúčastnia vojenské kontingenty Arménska, Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska a Tadžikistanu.

Vedúci ruského ministerstva obrany upozornil na skutočnosť, že vojensko-politická situácia sa vo východnom strategickom smere naďalej zhoršuje.

Podľa neho sú činy Spojených štátov a ich spojencov zamerané na rozšírenie ich vplyvu v ázijsko-tichomorskom regióne, ako aj na oslabenie pozícií Ruska a Číny v juhovýchodnej Ázii.

S cieľom primerane reagovať na existujúce a potenciálne výzvy sa tento rok vo východnej časti vojenského obvodu uskutoční 62 organizačných podujatí, uviedol minister obrany. Najdôležitejšie z nich nazval formovanie riadenia divízie zmiešaného letectva a protilietadlovej raketovej brigády.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov